Αν εννοούσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας όσα έλεγε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του περί αξιοποίησης του πολιτικού και οικονομικού μομέντουμ μετά το πρόσφατο Eurogroup με πλήρη κινητοποίηση των κυβερνητικών στελεχών, χωρίς εφησυχασμό και αδράνεια, χωρίς λόγια αλλά με μετρήσιμα έργα, τότε το κυβερνητικό αφήγημα για τη «νέα φάση», όπως την προσδιόρισε ο ίδιος, που έχει να διανύσει ο τόπος ήδη «μπάζει».

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο
Το «μομέντουμ» χάθηκε στη δίνη που προκαλεί η εμπλοκή Καμμένου στην υπόθεση με τις συνομιλίες που είχε με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη και στην πλήρη στήριξη που του παρείχε ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στις τάξεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή της ταύτισης με τους αμφιλεγόμενους χειρισμούς του υπουργού Εθνικής Αμυνας.
Παράλληλα, διάχυτος είναι ο προβληματισμός ο οποίος επικρατεί μεταξύ κυβερνητικών στελεχών τα οποία βλέπουν να χάνεται στη «μαύρη τρύπα» της τρέχουσας δυσμενούς συγκυρίας η δυνατότητα και αναγκαιότητα να ανοίξει η κυβέρνηση τον βηματισμό της ώστε να δώσει την προοπτική τής «δυναμικής επανεκκίνησης και δυναμικής ανάκαμψης» στο πεδίο της οικονομίας που διακήρυξε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Ετσι τα σενάρια περί ανασχηματισμού «εδώ και τώρα» απασχολούν διάφορα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, προκειμένου η κυβέρνηση να ανατρέψει το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί και να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πεδίο άσκησης της πραγματικής πολιτικής και όχι της παραπολιτικής αλλάζοντας την «ατζέντα».

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο»
αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας με καλή αίσθηση της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί, ενώ και άλλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι αν ο Πρωθυπουργός αφήσει το «χαρτί» του ανασχηματισμού για το φθινόπωρο, όπως του εισηγούνται κάποιοι, τότε θα έχει χάσει οριστικά το «μομέντουμ» που επικαλείται και αυτό για διάφορους λόγους, με κυριότερους τους εξής: θα έχει βρεθεί μπροστά στη δύσκολη τρίτη αξιολόγηση που έπεται και θα έχει απολέσει τον χρόνο που μεσολαβεί για να τονώσει το προφίλ της κυβέρνησης και να σηματοδοτήσει με τον τρόπο αυτόν τον στόχο που ο ίδιος έθεσε για ένταση των προσπαθειών και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.
Εντός της κυβέρνησης κάποιοι πιστεύουν ότι «τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος» για να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός σε αλλαγές που κρίνονται απαραίτητες όχι για επικοινωνιακούς λόγους αλλά για λόγους ουσιαστικούς που έχουν να κάνουν με την απόδοση του κυβερνητικού έργου το οποίο κρίνεται και από τους ίδιους ότι σε κομβικούς τομείς υστερεί. Αλλά και εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνονται αντίστοιχοι προβληματισμοί με βουλευτές να εκφράζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επιφυλάξεις για ορισμένους υπουργούς, για τους οποίους άλλωστε άκουγαν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να λέει στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ότι θα πρέπει να επιδείξουν προσωπικό ενδιαφέρον «ώστε φάκελοι που βρίσκονται στα συρτάρια τους να ξεκολλήσουν». Ειδικά σε νευραλγικούς τομείς όπως οι επενδύσεις, οι υποδομές, το περιβάλλον κ.ά.
Ενα ακόμα επιχείρημα που επικαλούνται όσοι θεωρούν άμεσα αναγκαία την τόνωση του κυβερνητικού σχήματος με περιφερειακές αλλαγές προσώπων που θα το καθιστούν πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό είναι ότι σε καθοριστικούς τομείς, όπως οι επενδύσεις και οι αναπτυξιακές πολιτικές, παρατηρείται στασιμότητα και ακαμψία. Για αυτό και ορισμένοι στην κυβέρνηση άκουσαν μάλλον με σχετική ανακούφιση τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα να ρίχνει «καρφιά» για τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου παραδίδοντας στον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση την Ετήσια Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2016-2017. Ενώ επιφύλαξε εύσημα για τον Ευ. Τσακαλώτο και τον Γ. Χουλιαράκη, για τον κ. Παπαδημητρίου είπε χωρίς να τον κατονομάζει ότι δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να κάνουμε τα εύκολα, όπως δηλαδή «να βελτιώσουμε τον τομέα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων». Είναι αλήθεια ότι ο κ. Παπαδημητρίου έχει βρεθεί στο επίκεντρο σχολίων ως προς την αποτελεσματικότητά του λόγω και της απόστασης που έχει από την ελληνική πραγματικότητα, ενώ και ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης θεωρείται από κάποιους εντός κυβέρνησης ως «αδύναμος κρίκος» όσον αφορά την επιτάχυνση του έργου στον κρίσιμο τομέα των υποδομών.
Αντιθέτως δεν αποκλείουν το δίδυμο Τσακαλώτου – Χουλιαράκη να είναι αυτό που θα «τρέξει» και την τρίτη αξιολόγηση, αν και το όνομα του υπουργού Οικονομικών έχει εδώ και καιρό περίοπτη θέση στα σενάρια περί μετακίνησής του σε άλλο θώκο. Ακούγοντας πριν από λίγες ημέρες τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χουλιαράκη να προτρέπει την κυβέρνηση να διακηρύξει την ιδιοκτησία του (μνημονιακού) προγράμματος ώστε να μπορέσει να έχει αφήγημα για τις αγορές, όπως είπε στο συνέδριο του Economist, κάποιοι αναρωτιόντουσαν «τι θα πουν ορισμένοι υπουργοί όταν οι δανειστές θα μας ζητήσουν να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος».
Διαφορετικές…αποχρώσεις
Και αυτό αποτυπώνει με εύγλωττο τρόπο τις διαφορετικές… αποχρώσεις εντός της κυβέρνησης οι οποίες και διαμορφώνουν μια εύθραυστη ισορροπία ως προς το πολιτικό στίγμα που θέλει να εκπέμψει στην παρούσα φάση για την ελληνική οικονομία. Μια ισορροπία άλλωστε η οποία δοκιμάζεται και λόγω της απουσίας ενιαίου συντονισμού του κυβερνητικού σχήματος, το οποίο για ορισμένους συνιστά μείζον πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. «Για να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, πρέπει να φθάσει στον Τσίπρα» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος αναδεικνύοντας το έλλειμμα συντονισμού παρά την ύπαρξη τριών «κέντρων» επιφορτισμένων με το καθήκον αυτό: την αντιπροεδρία υπό τον Ι. Δραγασάκη και τους υπουργούς Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη και Χρ. Βερναρδάκη.

«Γκρίνιες» για καθυστερήσεις και για Καμμένο

«Να ανεβάσουμε ταχύτητα και όχι να κατεβάσουμε» προέτρεπε ο κ.Τσίπρας τους υπουργούς του εν όψει καλοκαιριού, προειδοποιώντας τους ότι «για εμάς δεν υπάρχουν καλοκαιρινές διακοπές».

Ωστόσο φαινόμενα αδράνειας προβληματίζουν και δημιουργούν κλίμα ενόχλησης εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά μέλη της οποίας παραπονιούνται ότι «δεν διαβουλευόμαστε», ενώ στις συζητήσεις τους δεν διστάζουν να επιφυλάξουν επικριτικά σχόλια για αρρυθμίες, παραλείψεις ή ολιγωρίες συγκεκριμένων υπουργών.

Πολλοί δε είναι εκείνοι που μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη δραστικής βελτίωσης των επιδόσεων στους καθοριστικούς τομείς που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και στην οποία θα κριθεί αυστηρά η κυβέρνηση. Και δεν διστάζουν να στείλουν με τον τρόπο τους «μηνύματα» προς την ηγεσία αναφορικά με τη «γραμμή» ταύτισης με τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, όπως αυτά αποτυπώθηκαν κατά την ψηφοφορία για την εκλογή στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής εκ μέρους του συγκυβερνώντος κόμματος του Δ. Καμμένου, τις ακραίες αναρτήσεις του οποίου ουδέποτε ξέχασαν στον ΣΥΡΙΖΑ και το έδειξαν στην κάλπη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ