Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισκέπτεται αυτήν την ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των επισκέψεων του σε όλα τα υπουργεία. Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε η υπουργός κυρία Έφη Αχτσιόγλου.

Ο Πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη που θα είχε με την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, τις αναπληρώτριες υπουργούς Θεανώ Φωτίου και Ράνια Αντωνοπούλου, καθώς και με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου προχώρησε σε δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης που αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη.

Στις πολιτικές της κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας αναφέρθηκε σε δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας μετά τη σύσκεψη.

Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, ήταν πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης να παρέμβει για δραστική μείωση της ανεργίας: Τον Απρίλιο κατέγραψε περίπου 5 μονάδες κάτω από ό,τι παρέλαβε η κυβέρνηση. δεν είναι εύκολη η απλή υπόθεση.

Είναι το αποτέλεσμα συντονισμένης δουλειάς που κάνει η κυβέρνηση, με τους ελέγχους από το ΣΕΠΕ. Η κ.Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «τιτάνιες» προσπάθειες της κυβέρνησης να στήσει στα πόδια του σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που έπασχε, όπως είπε, από πολλές παθογένειες. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπρέπεια το σύστημα», είπε.

Ακολούθως, κάνοντας απολογισμό των έως τώρα πεπραγμένων του υπουργείου της αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανέγερσης εργατικών κατοικιών, την αξιοποίηση, όπως είπε, της ακίνητης περιουσίας των φορέων της κοινωνικής ασφάλισης, τη δημιουργία κόμβου για την ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα εργασίας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης.

Ο δεύτερος στόχος, είπε η κ.Αχτσιόγλου είναι η αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους, αναπέμποντας, ωστόσο τις παρεμβάσεις για το 2019 και μετά. Προανήγγειλε ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία, ενώ στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης είπε ότι ιδρύεται δίκτυο για την κοινωνική προστασία.

Παράλληλα, μίλησε για αναδιοργάνωση του ΟΓΑ που θα δώσει «τέλος στις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος».Ο ΕΦΚΑ, ο νέος ΟΓΑ, ο αναβαθμισμένος ΟΑΕΔ και το ΣΕΠΕ είναι οι πυλώνες για το κοινωνικό κράτος, είπε.

Τη βάσιμη αισιοδοξία του ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, στο εξής θα είναι πάνω από 2,5 μονάδες ετησίως εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πιο σημαντική θετική είδηση των τελευταίων χρόνων είναι η μείωση των ποσοστών ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης, πίσω από τα οποία κρύβεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα σε συνθήκες επιτροπείας και δημοσιονομικής ασφυξίας.

«Είμαστε πλέον ρεαλιστικά αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της ανεργίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρα, προσθέτοντας ότι ο σημαντικότερος εθνικός στόχος είναι πλέον η ανάκτηση της εργασίας.

«Η πιο θετική είδηση είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών της ανεργίας και η σταδιακή αύξηση των θέσεων εργασίας» είπε και σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο Απρίλιο τα ποσοστά της ανεργίας ήταν στο 21% «υψηλό ποσοστό, αλλά το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2012».

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι θα συνεχιστούν αυτοί οι θετικοί ρυθμοί», υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας κατά 2,5% ετησίως.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα αυτά έγιναν με σχέδιο της κυβέρνησης. «Δεν έβρεξε ανάπτυξη, ούτε θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τώρα και στην ποιοτικότερη εργασία με αυξημένους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στους εργασιακούς χώρους για την πάταξη της απλήρωτης και της αδήλωτης εργασίας.

Τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, συνολικά έως το τέλος του χρόνου, θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας υλοποιούμε προγράμματα που δεν σπαταλούν χρήματα μέσα από μεσάζοντες και αέναες καταρτήσεις, για να προσθέσει ότι πάνω από το 1/3 στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που παρέχουν και κατάρτιση, βρίσκουν εργασία μετά το τέλος των προγραμμάτων και αυτό είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Δεν είναι υπερβολή να πω, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ότι πιο σημαντικός εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

Όταν υπάρχει πολιτική βούληση δεν φοβάσαι τις συγκρούσεις με ονόματα με μεγάλη πολιτική επιρροή ή ακόμη και συστημικές τράπεζες που αρνούνται να πληρώσουν πρόστιμα, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Προωθούμε με νομοθετική ρύθμιση τον αποκλεισμό επιχειρήσεων που συστηματικά παραβιάζουν την νομοθεσία, από πάσης φύσεως κρατική χρηματοδότηση, ενημέρωση ο κ. Τσίπρας

Νωρίτερα, στις δηλώσεις της η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή θεσμικό πλαίσιο που θα θέτει όρια στην αδήλωτη εργασία και ειδικές ρυθμίσεις για την αγροτική εργασία «βάζοντας τέλος στις Μανωλάδες» όπως τόνισε.