Τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας υπό το πρίσμα και του Κυπριακού -με φόντο το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά- συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η Ελλάδα είναι σταθερός υποστηρικτής της αναβάθμισης του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ προκειμένου να συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα, σε αυτό το πλαίσιο.

Ο κ. Τσίπρας και η κ. Μογκερίνι συζήτησαν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη σημασία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Αυτή η προοπτική, όπως επεσήμανε, περνάει από τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και τον σεβασμό της αρχής καλής γειτονίας από την Τουρκία με τερματισμό της παραβατικής στρατιωτικής δραστηριότητάς της στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύλληψη στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, σημειώνοντας πως η ενταξιακή πορεία και ο διάλογος με την Τουρκία για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τώρα πιο αναγκαίος από ποτέ.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία αναζωογόνησης της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης (δηλ. Συνόδου 2003) και ενημέρωσε για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια.