Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα πήγαν την Παρασκευή το βράδυ Μέγαρο. Δηλαδή στο Μέγαρο Μουσικής που ίδρυσε και λειτούργησε ο Χρήστος Λαμπράκης, αποφάσισαν οι του ΣΥΡΙΖΑ να διεξαχθεί η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, ώστε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος να κάνει έναν απολογισμό της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο και κάνοντας έτσι ένα βήμα για την πλήρη αστικοποίηση του κόμματος.
Και όντως ήταν πανηγυρικό το κλίμα. Οχι τόσο επειδή η σύνοδος έγινε στο αίθριο χώρο των Μουσών του Μεγάρου εκεί όπου έγιναν στο παρελθόν επικές συναυλίες, αλλά επειδή η όλη εικόνα των κεντροεπιτρόπων του ΣΥΡΙΖΑ σου έδινε την εντύπωση ότι πήγαν εκεί για να παρακολουθήσουν μία… θεατρική παράσταση. Συντρόφισσες με τουαλέτες, ακριβές τσάντες και με διάθεση για πολλές selfies καθισμένες άλλες στα σκαλιά και άλλες σε πλαστικές καρέκλες, απολάμβαναν έως ότου εμφανιστεί ο κ. Τσίπρας στο Μέγαρο, τους φραπέδες τους σε πλαστικά κυπελλάκια. Και μη νομίσετε πως έγινε κάτι το σημαντικό στη Σύνοδο αυτή της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μουσικής, απλώς ήταν μόνον η ομιλία του κ. Τσίπρα και τίποτα άλλο. Από το Σάββατο αυτό το δροσερό, πολυτελές και αλέγκρο περιβάλλον του Μεγάρου Μουσικής (που όπως γνωρίζετε έχει κρατικοποιηθεί) εγκαταλείπεται και η Κεντρική Επιτροπή, τη δεύτερη ημέρα θα συνεδριάσει στα γνώριμα μέρη της, σε ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο.
Μέσα σ΄ένα αστυνομικό κλοιό, έξω από μέσα στο Μέγαρο (με ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο) ο κ. Τσίπρας άρχισε την ομιλία του με δύο υποσχέσεις. Η πρώτη (η αναμενόμενη) για έξοδο από τα μνημόνια και η δεύτερη ότι πρόκειται να κεράσει για τα γενέθλιά του, όχι βεβαίως με γλυκά ή κάτι τέτοιο, αλλά ένα γενναίο κέρασμα με τον… απολογισμό του έργου του. Τη δεύτερη υπόσχεση κράτησε, την πρώτη θα πρέπει να περιμένουμε έως τον Αύγουστο του 2018.
Η πλέον δημοφιλής ανάμεσα στους κεντροεπιτρόπους στην όλη «φιέστα» ήταν αναμφισβήτητα η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου (ίσως γιατί έως τώρα δεν έχει υπογράψει κανένα μνημόνιο). Εβγαζε selfies με όποιον ή όποια της το ζητούσε, μοίραζε χαμόγελα και χειραψίες και γενικά φαινόταν χαρούμενη ανάμεσα στους συντρόφους της. Ο πλέον αθόρυβος ήταν ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος δεν προτίμησε την πρώτη σειρά, όπου κάθονταν οι υπουργοί, αλλά πήγε και κάθισε πίσω στα… σκαλιά, ωσάν να ήθελε να αποφύγει κουβέντες ή ακόμα και κριτική. Στα σκαλιά υπήρχαν και μικρά παιδάκια που έφεραν μαζί τους οι γονείς τους. Ορθιος (για να μπορεί να καπνίζει) ήταν ο Παύλος Πολάκης, άλλος αποδέκτης αιτημάτων για selfies, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος πάντοτε με κουμπωμένο το σακάκι του, πηγαινοερχόταν στο Αίθριο (την ώρα της ομιλίας του κ. Τσίπρα) και συνομιλούσε με τους συντρόφους του. Χαρωπά πρόσωπα ήταν και ο Νίκος Παππάς κυρίως όταν έβλεπε ότι έρχονταν προς το μέρος σύντροφοι να βγάλουν selfies. Ακόμα και με την Αννα Βαγενά κατάφερε να βγάλει φωτογραφία, ενώ η Ολγα Γεροβασίλη εθεάθη πολλές φορές να συνομιλεί με τον Ρένα Δούρου, αλλά και με τον Νίκο Ξυδάκη, που επέλεξε να καθίσει δίπλα από την περιφερειάρχη Αττικής. Στην πίσω σειρά έβαλαν τον Παν. Κουρουμπλή, μάλλον απ΄ότι κατάλαβα δεν του πολυάρεσε, τη στιγμή που στην πρώτη σειρά παρακολουθώντας με έκσταση τον πρωθυπουργό βρισκόταν ο Νίκος Φίλης. Στις πρώτες σειρές ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος Ι. Δραγασάκης και σχεδόν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου
«Είναι η πρώτη φορά που περνάω τα γενέθλιά μου συνεδριάζοντας στην ΚΕ», είπε ο κ. Τσίπρας χειροκροτούμενος για να συμπληρώσει: «Είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε τόσες ευθύνες και δεν πρέπει να κάνουμε διακοπές» (το τελευταίο ορισμένοι το εξέλαβαν ως… αστειάκι).
Διεμήνυσε πως πρέπει να επιταχυνθεί το έργο της κυβέρνησης ώστε η χώρα να βγει σ΄ένα χρόνο από τώρα από τη λάσπη, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα. Σημείωσε ότι «περάσαμε έναν δύσκολο κάβο και κερδίσαμε μία απόφαση για το χρέος που έφερε ξανά την εμπιστοσύνη στην οικονομία» και ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε θετική είδηση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της εξόδου από τα προγράμματα και την περιπέτεια των μνημονίων. Εδώ έπεσε χειροκρότημα πλην όμως εξασθένισε όταν ο κ. Τσίπρας είπε: «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι είναι καιρός για χαλάρωση θα σας πω ακριβώς το αντίθετο»
Μίλησε εν συνεχεία για την απειρία που είχε όταν ανέλαβε την κυβέρνηση, αλλά αυτή την απειρία την ισορρόπησε με τη.. σοφία η οποία βοήθησε «να γνωρίζουμε μέχρι που θα τεντώσουμε το σχοινί ώστε να μην σπάσει». Και όσον αφορά τη γνωστή διαπραγμάτευση, είπε ότι μ΄αυτήν ανακτήσαμε το κύρος της χώρας και ότι οι συνθήκες που ανέλαβε την κυβέρνηση το 2015 ήταν από τις πιο δύσκολες από τη μεταπολίτευση και μετά. Για το απολογισμό της διακυβέρνησης της χώρας ανέφερε ότι δείχνει «παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε έχουμε καταφέρει να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων και της εμπιστοσύνης του λαού».