Στα όρια του γραφικού κινούνται οι απόψεις του Γ. Βαρουφάκη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι της Βουλής αμφισβήτησε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει ηχογραφημένες συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό και υπουργούς της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας ότι «μπλοφάρει» δίχως να αντιλαμβάνεται πλήρως την σημασία των όσων ισχυρίζεται.

Ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι «είναι ένα πολύ αρνητικό αποτύπωμα, που είτε το καταλαβαίνει είτε όχι, δεν το γνωρίζω και ούτε με ενδιαφέρει προς ώρας, αυτό που αφήνει ο κ. Βαρουφάκης στην πολιτική ζωή του τόπου και για τον εαυτό του και ως αρνητικό υπόδειγμα για το πώς κάποιος μπορεί να έχει μια υπεύθυνη θέση υπουργού σε πολύ δύσκολες και υπεύθυνες στιγμές».

Αναφορικά με το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη και όσα καταθέτει σε αυτό με ανατριχιαστικό τρόπο, ο Πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι «είναι ένα αφήγημα άκρως υποκειμενικό, ενδεχομένως γεμάτο μυστικά και ανακρίβειες και οτιδήποτε άλλο, (που) δεν αφήνει περιθώριο για σοβαρή πολιτική συζήτηση, η οποία είχε γίνει και το 2015 και το 2016 μέσα στην ίδια τη Βουλή -το 2015 με την παρουσία και του ιδίου, όταν ετίθεντο σοβαρά στρατηγικά ζητήματα ή θέματα τακτικής εκείνης της περιόδου».

Ενώ διατύπωσε αιχμές και για τον χρόνο που επελέγη: «Το ότι επιλέγεται τώρα με έναν τρόπο συστηματικό και ενόψει μάλιστα το ότι περνάμε την καμπή στο πεδίο της οικονομίας και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να κλείσει αυτός ο επώδυνος κύκλος για την ελληνική κοινωνία, το ότι επιλέγεται τώρα το να έρθουν με τέτοιο τρόπο, αυτά τα δημοσιεύματα αρκετούς μήνες μάλιστα και μετά την έκδοση ενός βιβλίου, δείχνει προφανώς μία υποκειμενική διάθεση καταρχήν του ίδιου του συγγραφέα να συσκοτιστούν τα πράγματα και να υπάρξουν διχασμοί και περιπέτειες στην πολιτική ζωή του τόπου και να υπονομευθεί και η πορεία της χώρας για την κανονικοποίηση».

Σχετικά με την τακτική των αποκαλύψεων που επιχειρεί ο πρώην υπουργός, ο κ. Βούτσης σχολίασε: «Αλίμονο εάν καθένας μας αντί να στέλνει, όπως λέει η νομοθεσία, τα αρχεία από το υπουργείο που περνάει στα Γενικά Αρχεία του Κράτους για την περίοδο που πέρασε για να μελετηθούν από επιστήμονες ή να θέτει πολιτικά προβλήματα δημοσίως και ευθέως, περιπίπτει σε μικροπολιτικές καταστάσεις, αυτό δεν θα το επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου και νομίζω ότι σωστά και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αφίσταται ενός τέτοιου διαλόγου».

Σχετικά με τις φερόμενες ηχογραφήσεις συνομιλιών του κ. Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό και υπουργούς, ο κ. Βούτσης απάντησε: «Δεν πιστεύω πως το έχει κάνει ο κύριος Βαρουφάκης. Σας το λέω ευθύτατα. Εν αντιθέσει, ενδεχομένως με παρουσίες του στο Eurogroup, που είναι ένα άτυπο όργανο και υποτίθεται ότι δεν κρατιούνται πρακτικά και που ο ίδιος έχει πει ότι για λόγους ανάγκης δικής του, για να μπορεί ύστερα να διασταυρώσει το τί λεγόταν, ενδεχομένως να έχει κάνει τέτοιες ηχογραφήσεις, προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο στα υπουργικά συμβούλια, στα κυβερνητικά συμβούλια, πόσω μάλλον σε προσωπικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό».

«Μπορεί να σας φαίνομαι πολιτικά αφελής με τον τρόπο που απαντάω, δεν είμαι όμως, και για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι είναι καλύτερα και για τον ίδιο, να πει αυτό που πράγματι συμβαίνει, δηλαδή πως μέσα από μία καταγραφή απόψεων, κατά την γνώμη του κάνει αυτό το αφήγημα σωστό ή λάθος κατά τον ίδιο, και να μείνουμε εκεί, και οτιδήποτε άλλο παραπομπές σε ποινικές και κολάσιμες ενέργειες κ.τ.λ. πιστεύω, ότι θα συσκότιζαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι τον κ. Βαρουφάκη τον γνώρισε προσωπικά όταν έγινε η ορκωμοσία της τότε κυβέρνησης.

Μάλιστα αναφερθείς σε πρόσφατη δήλωσή του ότι θα επιθυμούσε να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, ο κ. Βούτσης σχολίασε: «Ίσως ο άνθρωπος δεν έχει καμία αντίληψη τι σημαίνει για την πολιτική ζωή του τόπου και μάλιστα μέσα από μία οκταετή περιπέτεια που έχει περάσει η κοινωνία και ο απλός λαός, να ανοίγει κανείς και να κάνει τέτοιες προκλήσεις. Είναι στα όρια, ας πούμε, του γραφικού, αυτού του τύπου οι απόψεις».

Ενώ σχετικά με την παραδοχή λαθών εκ μέρους του πρωθυπουργού στις επιλογές προσώπων, ο Πρόεδρος της Βουλής απέφυγε να κάνει περαιτέρω σχόλια αν και εμμέσως έκανε αποδεκτή την αυτοκριτική του Αλ. Τσίπρα. «Όταν μιλάει ο πρωθυπουργός για τόσο σοβαρά ζητήματα και μάλιστα για θέματα για το οποία ο ίδιος έχει την απόλυτη ευθύνη κατά το Σύνταγμα, σέβομαι την κατάθεση της δημόσιας άποψής του», σημείωσε ο κ. Βούτσης.