Την Παρασκευή το πρωί, στις 9.00 σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης παραδίδει το αρχείο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το φάκελο της Κύπρου.
Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε για να ανακοινώσει την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Συλλούρης ανέφερε συγκεκριμένα ότι την Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 (παραμονή της επετείου του προδοτικού πραξικοπήματος εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου) , στις 9.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων όλο το υλικό που συγκεντρώθηκε ή και χρησιμοποιήθηκε από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το «Φάκελο της Κύπρου» και το οποίο βρίσκεται κατατεθειμένο στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων.
Στο πλαίσιο των ερωτήσεων που απάντησε διευκρίνισε πως το αρχειακό υλικό που θα παραδοθεί θα είναι σε χαρτί και πιστό αντίγραφο των εγγράφων που φυλάει η Βουλή των Ελλήνων.Ανέφερε επίσης ότι η διαχείριση των εγγράφων θα γίνει στη βάση πρωτοκόλλου και μετά από συνεννόηση των Προέδρων των δύο Κοινοβουλίων.
Διευκρίνισε επίσης ότι τα έγγραφα θα φυλαχθούν δίπλα στα έγγραφα που έχει συγκεντρώσει η Κυπριακή Βουλή για το φάκελο της Κύπρου στο strong room.Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως στην ειδική συνεδρία της Βουλής θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.