Με τη συγκατάθεση της Άγκυρας, η ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα της Κύπρου αποφάσισε να καλέσει τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους. Πρόκειται για τα χωριά Κορμακίτης, Ασώματος, Αγία Μαρίνα και Καρπάσια.

Η σχετική απόφαση για επιστροφή των Μαρωνιτών, λήφθηκε σε σύσκεψη, που συγκάλεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην οποία συμμετείχαν ο Τούρκος «πρέσβης», ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, και ο λεγόμενος πρωθυπουργός της παράνομης «ΤΔΒΚ», Χουσείν Οζγκιουργκιούν.

Οι Μαρωνίτες υπολογίζονται περίπου στις 7.000. Περίπου 200 ζουν εγκλωβισμένοι στον Κορμακίτη και γύρω στους δέκα στον Ασώματο. Εκτός από τους εγκλωβισμένους, οι υπόλοιποι ζουν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Μαρωνίτες της Κύπρου υπάγονται στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Έχουν μαρωνίτη Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο της Μαρωνιτικής Εκκλησίας στο Λίβανο και επικυρώνεται από τον Πάπα της Ρώμης.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, επίκειται και άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου, όπου θα μπορούν να επιστρέψουν γύρω στις 16.000 Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι όμως θα υπάγονται στη λεγόμενη «ΤΔΒΚ».

«Πρόκληση νέων τετελεσμένων»

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολίασε:

1. Πρόκειται για απόφαση του τουρκικού στρατού και για βήμα υλοποίησης των σχεδιασμών της Τουρκίας, μέρος των οποίων ήταν η αιτία πρόκλησης του αδιεξόδου στο Κραν-Μοντανά.

2. Στόχο έχει τη διαιώνιση του απαράδεκτου status quo που προκλήθηκε από την τουρκική εισβολή του 1974.

3. Η απόφαση των κατοχικών «αρχών», εντάσσεται στο πλαίσιο επιβολής της τουρκικής θέσης, όπως εκφράστηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μη επιστροφή των Μαρωνιτικών χωριών υπό τη διοίκηση της ελληνοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας μέσα στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού.

4. Η απόφαση δεν αποσκοπεί παρά στην πρόκληση νέων τετελεσμένων, δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά αποτελεί και προσπάθεια να προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης καλεί την Τουρκία «να αφήσει κατά μέρος τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια και να εργαστεί εποικοδομητικά, και μακριά από ακραίες και αναχρονιστικές θέσεις, για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου».