Ως «αόριστο» και «ανεπαρκές» απορρίφθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου το αίτημα που είχε υποβάλλει γραπτώς εδώ και ημέρες ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Λυκούδης για την ακρόαση του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου σχετικά με την υπόθεση των συνομιλιών που είχε με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου επικαλέστηκε την συζήτηση που έγινε για το θέμα τόσο στην πρόσφατη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αλλά και την συζήτηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όταν ο εμπλεκόμενος υπουργός Π. Καμμένος είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη. «Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι ούτε Εφετείο ούτε Άρειος Πάγος, όπου πάμε παραπάνω σε δεύτερο βαθμό στον τρίτο βαθμό, ώστε να συντηρούμε την κατάσταση», ήταν η άποψη της κυρίας Χριστοδουλοπούλου στο επίμονο αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθεί παρ’ όλα αυτά στην Επιτροπή ο κ. Καμμένος.

Όπως της είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος «εδώ είναι κοινοβούλιο με δικαιώματα μειοψηφίας, είναι Δημοκρατία». «Είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής και υπερασπίζομαι την ύπαρξή της και το κύρος της», του απάντησε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, με τον κ. Βενιζέλο να της ανταπαντά: «Μην τα απαξιώνετε. Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Τώρα γνωρίζουμε τους πάντες».

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλου, ο οποίος κατέβαλλε ιδιαίτερες προσπάθειες προκειμένου να αποκρούσει τις πιέσεις της αντιπολίτευσης ώστε να προσέλθει στην Επιτροπή ο κ. Καμμένος να δώσει εξηγήσεις για την πολύκροτη υπόθεση.

Προς τούτο μάλιστα επικαλέστηκε τους δικονομικούς θεσμούς και τις ειδικές ανακριτικές μεθόδους που γίνονται με μυστικότητα, καθώς και τις πρακτικές διείσδυσης και προστασίας μηχανισμών, διότι, όπως σημείωσε, «αν κάτι διαρρεύσει θα έχουμε… αίμα».

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου απέρριψε το αίτημα Λυκούδη αλλά επιφυλάχθηκε για το κοινό αίτημα που αναμένεται να υποβάλλει η αντιπολίτευση να συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση στις 18 Ιουλίου 2017.