Πυκνές και ιδιαίτερα σημαντικές επαφές πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, αποδεικνύοντας ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στον αμυντικό τομέα εμβαθύνονται ολοένα και περισσότερο ενώ υπάρχουν ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές.

Η σημαντικότερη από τις επαφές υπήρξε αναμφίβολα αυτή με τον αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο οποίος προέρχεται από το σώμα πεζοναυτών. Παράλληλα, ο ναύαρχος Αποστολάκης, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης τη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη 2η Διάσκεψη του ΟΗΕ με αντικείμενο τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, συναντήθηκε με τον βοηθό υφυπουργό Άμυνας για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ Τόμας Γκόφους.

Η συζήτηση των δύο ανδρών δεν έμεινε στη γενικότερη γεωπολιτική συζήτηση, αλλά εισήλθε σε πρακτικά ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Α/ΓΕΕΘΑ συνομίλησαν και σκιαγράφησαν τα επόμενα βήματα στενότερης συνεργασίας και συνεκπαίδευσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδος. Παράλληλα, εξετάσθηκαν η προώθηση των δράσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και η ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.
Στο πλαίσιο αυτό, βαρύνουσα σημασία αποκτά η κατ’ αρχήν συμφωνία της αμερικανικής πλευράς να συμμετέχουν πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στη συνοδεία των αμερικανικών αεροπλανοφόρων που επιχειρούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το ελληνικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι δεσμοί, ενώ η Ελλάδα προσφέρει μία συνδρομή που μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη. Η επαύξηση των συνεκπαιδεύσεων θα επεκταθεί και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στις ειδικές επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι βρέθηκε φυσικά η υπόθεση της βάσης της Σούδας στην Κρήτη, στην οποία η Ουάσιγκτον αποδίδει μεγάλη σημασία. Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί να προχωρήσει σε αναβάθμιση των εκεί υποδομών, κάτι που κρίνει πολύ θετικό και η ελληνική πλευρά. Ο στρατηγός Ντάνφορντ εξήρε άλλωστε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδος και το γεγονός ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σημαντικότατο εταίρο των αμερικανικών.
Στις συνομιλίες τους οι δύο άνδρες έκαναν και ευρύτερη συζήτηση για το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ναύαρχος Αποστολάκης ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη της περιοχής όπως πχ η Αίγυπτος αλλά και με χώρες των Βαλκανίων. Ο ρόλος της Τουρκίας επίσης συζητήθηκε, με τον έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ να επισημαίνει τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο, τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα.
Η συνάντηση του ναυάρχου Αποστολάκη με τον αμερικανό Α/ΓΕΕΘΑ αποτελεί συνέχεια μίας σειράς κινήσεων στο πλαίσιο άσκησης μίας ενεργούς στρατιωτικής διπλωματίας. Το τελευταίο διάστημα, ο έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ έχει συναντηθεί με τους ομολόγους της Γερμανίας, στρατηγό Φόλκερ Βίκερ, και της Ολλανδίας, στρατηγό Τομ Μίντεντορπ. Σημειώνεται ότι ο δεύτερος έχει πολύ ισχυρές πιθανότητες να είναι ο επόμενος επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι δύο χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει κοινά συμφέροντα στην περιοχή, μεταξύ άλλων επειδή χρησιμοποιούν στο Πεδίο Βολής Κρήτης.