Οι συνομιλίες για την Κύπρο, που συνεχίζονται την Πέμπτη στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, έχουν σημειώσει πραγματικές προόδους, εκτιμά ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ξέρουμε πως τα θέματα που συζητούν οι ηγέτες και οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι αρκετά δύσκολα και η ασφάλεια είναι μια ανησυχία για αμφότερες τις κοινότητες», δήλωσε ο Φέλτμαν.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που συζητούνται σε πολιτικό επίπεδο και δεν είχαν αναφερθεί πριν απ’ αυτές τις συνομιλίες», πρόσθεσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο Φέλτμαν εκτιμά πως οι συνομιλίες αυτές έδειξαν πως τα μέρη είναι «σαφώς αποφασισμένα να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων στο ζήτημα της ασφάλειας».

«Έχω ενθαρρυνθεί από τη σοβαρότητα με την οποία διεξάγονται οι συνομιλίες αυτές και περιμένω με ανυπομονησία να δω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Είναι ξεκάθαρο πως απομένει να γίνει πολλή δουλειά, αν και θεωρώ πως κατά τη συνάντηση αυτή σημειώθηκαν πραγματικές πρόοδοι», είπε ακόμη.

Δηλώσεις Κοτζιά

Σε δηλώσεις προέβη και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητάει η Τουρκία τη διατήρηση συνθηκών που παραβίασε και έμειναν εκτός οποιασδήποτε πρακτικής», τόνισε το πρωί της Πέμπτης στην ουσιαστική και αναλυτική απάντηση που έδωσε στο θέμα των δύο συνθηκών, εγγυήσεων και συμμαχιών.

Οι εργασίες εστίασαν στα τρία ερωτήματα που έθεσε ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν: Ποια μορφή θα μπορούσε να έχει μια θεμελιώδης αλλαγή των εγγυήσεων, ποιος θα μπορούσε να είναι ο τρόπος εφαρμογής της λύσης, πώς θα λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε, όπως δήλωσε ο ίδιος, ότι αυτές οι δύο συνθήκες «ουδέποτε ουσιαστικά εφαρμόστηκαν, τις παραβίασε η Τουρκία από όλες τις πλευρές, και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητάει τη διατήρηση συνθηκών που παραβίασε και έμειναν εκτός οποιασδήποτε πρακτικής».

Ερωτηθείς εάν από τουρκικής πλευράς άκουσε κάτι καινούργιο την Πέμπτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «όλοι λένε ότι ίσως την Παρασκευή να μας πουν κάτι καινούργιο. Οι Τούρκοι επαναλαμβάνουν θέσεις που είχαν πει την τελευταία δεκαετία και νομίζουν ότι είναι καινούργιες, αλλά, όπως ξέρετε, είμαστε μελετηροί άνθρωποι και έχουμε εντοπίσει ακριβώς ποια πράγματα και από πότε επαναλαμβάνονται ως καινούργια».