Με ειρωνική διάθεση εμφανίστηκε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος όσον αφορά τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη στο βιβλίο του «Ενήλικες στο δωμάτιο». «Είχα μια μεγάλη ανησυχία για τον Βαρουφάκη», είπε, διότι «τον θεωρούσαν ότι ήταν υπεύθυνος για την καταστροφή της Ελλάδας».

Όμως, όπως διαπίστωσε από την απήχηση που είχαν όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο προκάτοχός του στο «τιμόνι» του υπουργείου Οικονομικών, «ΝΔ και ΠαΣοΚ προσέχουν τα λόγια του Βαρουφάκη με θρησκευτική ευλάβεια και οι εφημερίδες λένε όλα τα λόγια του -ούτε ποσοστά να παίρνανε δεν θα τα αναπαρήγαγαν τόσο πολύ». «Και το ΠαΣοΚ θεωρεί ότι πολύ καλά τα λέει και ότι πρέπει να ζητήσει ο πρωθυπουργός συγγνώμη για Σαμαρά και Στουρνάρα», συνέχισε στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσακαλώτος για να διαπιστώσει ότι άρα «έχει αλλάξει το κλίμα είναι υπέρ του φίλου μου και δεν πρέπει να στεναχωριέμαι και να ανησυχώ για αυτόν». «Ήταν ένα βάρος που έφυγε από πάνω μου», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με την έξοδο στις αγορές είπε ότι «δεν έχω δώσει βάρος στην σύγκριση της εξόδου σήμερα και το 2014».

«Δεν είναι σοβαρή σύγκριση. Περιμένω περισσότερο υπεύθυνες παρεμβάσεις σε αυτό», είπε, σημειώνοντας ότι «το σοβαρό δεν είναι αν η δική μας έξοδος είναι καλύτερη από το 2014 ή από αυτή που μπορούν να κάνουν τώρα η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος». «Η σύγκριση είναι ότι η έξοδος είναι ένα μέσο και όχι σκοπός», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «η στρατηγική της ΝΔ-ΠαΣοΚ ήταν ότι το χρέος είναι βιώσιμο διότι έχουμε δεσμευθεί σε υψηλά πλεονάσματα που το κάνουν βιώσιμο και μετά βγαίνουμε στις αγορές, όμως μετά από λίγους μήνες το επιτόκιο ήταν πιο υψηλό, πάνω από 5%».

«Άρα η ουσία και η διαφορά είναι ότι η δική μας έξοδος εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική που θεωρεί ότι είναι μέρος να βγούμε στις αγορές και από το μνημόνιο και ενσωματώνει την λύση για το χρέος που θα αποσαφηνιστεί και θα μας επιτρέψει να βγούμε με καλύτερο επιτόκιο και να βγούμε από την επιτήρηση», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Η προσέγγιση του υπουργού Οικονομικών για την έξοδο στις αγορές ήταν η εξής: «Δεν είναι καλύτερη ούτε επειδή είχε χαμηλότερο επιτόκιο -αυτά είναι αέρας και αφρός, δεν θα θυμάται κανείς ούτε τη δική μας έξοδο ούτε τη δική σας. Αλλά θα θυμάται την στρατηγική και αν άνοιγε τον δρόμο της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και της επιστροφής στην ανάπτυξη. Όλα τα άλλα είναι για τις τηλεοράσεις και θα ξεχαστούν», είπε, τονίζοντας ότι «σε αυτή την στρατηγική θα κριθούμε».

Οι φράσεις αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Ι. Μανιάτη ο οποίος ερμηνεύοντας τον κ. Τσακαλώτο σημείωσε πως αυτό που είπε επί της ουσίας είναι ότι «ο πρωθυπουργός είναι αέρας και αφρός». Έξαλλος ο υπουργός άρχισε να φωνάζει από το έδρανό του «πού το είπα αυτό;», ενώ ο κ. Μανιάτης συνέχισε λέγοντας ότι «ο κ. Τσακαλώτος ήταν βοηθός του Βαρουφάκη όταν διαπραγματευόταν στα διεθνή σαλόνια το μέλλον της χώρας και μας οδήγησε σε τρίτο και τέταρτο μνημόνιο, τότε ήταν asset και σήμερα τον αντιμετωπίζετε με ειρωνεία και με σκωπτικό τρόπο και του εύχεστε καλές πωλήσεις στο βιβλίο του».

Ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζοντας τα λεγόμενα του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. είπε ότι έκανε μια ομιλία ως υποψήφιος για να γίνει αρχηγός της ΔΗΣΥ «και δεν θα του απαντήσω διότι δεν είναι η Βουλή για αυτά».