Αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς εμφανίζεται η Φώφη Γεννηματά. Προς την κατεύθυνση αυτή πρότεινε στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Νίκο Αλιβιζάτο οι κάλπες για την εκλογή του επικεφαλής του σχήματος να στηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός συναντά επιφυλάξεις από στελέχη της παράταξης καθώς, όπως λέγεται, δημιουργεί μια «αίσθηση βιασύνης» και μάλιστα την ώρα που στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες να πειστεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, που εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, να συμμετάσχει στο εγχείρημα.
Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, στην πρώτη μετά τις ολιγοήμερες διακοπές της συνάντηση στελεχών των κομμάτων και κινήσεων της ΔΗΣΥ, εκτίμησε ότι το πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται με την κυβέρνηση να βρίσκεται υπό πίεση δεν επιτρέπει καθυστερήσεις.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»
ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στον κ. Αλιβιζάτο καθώς και σε στελέχη του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά πρότεινε ένα χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο: μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους. Την 1η ή το αργότερο στις 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, με ανοιχτό μητρώο, για την εκλογή του επικεφαλής του νέου σχήματος της Κεντροαριστεράς.

Ιδρυτικό συνέδριο
Μετά την εκλογή αρχηγού θα ακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2017, όπως ζητούσαν στελέχη του ΠαΣοΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Η πρόταση της προέδρου του ΠαΣοΚ ναι μεν επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις από τους συνομιλητές της.
Ο Ν. Αλιβιζάτος στις συζητήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με στελέχη του χώρου που ενδιαφέρονται για την ηγεσία του νέου φορέα φέρεται να είχε προτείνει την ύπαρξη μιας προεκλογικής περιόδου 7 εβδομάδων, κατά την οποία οι υποψήφιοι θα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους αλλά και να τις αντιπαραθέσουν μέσω μιας σειράς debate.

Αντιδράσεις
Ο σχεδιασμός αυτός στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση της κυρίας Γεννηματά είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Αλιβιζάτος θα επιχειρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα να αναζητήσει τη χρυσή τομή.
Υπάρχει και ο παράγοντας Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και είναι αβέβαιο αν το κάνει υπό την πίεση ενός χρονοδιαγράμματος που θα έχει αποφασίσει η Χαρ. Τρικούπη. Συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά επισημαίνουν ότι η πρότασή της για εκλογή αρχηγού το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου μπορεί να τροποποιηθεί στην περίπτωση που ο κ. Θεοδωράκης θελήσει να συμμετάσχει στο εγχείρημα, τονίζουν όμως ότι «δεν μπορούμε να τον περιμένουμε για πολύ ακόμα».

Ποια ονόματα ακούγονται για την «κεντρική επιτροπή»

Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση του 50μελούς οργάνου που θα αποτελέσει την «κεντρική επιτροπή» της ΔΗΣΥ και θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Για το νέο όργανο ακούγονται από πλευράς ΠαΣοΚ τα ονόματα των Ν. Σαλαγιάννη, Χρ. Πρωτόπαπα, Μ. Οθωνα, Π. Χρηστίδη, Π. Κουκουλόπουλου.
Προτείνεται επίσης να συμμετέχουν οι Μ. Κατρίνης από την πλευρά του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, Ν. Μήλης από την πλευρά του Ν. Ανδρουλάκη, Χ. Βαρδίκος από την πλευρά του Α. Λοβέρδου καθώς και ο στενός συνεργάτης του Κ. Σκανδαλίδη, Κ. Ζώγας.
Στην πρόταση της ηγεσίας δεν συμπεριλαμβάνεται ο Στέφανος Ξεκαλάκης, στον οποίο καταλογίζεται η ενορχήστρωση της «ανταρσίας» στην Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ που οδήγησε στην απόφαση για την καρατόμηση των οργάνων του κόμματος.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και η σύνθεση της ΚΟΕΣ που θα προετοιμάσει το συνέδριο του ΠαΣοΚ που θα πραγματοποιηθεί μετά τη διαδικασία για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ