Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδιάζουν τη στρατηγική της επόμενης περιόδου έχοντας στο μυαλό τους να αποφύγουν μια κακοτοπιά: «Σε καμία περίπτωση δεν θα μπούμε στην ατζέντα του Τσίπρα».

Ο Αύγουστος είναι μήνας χαλαρότητας, αλλά το φθινόπωρο ξεκινά δυναμικά με τη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο και με την παρουσία του πρόεδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη έναρξη της σεζόν, σημειώνουν στην Πειραιώς, καθώς από τον Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί δυναμικά αναπτύσσοντας το συνολικό πρόγραμμά του για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η υπόθεση Καμμένου και η εμπλοκή του στην υπόθεση του «Noor 1» δεν πρόκειται να φύγει ούτε στιγμή από τον αντιπολιτευτικό ορίζοντα της ΝΔ. Δεν είναι μόνο η προφανής αντιθεσμική συμπεριφορά του υπουργού Αμυνας. Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δίνουν σημασία στις ενδείξεις που έχουν ότι τόσο αυτή η υπόθεση όσο και η τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στο πρωθυπουργικό γραφείο σε συνδυασμό με τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη προκαλούν ανήκεστο βλάβη στη σχέση της κυβέρνησης με το αριστερό της ακροατήριο. Οι παραχωρήσεις που κάνουν στα θέματα ασφάλειας απλώς εξοργίζουν και τους υπόλοιπους ψηφοφόρους. Η εντύπωση που υπάρχει στον κόσμο, όπως έχουν διαπιστώσει στις περιοδείες που κάνει ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι «ο Καμμένος έχει λερωμένη τη φωλιά του».
Εκτιμούν, δηλαδή, ότι η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης δεν έπεισε ότι «ο υπουργός Αμυνας έκανε αυτό που είχε υποχρέωση να κάνει». Επιπλέον θεωρούν ότι η πλήρης ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με τον κυβερνητικό εταίρο του τον εκθέτει ανεπανόρθωτα, ομοίως και το γεγονός ότι αποφεύγει να απαντήσει αν γνώριζε τις ενέργειες του κ. Καμμένου. «Το θέμα Καμμένου είναι κορυφαίο και κολοσσιαίο» τονίζουν.
Νέο κύμα σκανδαλολογίας
Στην Πειραιώς προετοιμάζονται για ορθόδοξο πόλεμο και για ανορθόδοξο, με ξέσπασμα νέου κύματος σκανδαλολογίας. Κυκλοφορούν σενάρια ακόμα και για ασύμμετρες απειλές, για ενδεχόμενη εμπλοκή στην πολιτική αντιπαράθεση ακόμα και μελών της οικογένειας Μητσοτάκη προκειμένου να πλήξουν την αξιοπιστία του προέδρου της ΝΔ. Αν αυτά αληθεύουν, η αναμέτρηση αναμένεται να λάβει άλλες διαστάσεις.
Αυτά, ωστόσο, έρχονται σε αντίθεση με τα μηνύματα για την ανάγκη ομαλότητας και σταθεροποίησης της χώρας που μεταδίδουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Κανένας όμως δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για το πώς θα αντιδράσει το Μέγαρο Μαξίμου αν βρεθεί σε αδιέξοδο με το θέμα Καμμένου, χωρίς συμμάχους, με σχεδόν ολόκληρη την αντιπολίτευση απέναντι. Στελέχη της Πειραιώς ήδη αποδίδουν ακέραιη την ευθύνη στον κ. Τσίπρα «για τον επικίνδυνο θεσμικό κατήφορο που υπονομεύει τη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου και τις ίδιες τις αξίες στις οποίες στηρίζεται η Δημοκρατία μας». «Δυστυχώς», παρατηρούν, «ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έχει ζητήσει ευθύνες για τις εξόφθαλμες παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης αλλά σιωπά προκλητικά, καλύπτοντας στην ουσία τα στελέχη που εξακοντίζουν τις επιθέσεις».
Επειδή η κατάσταση είναι σύνθετη και ρευστή, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει ακόμα και στο τόσο προχωρημένο καλοκαίρι τις περιοδείες του. Την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Καβάλα και τη Δράμα, ενώ έχει δώσει εντολή στα στελέχη του να παρακολουθούν συνεχώς τα μικρά και τα μεγάλα θέματα της καθημερινότητας, όπως π.χ. ο καταστροφικός σεισμός στην Κω, όπου μετέβησαν επί τόπου οι Κώστας Καραμανλής και Μάκης Βορίδης προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση.


Επαφή με τον κόσμο
Το επιτελείο του έχει επενδύσει πολλά στην απευθείας επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον κόσμο. Οχι μόνο επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τα κομμάτια του προγράμματος που αφορούν το παραγωγικό δυναμικό και τις δυνατότητες της κάθε περιοχής, αλλά και για την άμεση επαφή, για τους αόρατους δεσμούς που δημιουργεί η προσωπική γνωριμία με τους ψηφοφόρους. Την περασμένη εβδομάδα, στη Μάνη, κάποιοι πιο ηλικιωμένοι του είπαν ότι είχε από το 1992 να πατήσει στα χωριά τους αρχηγός κόμματος –τότε περιόδευσε στην περιοχή ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αυτή την ξεχασμένη Ελλάδα «δεν θέλει να την αγνοήσει ο Κυριάκος. Στην περιοδεία του σταμάτησε ακόμα και στον οικισμό Χειμάρρα και κάθισε να ακούσει να προβλήματα των 14 κατοίκων, έλεγε στενός συνεργάτης του. «Μετά έλεγαν όλοι πόσο απλός είναι» πρόσθετε.
Οι συνεργάτες ασφαλώς θα προβάλλουν τα θετικά του αρχηγού τους, όμως όλη αυτή η δουλειά θα έχει νόημα αν καταλήξει στη δημιουργία ενός αυθεντικού ρεύματος υποστήριξης της ΝΔ, αν η πλειοψηφία στρατευτεί πίσω από το πολιτικό σχέδιο που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης και δεν κινητοποιηθεί μόνο από την οργή κατά της κυβέρνησης. Ιδίως επειδή φαίνεται ότι οι εκλογές, αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο, θα πάνε τόσο μακριά όσο αντέξει η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να φτιάξει ένα νέο πλαίσιο και να μετατρέψει τη συνθηκολόγησή της με τους εταίρους σε πλήρη κυβερνητική θητεία με θετικό απολογισμό πεπραγμένων.
Βγαίνουν νέα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως έχει πει, δεν αποφεύγει τις δύσκολες προκλήσεις, και από ό,τι λένε οι συνεργάτες του δεν θα διστάσει να προσαρμόσει τη στρατηγική του στα δεδομένα της νέας περιόδου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, διευκρινίζουν, ότι θα ακολουθήσει τις μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα.

Η στρατηγική της ΝΔ είναι κομμένη και ραμμένη πάνω στον αρχηγό της, και στόχο έχει να βελτιώσει και άλλο την εικόνα του επειδή, όπως λένε στο επιτελείο του, είναι πιο ελκυστική από αυτή της ΝΔ και συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια για τη διεύρυνση του κόμματος. «Αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός» επισημαίνουν.

Στην Πειραιώς όμως δεν σχεδιάζουν μια μοναχική πορεία για τον πρόεδρό τους, ούτε και ο ίδιος το θέλει. Από το φθινόπωρο θα βγουν στην πρώτη γραμμή νέα πρόσωπα, που θα ανανεώσουν την εικόνα της ΝΔ και θα μπορούν να απευθύνονται σε ευρύτερα ακροατήρια και όχι μόνο στον κομματικό μηχανισμό και στους παλαιούς ψηφοφόρους.

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να επενδύει στους νέους αλλά παράλληλα δεν παραλείπει να συναντά τακτικά τα προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ, όπως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Αντώνης Σαμαράς, με τους οποίους είχε χωριστές συναντήσεις την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ