Το πλοίο-γεωτρύπανο West Capella του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total ξεκινά αύριο, Δευτέρα, τις εργασίες γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) εν μέσω των, κυρίως ρητορικών, αντιδράσεων της Αγκυρας.

Σε μια συμβολική πάντως κίνηση, η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί θα επισκεφθεί την Κύπρο, καθώς δύο γαλλικές φρεγάτες ελλιμενίζονται στο νησί και η γαλλίδα αξιωματούχος θα τις επισκεφθεί.

Η Λευκωσία έχει αποφασίσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους και να μην εμπλακεί στο επικοινωνιακό παιχνίδι που εκτιμά ότι επιδιώκει να στήσει η Τουρκία. Οσα έχουν γραφτεί σε διάφορα μέσα ενημέρωσης για συρροή πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ έχουν δημιουργήσει μια εσφαλμένα φορτισμένη ατμόσφαιρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ (γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) αλλά και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχουν εκτοξεύσει τα βέλη τους εναντίον της Λευκωσίας χρησιμοποιώντας την πάγια επιχειρηματολογία της Αγκυρας περί δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού και μονομερών ενεργειών της κυπριακής κυβέρνησης. Η Αγκυρα αποφάσισε να στείλει εντός της κυπριακής ΑΟΖ το γνωστό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», αλλά οι εκτιμήσεις είναι πως δύσκολα θα επιδιώξει να δημιουργήσει κρίση.
Την ίδια στιγμή πάντως το θερμόμετρο μοιάζει να έχει ανεβεί περισσότερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα δύο υπουργεία Εξωτερικών έχουν ανταλλάξει σκληρές ανακοινώσεις τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή κυρίως την έκβαση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για το Κυπριακό. Η τελευταία εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία ασκεί δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις του τελευταίου στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Πέμπτη όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός είχε πει ότι «αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει. Αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει».
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τα μάτια είναι στραμμένα στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, τον Εσπεν Μπαρθ Αϊντε. Το κρίσιμο σημείο είναι αν θα αποφασιστεί να καταρτιστεί κι άλλη έκθεση που θα καταγράφει όσα έγιναν στην Ελβετία ή τα Ηνωμένα Εθνη θα αρκεστούν στην έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης UNFICYP που περιείχε ικανοποιητικές διατυπώσεις εκ μέρους του Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο κ. Αϊντε έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στη Λευκωσία (και στην Αθήνα) για αρκετούς από τους χειρισμούς του και μένει να φανεί αν στα τέλη Ιουλίου θα αποχωρήσει ή όχι από τη θέση του. Αν αποχωρήσει, είναι πιθανό να αναλάβει τα καθήκοντά του η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που ηγείται του γραφείου του ΟΗΕ στην Κύπρο.