από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «προστατεύει» τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία απειλεί με μέτρα - Τσίπρας «Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει» - Λευκωσία: Καμία εταιρεία δεν θα συνεργούσε σε παράνομη ενέργεια
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «προστατεύει» τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι αμερικανοί είπαν και το έκαναν. Ως φύλακας άγγελος των γεωτρήσεων βρίσκεται στην περιοχή, δηλαδή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο. Συγκεκριμένα πολύ κοντά στο σημείο που σταθεροποιείται το πλωτό γεωτρύπανο  West Capella, και σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων, βρέθηκε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush, το οποίο από εβδομάδες επιχειρεί στη Συρία και το Ιράκ, με συνεχείς πτήσεις των 75 αεροπλάνων τα οποία μεταφέρει για επιχειρήσεις. Εως το μεσημέρι της Πέμπτης, το αεροπλανοφόρο έπλεε βορειοδυτικά του γεωτρύπανου και αργότερα βορειοδυτικά, εντός του FIR Λευκωσίας και της Κυπριακής ΑΟΖ, πάντα σε σχετικά κοντινή απόσταση από το γεωτρύπανο, με τις πτητικές επιχειρήσεις να συνεχίζονται αδιάκοπα. Επίσης, τα δύο γαλλικά πολεμικά πλοία, που  έφτασαν στην Κύπρο, συνέχισαν τον ελλιμενισμό τους στο λιμάνι Λάρνακας.

Πυρετώδεις, στο μεταξύ είναι οι προετοιμασίες και οι δοκιμές και ασκήσεις πριν την έναρξη γεώτρησης στο γεωτρύπανο West Capella που από τις 1:27 μετά τα μεσάνυκτα της Τετάρτης βρίσκεται στο σημείο "OW1", όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση. Σχεδόν ταυτόχρονα έφτασε στο ίδιο σημείο και το πλοίο-φύλακας -το υπό βρετανική σημαία TROMS HERA- που θα βρίσκεται για λόγους ασφαλείας δίπλα στο West Capella καθ' όλη τη διάρκεια της γεώτρησης.

Στην περιοχή της γεώτρησης πραγματοποιεί τις τελευταίες γι' αυτό το στάδιο σεισμογραφικές έρευνες το RAMFORM HYPERION, αφού με το ξεκίνημα της γεώτρησης οι δονήσεις δεν επιτρέπουν σεισμογραφικά σε μια μεγάλη ακτίνα..

Την ίδια στιγμή, παρά τις προκλητικές (και απειλητικές) δηλώσεις της Αγκυρας, ότι πρόκειται να πάρει μέτρα για τις μονομερείς, όπως τις χαρακτήρισε, κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης, η Τουρκία φαίνεται να επέλεξε και κινείται (προς το παρόν)  πάνω σε μια λεπτή γραμμή σ' ό,τι αφορά στις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ και του FIR Λευκωσίας. Οι ενέργειες της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»  είναι μεν ενοχλητικές και προκλητικές, πλην όμως δεν εκφεύγουν των πλαισίων της νομιμότητας όπως αυτή καθορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο. .

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας, η Τουρκία επιχειρεί να παίξει ένα παιγνίδι νεύρων και όχι να οδηγήσει τα πράγματα είτε σε «θερμό επεισόδιο» είτε σ' οτιδήποτε άλλο για το οποίο θα μπορεί να κατηγορηθεί.

Συγκεκριμένα η περιοχή που έχει παράτυπα δεσμεύσει η Τουρκία για στρατιωτικές ασκήσεις βρίσκεται σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα της TOTAL West Capella. Η άσκηση πραγματοποιείται σε διεθνή χωρικά ύδατα και θεωρείται παράτυπη (όχι παράνομη) καθώς η NAVTEX θα έπρεπε να εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας αφού πρόκειται για περιοχή δικαιοδοσίας και υποχρεώσεών της.

Αμεση απάντηση Τσίπρα

Άμεση ήταν η απάντηση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την προκλητικότητα της Τουρκίας και τις εξελίξεις στο «οικόπεδο 11» της κυπριακής ΑΟΖ, όπου άρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

«Στην εξωτερική πολιτική θυμάμαι μία ρήση, που την κρατάω πάντοτε στο μυαλό μου, η οποία λέει ότι αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε γαβγίζουμε πολύ, αλλά πιστεύω ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Λευκωσία: Καμία εταιρεία δεν θα συνεργούσε σε παράνομη ενέργεια

Σε δηλώσεις του, ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης επισήμανε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη σε τρία επίπεδα και εξήγησε πως η Τουρκία θεωρεί ότι η γεώτρηση, που ξεκίνησε στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά.

Επίσης, η Τουρκία θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, ανήκουν στην Τουρκία ενώ σε ό,τι αφορά τα τεμάχια 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, η Τουρκία θεωρεί ότι είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων. Για τα τεμάχια αυτά αναζητούν πλατφόρμα, για να προχωρήσουν σε δικές τους έρευνες, κάτι όμως, όπως είπε, ο Γ.Λακκοτρύπης, που είναι πολύ δύσκολο, αφού καμία από τις μεγάλες εταιρίες δεν θα συνεργούσε σε μια παράνομη ενέργεια.

Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρπαρός», το 2014, ήταν στελεχωμένο από προσωπικό νορβηγικής εταιρίας. Ενα χρόνο αργότερα, η εταιρία αυτή ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία, άδεια εκ μέρους των Αιγυπτιακών αρχών, για να χρησιμοποιήσει μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να ολοκληρώσει τις σεισμολογικές μελέτες της.

«Απέστειλα», είπε, «επιστολή στον ομόλογο μου της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρία να χάσει το συμβόλαιο».

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως «η Κύπρος μπορεί να αντιδράσει μόνο με διπλωματικά και νομικά μέτρα, σε περίπτωση, που η Τουρκία επιχειρήσει να εγκαταστήσει πλατφόρμες σε οικόπεδα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ , Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε τοποθέτηση πλατφόρμας στο τεμάχιο έξι , ο υπουργός ανέφερε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και γίνονται συντονισμένες ενέργειες, κυρίως από το Υπουργείο Εξωτερικών.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Λευκωσία και η Αθήνα απαντούν με ψυχραιμία στις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ 
 
 
σχόλια (18)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Προς τους απανταχού συριζαίους: | 15/07/2017 19:11
  "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι"!
  nifrys
  απάντηση10
   
   
  Φίλοι και εχθροί | 14/07/2017 13:48
  Η λογική λέει ότι εφόσον η ΗΠΑ επιθυμούν να περιορίσουν το ολιγοπώλιο που υπάρχει στην Ευρώπη και κυριαρχεί η Ρωσία,θα υποστηρίξουν την παραγωγή υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Πόσο μάλλον που οι χώρες της Αν.Μεσογείου είναι φιλικές των Ηνωμένων πολιτειών: Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία. Υπάρχει βέβαια μια λεπτομέρεια οι Αμερικανοί θέλουν να εξάγουν σχιστολιθικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη,άρα όσο λιγότεροι παραγωγοί τόσο καλύτερο. Αλλά δεν νομίζω το φυσικό αέριο της Αν.Μεσογείου το βλέπουν τόσο ανταγωνιστικά όσο της Ρωσίας και της Περσίας και του Κατάρ. Αντίθετα η Ρωσία,Ιράν και Κατάρ και δευτερευόντως Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Καζακστάν,Ιράκ, Σαουδική Αραβία θα πολε
  Dm
  απάντηση31
   
   
   
  Επειδη εδω διαβαζω τα σχολια του καθε πικραμενου να ξεκαθαρισω σε ολους τους αδιαβαστους οτι... | 14/07/2017 12:53
  .. οι ΗΠΑ και η Γαλλια καθως και το Ισραηλ εχουν στειλει πολεμικα πλοια να περιπολουν εχοντας αποκλεισει τους τουρκους να πλησιασουν εστω και σε αποσταση κυαλιων στο γεωτρυπανο, οχι γιατι αγαπουν την Κυπρο ΑΛΛΑ γιατι θελουν τα κοιτασματα να ανηκουν αποκλειστικα στην Κυπριακη Δημοκρατια χωρις να εχει ΚΑΝΕΝΑ δικαιωμα σε αυτα η εκβιαστικη στις διεθνεις σχεσεις Τουρκια! Ξερουν οι ξενοι οτι αν τα παρει στα χερια της η Τουρκια θα προσπαθει να εκβιαζει ΗΠΑ, Γαλλια και Ε.Ε., οπως εχει κανει με τους αγωγους πετρελαιου και φυσικου αεριου που απλως περνανε απο το εδαφος της προς Ευρωπη και εχει απειλησει να κοψει τη παροχη! Εξαλλου οι πετρελαικες εταιρειες (7 αδελφες) ειναι πιο ισχυρες απο το ΝΑΤΟ!
  Σπυρος
  απάντηση252
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  SKYLOS | 14/07/2017 09:35
  Συμπερασματικά λοιπόν ο Πανούλης μας που γαυγίζει επαγγελματικά είναι κακός σκύλος και δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Χρειάζεται Προσοχή
  MEGARCHI
  απάντηση182
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Καλά κάνουν. | 14/07/2017 08:17
  Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο προστατεύει τα αμερικάνικα συμφέροντα. Αλλά, "μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα".
  νησιώτης
  απάντηση350
   
   
   
  Η Κύπρος δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ | 14/07/2017 00:56
  Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία, αλλά ΔΕΝ είναι χώρα του ΝΑΤΟ.
  Κύπριος
  απάντηση91
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Κοιμηθήτε ήσυχα | 13/07/2017 22:36
  Γελάστε αν νομίζετε πως οι Αμερικάνοι θα προστατεύσουν την Γαλλική πλατφόρμα. Η Κύπρος πλέον πρέπει να χτίσει το δικό της στόλο σε ναυτικό και αεροπορία. Να μην εξαρτάται από ξένες δυνάμεις. Η Ελλάδα δυστηχώς δεν είναι ικανή να την προστατέψει μόνη της εξαιτίας θέσης. Η Κύπρος είναι μακριά απο την ενδοχώρα μας.
  Bill
  απάντηση722
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΑΠ. | 13/07/2017 20:51
  ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, μόλις το 2010, τα αριστεροδεξιά φασισταριά , να σκυλοβρίζουν τον Γ.Παπανδρέου ως Αμερικανό-Εβραίο ημίαιμο προδότη Ελληνα γιο μιας Αμερικάνας και όχι ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ Ελληναρά όπως (νομίζουν ) αυτοί πως είναι και να Εκθιάζουν τον Ραφήνιο Καραμανλή ως Ορθόδοξο Ρωσόφιλο Πουτινολάγνο που ΤΑΧΑ είχε κανονίσει με το Ξανθό Γένος να μας στηρίζει κατά της Τουρκίας (υπήρχαν
  freeman
  απάντηση1610
   
   
   
  Διδακτορες | 13/07/2017 18:46
  Πω πω θα τους δειρουμε παλι ολους. Οσοι πιστευουν οτι το αεροπλανοφορο ειναι εκει για προστασια, εισατε μαπες. Τακτοποιουν τετοιες καταστασεις με τηλεφωνηματα και οχι με γαυγισματα. Δηλαδη νομιζουν μερικοι οτι χωρα του ΝΑΤΟ θα επιτεθει σε αλλη χωρα του ΝΑΤΟ για γεωτρηση; Βρε εσεις πρεπει να γινετε διδακτορες. Ολα ειναι για εσωτερικη καταναλωση μιας και οι δυο χωρες βραζουν.
  Διδακτορας και εγω
  απάντηση2145
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  για οσους ενοχλουνται για τους δυτικους μας φιλους και συμμαχους. | 13/07/2017 14:38
  no comments
  Georgios
  απάντηση623
   
-