Σε ανατροπές στρατηγικών επιλογών των τελευταίων ετών αναγκάζονται πλέον η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, καθώς η αναζήτηση μιας πολιτικής διεξόδου για το επόμενο διάστημα γίνεται πιεστική προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, συμμαχίες και πολιτικές φιλίες δείχνουν να κλονίζονται, ενώ αναταράξεις φαίνεται πως προκαλούνται και στο κυβερνητικό επιτελείο, εν όψει ενός πιθανολογούμενου ανασχηματισμού.


Το τέλος(;) μιας σχέσης
Επειτα από μια περίοδο κατά την οποία η κυβερνητική πολιτική στο πεδίο της οικονομίας είχε χαρακτηριστεί από την παροχή μιας ιδιότυπης ασυλίας στην κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή για την προμνημονιακή περίοδο, ο κ. Τσίπρας μόλις την προηγούμενη Τετάρτη έδωσε οριστικό(;) τέλος σε αυτή την επιλογή.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτής της τακτικής η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε μετατρέψει σε κεντρικό σημείο της πολιτικής αντιπαράθεσης τις αλλεπάλληλες διώξεις κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για το έλλειμμα του 2009. Εως και πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρωθυπουργικό επιτελείο αμφισβητούσαν το ύψος του ελλείμματος και «έβλεπαν» μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες πίσω από τον προσδιορισμό του στο ύψος του 15%, προκειμένου η χώρα να υπαχθεί δολίως, όπως έλεγαν, στο καθεστώς των μνημονίων.
Θέλοντας όμως πλέον να πανηγυρίσει την αναμενόμενη αποδέσμευση από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει αυτό που ως τώρα αμφισβητούσε με σθένος. Ετσι εμμέσως πλην σαφώς συμπεριλαμβάνει, έστω και με καθυστέρηση κάποιων ετών, την κυβέρνηση Καραμανλή στους υπαιτίους της κρίσης.
Μιλώντας στην Κοζάνη για τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός είπε, «δείχνοντας» για πρώτη φορά τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009: «Πρόκειται για μια είδηση με έναν εξαιρετικά σημαντικό συμβολισμό. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η χώρα μας μπήκε το 2009, δηλαδή λίγο πριν μπει στα μνημόνια, με έλλειμμα τότε 15,1% του ΑΕΠ».
Το αν οι αναφορές αυτές του κ. Τσίπρα θα σημάνουν και το οριστικό τέλος της αταίριαστης πολιτικής σχέσης με το περιβάλλον του κ. Καραμανλή εκτιμάται ότι θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα, πιθανώς δε και στις κινήσεις που θα κάνει ο κ. Τσίπρας όταν αποφασίσει κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Κατά κάποιες πηγές, το ενδιαφέρον θα πρέπει να εστιαστεί και στη σχέση του Μεγάρου Μαξίμου με τον υπουργό αναπληρωτή Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες πρωταγωνιστεί στην ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος, ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, προσφάτως επιτέθηκε δημοσίως στους εισαγγελείς κατηγορώντας τους ότι «δείχνουν μια έντονα αντικυβερνητική διάθεση και εξίσου έντονη συντεχνιακή νοοτροπία».Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έχει εκδηλωθεί δυσαρέσκεια για τα αποτελέσματα της εκστρατείας κατά της διαφθοράς, η οποία αποτελεί σχεδόν αποκλειστική αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού.

Εκεί αποδίδεται κατά μία εκδοχή και ο έντονος εκνευρισμός του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος φανερώνεται και στις επιθέσεις του κατά των δικαστικών λειτουργών. Πηγές που έχουν εικόνα για την πολιτική ατμόσφαιρα στην Ηρώδου Αττικού εκτιμούν ότι οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για τις διάφορες υποθέσεις, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει επικοινωνιακά και πολιτικά, έχουν αποδειχθεί υπερβολικές και αβάσιμες.

Και σημειώνουν ότι η κατάληξη των περισσότερων από τις διερευνούμενες υποθέσεις σε φιάσκο ενδέχεται να οδηγήσουν τον κ. Τσίπρα σε αναγκαστική αναθεώρηση των επιλογών του στο πεδίο της διαφθοράς.
Εως τότε πάντως η επίθεση της κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης παραμένει κεντρική όσο και πρωτοφανής επιλογή. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη διακηρύττουν ότι η κριτική της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική αποτελεί στοιχείο της Δημοκρατίας (!), ενώ η επιστράτευση της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρείται επιλογή ρουτίνας…
Περιγράφοντας αυτή τη φιλοσοφία, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχει κανένα ιερό δισκοπότηρο, όλοι υπόκεινται και πρέπει να υπόκεινται σε κριτική, γιατί με αυτόν τον τρόπο εμβαθύνεται η δημοκρατία, με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης αποδέχεται τους θεσμούς».

Οι «εχθροί του λαού»

Και επιπλέον επανέφερε το δόγμα των «εχθρών του λαού», λέγοντας: «Σε αυτή την περίοδο της κρίσης πρέπει οι θεσμοί να φαίνονται ότι στηρίζουν πραγματικά τον λαϊκό παράγοντα και δεν πρέπει να υπάρχει μια εικόνα ότι η κοινωνία που υπέφερε όλα αυτά χρόνια δεν έχει την υπεράσπιση από μεριάς των θεσμών. Η κυβέρνηση σήμερα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κοινωνίας που διαλύθηκε τα τελευταία χρόνια. Προκαλεί απορίες η στάση της Δικαιοσύνης όταν αποκαλύφθηκε η λίστα Λαγκάρντ, όταν προέκυψε το θέμα με τη Siemens, όταν συνέβαιναν όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια χωρίς να αποδοθούν ευθύνες πουθενά».

Νέα επίθεση στον Στουρνάρα

Το πολιτικό κυνήγι μαγισσών φαίνεται πως αποτελεί μία από τις ελάχιστες διεξόδους που απομένουν στην κυβέρνηση, όσο η αξιοπιστία της και τα δημοσκοπικά ποσοστά της υποχωρούν. Υπό την έννοια αυτή, ο αγαπημένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμένει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, όπως και συνολικά το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, κάτι που άλλωστε γίνεται φανερό και από τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου.

Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του κ. Στουρνάρα για τους όρους με τους οποίους θα έπρεπε να επιχειρηθεί μια έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, στο κομματικό επιτελείο της Κουμουνδούρου είδαν και πάλι σκοπιμότητες, μεθοδεύσεις και αθέμιτες παρεμβάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό έσπευσαν να διατυπώσουν προειδοποιήσεις για τον κ. Στουρνάρα και να διαμηνύσουν ότι οι παρεμβάσεις του έχουν πολιτικά κίνητρα και υπερβαίνουν τον θεσμικό του ρόλο.
Αφορμή για αυτή τη νέα επίθεση κατά του διοικητή της ΤτΕ δόθηκε από τη δήλωσή του στη «Wall Street Journal» για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές: «Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς» είπε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν, για παράδειγμα, η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα».
Η παρέμβαση αυτή κρίθηκε από την Κουμουνδούρου υπονομευτική της εθνικής προσπάθειας και της νέας κεντρικής επιδίωξης της κυβέρνησης, μετά το ναυάγιο στο θέμα του χρέους και της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ