«Κόντρα» για τις τηλεοπτικές άδειες σημειώθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μεταξύ του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλου και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Τραγάκης σχολίασε ότι ο γνωστός ως «νόμος Παππά» για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικός, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού ο οποίος τόνισε ότι δεν κρίθηκε ως τέτοιος στο σύνολό του και ότι σε κάθε περίπτωση από τότε έχει κυλίσει νερό στο αυλάκι και πλέον υπάρχει η άποψη του ΕΣΡ περί δυνατότητας χορήγησης επτά αδειών πανελλαδικής εμβέλειας και όχι απεριόριστου αριθμού αδειών, όπως έλεγαν όσοι αντιμάχονταν τον νόμο του.

Στην παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι μ,ε την απόφαση του ΣτΕ παραμερίστηκαν ως αντισυνταγματικές: η ανάθεση της αρμοδιότητας στον υπουργό για τον αριθμό των αδειών κατά παράκαμψη του ΕΣΡ έστω κατά την πρώτη εφαρμογή και ο καθορισμός των κανονιστικών όρων χωρίς σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. «Άρα ο πυρήνας του νόμου κρίθηκε αντισυνταγματικός και δεν παρήχθη κανένα αποτέλεσμα», επισήμανε, προσθέτοντας ότι κατέπεσε η γνωμοδότηση της Φλωρεντίας για 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

«Θα δούμε αν η κρίση του ΕΣΡ για τις 7 άδειες είναι γνώμη τεχνική ή αν εμπεριέχει συμβιβασμούς για άλλους λόγους, για πολιτική ή διοικητική σκοπιμότητα», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας πως «ούτως ή άλλως ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος άρα γιατί πανηγυρίζει η κυβέρνηση;». «Όλο το ιδεολόγημα κατέρρευσε», είπε στον κ. Παππά, ο οποίος τον ρώτησε «γιατί δεν έγινε αυτό που προέβλεπε ο δικός σας νόμος;».

«Έχω πει ότι ήμουν υπουργός Τύπου και ΜΜΕ έως την ψήφιση του νόμου. Την επομένη μετακινήθηκα. Άρα δεν είχα την ευθύνη», του απάντησε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ, τονίζοντας στον κ. Παππά ότι με τον δικό του νόμο επικαλείτο την τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά «αντί για την τάξη προκλήθηκε διπλή και τριπλή αταξία».

«Είχαμε μια λίαν επαναστατική ιδέα να εφαρμόσουμε τον νόμο για τις άδειες», σχολίασε ο κ. Παππάς, επισημαίνοντας ότι «η απόφαση του ΣτΕ πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία, ενώ σε αυτή αναφέρεται ότι τα κανάλια είναι παράνομα καθώς λειτουργούν χωρίς άδεια και ότι το ΕΣΡ δεν ήταν σε νόμιμη σύνθεση και πήγε στον κάλαθο των αχρήστων η οξεία κριτική ότι ζητήσαμε να αλλάξει η σύνθεση του ΕΣΡ τάχαμου για να το ελέγξουμε». Ενώ για την απόφαση του ΕΣΡ περί 7 αδειών είπε ότι «πετάει στον κάλαθο την άποψη που έλεγε ότι μπορεί να είναι απεριόριστος ο αριθμός των καναλιών» και επιτέθηκε στην «Ένωση Καναλαρχών που λέει ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός».