Με τη συζήτηση να εστιάζεται όλο και περισσότερο στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας, συνεχίζονται οι συνομιλίες της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας.

Ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία, σε εξαιρετικό συντονισμό, είναι έτοιμες να λάβουν τη θέση τους στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που τώρα πλέον μπαίνει στην ουσία των θέσεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, καθώς καλούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να βαδίσουν στον δρόμο της αναζήτησης κοινού τόπου.

Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν με τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, έναντι των ερωτημάτων που έχει θέσει ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν: Τι μορφή θα μπορούσε να έχει μια θεμελιώδης αλλαγή των εγγυήσεων, ποιος θα μπορούσε να είναι ο τρόπος εφαρμογής της λύσης, πώς θα λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Το καλό κλίμα που επικράτησε την πρώτη μέρα της διάσκεψης, αλλά και η υπαναχώρηση του ειδικού συμβούλου του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε -ο οποίος, μετά και την αυστηρή παρέμβαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ξεκαθάρισε οριστικά ότι το έγγραφό του δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση και δεν αποσύρθηκε, διότι ουδέποτε, όπως δήλωσε, ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων- μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως μία ήπια καλή αρχή, καθώς οι πραγματικές προθέσεις θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από εδώ και πέρα.

Ήδη στο πρωινό μέρος των συνομιλιών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πήρε την πρωτοβουλία και άνοιξε τη διαπραγμάτευση, παρουσιάζοντας την πρότασή του για ένα μηχανισμό παρακολούθησης της λύσης στη θέση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Στην απογευματινή συνεδρίαση, η τουρκική πλευρά αναφέρθηκε στο περίγραμμα μιας πρότασης που σκοπεύει να παρουσιάσει, ως προς τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, η οποία όμως δεν άφησε να διαφανεί κάτι ουσιωδώς διαφορετικό από παλαιότερες τουρκικές προτάσεις που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν, ούτε δημιούργησε ατμόσφαιρα θετικής έκπληξης.

Από ελληνικής πλευράς, θεωρείται, πάντως, σημαντικό ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την ουσία του προβλήματος, ενώ κρίνεται ιδιαίτερα θετική η παρουσία και η συνεισφορά της ΕΕ, η συμμετοχή της οποίας στις διαπραγματεύσεις και βεβαίως στην εφαρμογή της λύσης και στην παρακολούθησης της υλοποίησής της θα είναι σημαντική.