Δέκα μέρες μετά την αποχώρησή της από το δικαστικό σώμα, η επίτιμη πλέον πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, η οποία στο παρελθόν είχε διατελέσει και υπηρεσιακή πρωθυπουργός, παραμένει στην ενεργό δράση και μάλιστα με επίσημο ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, «καθήκοντα άμισθης προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού αναλαμβάνει από σήμερα (σ.σ. από χθες) η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου».

«Η κυβέρνηση έσπευσε να αξιοποιήσει τη μέχρι πρότινος επικεφαλής στην ηγεσία του Αρείου Πάγου πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από τη δημοσίευση του ΦΕΚ για την έξοδό της από το δικαστικό σώμα, ενώ την ίδια ώρα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας παραμένει ουσιαστικά ακέφαλο. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε την ίδια ταχύτητα και σπουδή για την επιλογή τόσο του διαδόχου της κυρίας Θάνου όσο και για την πλήρωση των θέσεων πέντε αντιπροέδρων, που από το τέλος Ιουνίου 2017 μένουν κενές λόγω αποχώρησης ισάριθμων ανώτατων δικαστικών λειτουργών» έλεγαν την δευτέρα σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» δικαστικές πηγές, χωρίς μάλιστα – ορισμένες εξ αυτών – να κρύβουν την έκπληξή τους για τη μετάβαση της πρώην συναδέλφου τους από τη δικαστική στην όχθη της εκτελεστικής εξουσίας.

Οι ίδιοι κύκλοι ξεκαθάριζαν σε όλους τους τόνους πως η κυβερνητική αυτή επιλογή σε καμία περίπτωση δεν έχει ούτε ψήγμα παρατυπίας. Παρ’ όλα αυτά χαρακτήριζαν την πορεία αυτή ασυνήθιστη για έναν πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

ΝΔ: «Μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία η τοποθέτηση Θάνου στο Μαξίμου»

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ανάληψη των καθηκόντων της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα από την μέχρι πριν από μερικές ημέρες Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Θάνου, είναι μια μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία μας.

Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι για αυτήν την Κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών.

Οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου.

Στην αγωνία τους να “εξυπηρετήσουν” και να “εξυπηρετηθούν” δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα.

Η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής.

Η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν θα τους το επιτρέψουμε.

Θα σταθούμε απέναντι στα σκοτεινά τους σχέδια».

Θεοδωράκης: Δικαιωθήκαμε που αντιμετωπίζαμε την Θάνου ως όργανο της κυβέρνησης

«Το Ποτάμι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κ. Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό αλλά ως όργανο της κυβέρνησης» αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας τα νέα καθήκοντα της τέως του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού στο Liberal.gr:

«Η μετακίνηση της κυρίας Θάνου από τη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα εντείνει τις ανησυχίες μας για το πού οδηγείται η χώρα.

» Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα όριο αυτοσυγκράτησης και αδιαφορούν εντελώς για αυτό που αποτελεί θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, δηλαδή την διάκριση των εξουσιών.

» Το Ποτάμι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κ. Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό αλλά ως όργανο της κυβέρνησης. Είναι θλιβερό ότι υπάρχουν δικαστές -ευτυχώς λίγοι ελπίζουμε- που είναι έτοιμοι να δώσουν γη και ύδωρ στην εκτελεστική εξουσία κυνηγώντας θέσεις, αδιαφορώντας για το κακό που προκαλούν στην δικαιοσύνη και τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουν στην κοινωνία.»