από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Βγάζουν κέρδη από τα δάνεια στην Ελλάδα

Γιατί δεν υλοποιήθηκε η απόφαση του Eurogroup το 2013 για την επιστροφή των ποσών στη χώρα μας
Βγάζουν κέρδη από τα δάνεια στην Ελλάδα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Κάνει τον ανιδιοτελή δανειστή αλλά δεν είναι. Το γερμανικό κράτος κερδίζει από τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα: 1,3 δισ. ευρώ σε τόκους κατά την περίοδο 2010-2016. Αυτό προκύπτει από υπολογισμούς του βουλευτή των γερμανών Πρασίνων Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ. «Η είσπραξη των τόκων είναι φυσικά νόμιμη» λέει ο ίδιος. «Οχι όμως και ηθική. Τέτοια κέρδη πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Οχι μόνο επειδή είναι ανήθικο να εκμεταλλεύεται κανείς τη χρεοκοπία της. Αλλά και επειδή το Eurogroup αποφάσισε το 2013 αυτή την επιστροφή».

Τα δάνεια και οι πηγές


Τα κέρδη προέρχονται από δύο πηγές: Η πρώτη είναι τα διμερή δάνεια που πήρε η Ελλάδα το 2010 από τους εταίρους της στην ευρωζώνη μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Και η δεύτερη, τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν το διάστημα 2010-2012 οι κεντρικές τράπεζες των ίδιων χωρών με μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Και οι χώρες αυτές είναι έτσι κερδισμένες από την ελληνική κρίση στο μέτρο που συμμετέχουν στα αντίστοιχα δάνεια και στα ομόλογα. Για μεγάλες οικονομίες σαν τη Γαλλία και την Ιταλία, το ύψος των κερδών ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο και ο οικονομικός «νάνος» της ευρωζώνης, η Μάλτα, έχει τα «τυχερά» του, αφού ενθυλακώνει τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ κέρδος τον χρόνο.

Βάση των υπολογισμών αποτέλεσαν στοιχεία που παρουσίασε στη γερμανική Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν με αφορμή σχετική επερώτηση των Πρασίνων. «Η επερώτηση έφερε φρέσκο αέρα στη μουχλιασμένη συζήτηση περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» έγραψε η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard». Η Αυστρία, συνέχισε, εισέπραξε συνολικά 240 εκατ. ευρώ από τόκους, από τα οποία επέστρεψε τα 60 εκατ. στην Ελλάδα το 2013.

Το μεγαλύτερο μέρος των άλλων 180 εκατομμυρίων εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του αυστριακού κράτους, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται «παρκαρισμένο» σε ειδικό λογαριασμό του ESM, δίπλα στα ανάλογα ποσά των άλλων χωρών-δανειστών, με στόχο να επιστραφεί κάποτε στην Ελλάδα – άγνωστο εάν και πότε.

Η ίδια επερώτηση επανέφερε στη μνήμη και δύο άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία:

Πρώτον, ότι η απόφαση του Eurogroup περί επιστροφής «αναβλήθηκε» το 2015 ύστερα από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει το δεύτερο πρόγραμμα. «Αυτό διέγραψε πρακτικά την υποχρέωση του Eurogroup για επιστροφή» λέει πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Και, δεύτερον, ότι οι τόκοι από το 2015 και το 2016 (στη Γερμανία τουλάχιστον!) έχουν πλέον οριστικά χαθεί για την Ελλάδα, επειδή εντάχθηκαν ενδιάμεσα στον κρατικό προϋπολογισμό. «Ξεχάστε τους εντελώς!» προτρέπει η πηγή. Ελπίδα για επιστροφή υπάρχει μόνο για τους «παρκαρισμένους» τόκους στο ESM, καθώς και για όσους θα εισπραχθούν από το 2017 και μετά – υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τον Αύγουστο του 2018 θα κλείσει «επιτυχώς» το τρίτο πρόγραμμα και οι δανειστές θα κρίνουν στη συνέχεια αναγκαία την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μέσω της επιστροφής των επίμαχων τόκων.

Στο Βερολίνο είναι κοινός τόπος ότι η «επιστροφή» αποτελεί πολιτικό όπλο, και δη διαρκές. Αυτό δεν λέγεται βέβαια ανοιχτά. Μια ματιά στα μυστικά πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής του 2015-2017 αποδεικνύει του λόγου το αληθές: οι εκπρόσωποι της συμπολίτευσης (Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες) αρνούνται την επιστροφή επικαλούμενοι την ανίατη αναξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης (Αριστερά και Πράσινοι) την επικροτούν προβάλλοντας το ακριβώς αντίθετο. «Το Βερολίνο πρέπει να πάψει να χρησιμοποιεί την επιστροφή ως μέσο πολιτικού στραγγαλισμού της Αθήνας» επαναλαμβάνει κατά καιρούς ο κ. Κίντλερ.

Οι αιτιάσεις του πράσινου πολιτικού δεν εντυπωσιάζουν ωστόσο τους επιτελείς του κ. Σόιμπλε. Αυτοί δεν αμφισβητούν μόνο, επί μέρους τουλάχιστον, την ορθότητα των υπολογισμών του κ. Κίντλερ, αλλά θεωρούν και πλήρως επιβεβλημένη την «πρέπουσα» αποζημίωση των δανειστών. «Το ρίσκο τέτοιων δανείων είναι τόσο μεγάλο που θα δικαιολογούσε πολλαπλάσιο τόκο» τονίζει η πηγή.

Εξάλλου, προσθέτει, ο τόκος που εισπράττει η γερμανική τράπεζα ανάπτυξης KfW, η οποία παρείχε τα δάνεια τύπου EFSF στην Ελλάδα κατά εντολή της γερμανικής κυβέρνησης, είναι σχεδόν μηδαμινός – σήμερα κινείται γύρω στο 0,17%. «Το κέρδος της από αυτό είναι αστείο» λέει. Εντελώς «χαριστικά» είναι τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. «Ο ESM χρεώνει την Ελλάδα μόνο με τον εξαιρετικά χαμηλό τόκο που δανείζεται ο ίδιος στις αγορές – συν κάποια λειτουργικά έξοδα» προσθέτει. Εδώ δεν υπάρχει λοιπόν εξ ορισμού κέρδος.

Η έκπληξη «Τσακαλώτος»


Πέρα από όλα αυτά, συνεχίζει, ο μοχλός για την έξοδο από την κρίση δεν είναι μερικά επιπλέον δισεκατομμύρια, αλλά η ταχεία υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων σε διοίκηση και οικονομία. Σε αυτό, αναγνωρίζει, η ελληνική κυβέρνηση επιτελεί θαύματα τους τελευταίους μήνες. Η «ψυχή» αυτής της θεαματικής αλλαγής έχει όνομα: Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Η συνεργασία του με τον Σόιμπλε είναι υποδειγματική» αναγνωρίζει. Αυτό δεν θα το περίμενε ποτέ κανείς από έναν μαρξιστή υπουργό. «Χρήσιμος ηλίθιος» με τη λενινιστική έννοια του όρου; «Δεν ξέρω» είναι η απάντησή του. «Αλλά η στάση του δεν έχει προηγούμενο στην ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία».


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (17)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  i elliniki krisi kai ta megala daneia | 19/07/2017 12:38
  einai gnosto oti i elliniki krisi sxetizetai me tin dimiourgia enos montelou diasosis to opoio mporei na apokalesei kapios kai os peirama kai gia peretero nea montela oikonomias kai politikes entos kai ektos evropaikis enosis. To montelo diasosis pou distixos epivlithike stin ellada eixe stoxo na sosei tous mixanismous kai oxi tous anthropous. OI mixanismoi kai oi trapezes epivionoune alla i piotita zois kai ergasias peftei sinexeia kai oxi mono stin ellada. Einai poli simantiko na anferoume episis oti to montpelo afto kataskevastike apo tous ipefthinous ton lobby pou kirios einai oi trapezes opos i ekt kai i Goldam Sachs oi opoies meso tis kathe kivernisis pernane ta sxedia tous.
  steven adamsen
  απάντηση140
   
   
   
  Γιατι γρινιαζετε αραγε? | 18/07/2017 16:30
  Η αρχικη συμφωνια προεβλεπε την επιστροφη των κερδων στην Ελλαδα - δεν το αρνειται αυτο ο συντακτης του αρθρου. Οι Ελληνες εξελεξαν νεα κυβερνηση, που αποφασισε να διακόψει το 2ο πρόγραμμα και ετσι διέγραψε την υποχρέωση του EG για επιστροφή. Δεν το αμφισβητει η σημερινη ελλην. κυβερνηση. Γιατι, λοιπον γρινιαζετε? Θα επρεπε οι δανειστες να επεμβουν και να αμφισβητησουν τις ενεργειες μιας δημοκρατικα και νομιμα εκλεγμενης κυβερνησης? Βασει ποιου δικαιου? Γιατι επικαλειστε με ηθικολογικα κριτηρια μια τετοια παρεμβαση, αλλα αρνειστε τις αλλαγες, που σε τελευταια αναλυση υποσχεθηκε και παλιν η ελλ. κυβερνση να εφαρμοσει για να παρει τον παρα? Κατα τα αλλα .. πρασινα αλογα γερμανου τραλαλα...
  αμερικανος
  απάντηση127
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Μια απαντηση σε γκρινιαρηδες ... | 18/07/2017 16:12
  Σαν τον αναγνωστη "που τις είδες τις φούσκες τσολιά μου;" Κατ αρχην να 'μαστε ειλικρινεις. Οι Γερμανοι οπως και οι υπολοιποι δανειστες, εκτος των Θεσμων, δεν δανεισαν την Ελλαδα για τα ομορφα ακρογυαλια και τους τσολιαδες. Δανεισαν επιεδη εχουν συμφερον μακροποροθεσμα για την οικονομια τους. Γι αυτο τους εξελεξαν οι πολιτες τους και πιστευω κανεις λογικος δεν το αμφισβητει αυτο. Οι Θεσμοι δανεισαν την Ελλαδα, γιατι ειμαστε μελοι τους και εξ ορισμου σκοπος τους ειναι η βοηθεια σε χωρες που περνουν τετοιες κρισεις αλλα και η ισχυροποιηση της διεθνους οικονομιας με την αποφυγη εκτακτων και ακραιων κρισεων. Τωρα γιατι δεν εφαρμοζουμε οσα υποσχομαστε... δεν ειναι θεμα τσολια, αλλα γρινιαρη ραγια
  αμερικανος
  απάντηση323
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ας σοβαρευτουμε λιγο ... δεν βαλπτει (συνεχεια) | 17/07/2017 19:09
  Οσον αφορα δε τα συγχρονα δανεια, μην ξεχνατε - επειδη σας βολευει..!- οτι οι δανειστες μας δανειζουν με ενα μεσο επιτοκιο κοντα στο 1,4% ενω αυτοι δανειζονται με ενα επιτοκιο κονττα στο 3.5%! Ποιος πληρωνει την διαφορα? Κια γιατι? Στο ονομα της αλληλεγγυης ...? Μα οταν οι ελληνες τα σπαταλουσαν και οι γερμανοι νοικουρευαν τα του οικου τους, που ηταν η αλληλεγγυη αυτη? Ας παψουμε να ειμαστε γκρινιαρηδες ραγιαδες και ας σοβαρευτουμε και να διεκδικησουμε οσα ειναι δικαια. Αλλ οχι με φουσκες και μπλα-μπλα!
  Αμερικανος
  απάντηση1327
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  είναι καλοί άνθρωποι οι γερμανοί και μας αγαπάνε... | 17/07/2017 16:36
  όμως όσοι αγαπούν κάνουν νάζια, έτσι κι' αυτοί κάνουν πως δεν μας πληρώνουν. Αντίθετα οι αυστριακοί -που ως γνωστόν δεν μας αγαπούν καθόλου- μας έχουν ήδη επιστρέψει μέρος των κερδών που απεκόμισαν από εμάς. Αυτοί δεν χρειάζεται να κάνουν νάζια. Όμως οι Γερμανοί και ο Σόϋμπλε μας λατρεύουν. Να γιατί δεν πληρώνουν. Και δεν πληρώνουν όχι μόνον τα κέρδη τους από την χρεωκοπία μας, αλλά ούτε καν το δάνειο που τους δώσαμε στον πόλεμο. Δανεικά κι' αγύριστα. Βλέπετε πόσα νάζια μας κάνουν, είναι εξόφθαλμο το πόσο μας αγαπούν. Φυσικά και δεν μιλάμε για τις πολεμικές αποζημιώσεις τώρα, από εκεί προκύπτει αβιάστως πως οι άνθρωποι αυτοί κυριολεκτικά μας λατρεύουν.
  αχ, με πόσο με σφίγγει αυτή η κουκούλα...
  απάντηση338
   
   
   
  Επιτόκιο δανεισμού | 17/07/2017 15:47
  Υποθέτω ότι γνωριζετε γιατί καθε δάνειο από αρχαιοτάτων χρόνων έχει επιτόκιο. Επίσης υποθέτω ότι γνωρίζετε ότι το επιτοκιο έιναι ανάλογο της πιστοληπτικής credit history, Kredit Geschichte, του δανειζομένου. Σας παρακαλώ αν γνωρίζετε κάποιον, οργανισμό και ιδιώτη, που δίνει δανειο χωρίς επιτόκιο, και ει δυνατόν χωρίς χρόνο αποπληρωμής ενημερώστε μας ια να σταθ'ω στην ουρά αναμονής
  ΗΠΑ
  απάντηση1733
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ανιδιοτελής δανειστής !!! | 17/07/2017 10:00
  ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΆΝΕΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΊΦΑΣΗ: Το ακούσαμε κι αυτό. Αν έχετε κάποιον υπόψιν σας πάντως φέρτε με σε επικοινωνία μαζί του.ΑΦΕΛΕΙΣ;
  ΣΠΥΡΟΣ Ζ.
  απάντηση1331
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων