Ισχυρή σημειολογικά είναι η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα με τον Κώστα Μπακογιάννη, στο Περιφερειακό Συνέδριο της Λαμίας, το απόγευμα της Πέμπτης αλλά και ελπιδοφόρο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας το συναινετικό κλίμα που υπήρξε ανάμεσα σε δυο πολιτικούς της νεώτερης γενιάς, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει ζήτημα για την παρουσία στελεχών της, μια γραμμή που ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδα προσπέρασε.

«Μπορεί να έχουμε τις προσωπικές μας απόψεις αλλά η αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να γίνεται νεροκουβαλητής κανενός κόμματος, τόνισε ότι ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, στην ομιλία του ενώπιον του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου».

«Επειδή διαφωνούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε, σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι έχουμε όλοι την ανάγκη να συνυπάρχουμε σε ένα μίνιμουμ. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι όχι άλλη θεωρία, όχι άλλα λόγια».

«Όλη η Ελλάδα» είπε ο κ. Μπακογιάννης, «αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, φτώχεια, ανεργία κι αδικία». «Τα νέα παιδιά», πρόσθεσε, «φεύγουν στο εξωτερικό, ακολουθώντας τον δρόμο των παππούδων τους μετά από 40 χρόνια».

«Περιγράφω μία πραγματικότητα», είπε ο κ. Μπακογιάννης, «η οποία προφανώς δεν ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015, μην τρελαθούμε κιόλας», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Νωρίτερα στην ομιλία του ο κ. Τσιπρας προχώρησε σε μια πρώτη αποτίμηση αυτών που έχουν γίνει και εκείνων που έπονται, και υπογράμμισε την αύξηση της χρηματοδότησης της περιφέρειας και την πολύ καλή συνεργασία κυβέρνησης -περιφέρειας παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες.

Χαρακτήρισε εθνικό ζήτημα το θέμα της ανάπτυξης και προέκρινε σοβαρότητα και ευθύνη για να επιτευχθεί. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως το αναπτυξιακό σχέδιο για να υλοποιηθεί, δεν επιδέχεται μικροκομματικές προσεγγίσεις και επικοινωνιακές αντιμετωπίσεις.

«Οι διήμερες εργασίες του περιφερειακού συνεδρίου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο διάλογος, η επικοινωνία, ο κοινός σχεδιασμός με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, τους παραγωγικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της επόμενης μέρας» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την καλή και ειλικρινή συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την περιφέρεια.

«Για να μπορέσουμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες απέναντι σε κοινά προβλήματα δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε πολιτικά και ιδεολογικά. Ο ουσιαστικός διάλογος και η σύνθεση πάνω στο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του, δεν προαπαιτεί ταύτιση απόψεων αλλά στοιχειώδη κουλτούρα διαλόγου, που ίσως θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη, αλλά δυστυχώς δεν είναι» δήλωσε ο πρωθυπουργός.