«Η πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας σε σχέση με την απόφαση του EG της 15ης Ιουνίου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκινώντας την ενημέρωση (briefing) των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών.

«Πέρα από την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης η ελληνική πλευρά απέσπασε σαφείς δεσμεύσεις σε σχέση με την ρύθμιση του ελληνικού χρέους» πρόσθεσε.

Πιο συγκεκριμένα:
1. Ρήτρα ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος επεκτείνονται ανάλογα με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

2. Συγκεκριμένος αλγόριθμος για υπολογισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων χρέους (επιμηκύνσεις ωριμάνσεων,περίοδος χάριτος επιτοκίων μέχρι 15 έτη)

3. Δημιουργία αποθεματικού ρευστότητας για την υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου για την απόκτηση οριστικής πρόσβασης στις αγορές χρήματος.

Επίθεση κατά της ΝΔ

«Με δεδομένη τη θετική πορεία της οικονομίας τα καταστροφολογικά σενάρια που προσπάθησε επι οχτώ μήνες να εξυφάνει η ΝΔ έχουν καταρρεύσει» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Για αυτό η ΝΔ επιλέγει να αντιπολιτευτεί με έναν ακόμη πιο επικίνδυνο τρόπο με τη στάση της να κινείται πλέον στο όριο της προβοκάτσιας» σημείωσε.

Για απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Πρώτο επεισόδιο της νέας αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ η στάση της στο θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα. Η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ μετά από εντολές της ίδιας της ηγεσίας της ΝΔ άλλαξε την πάγια θέση της στο ΔΣ της ΠΟΕ ΟΤΑ. Η απεργία στοχεύει πια στην πρόκληση πολιτικού κόστους με κύρια θύματα τους πολίτες, τη δημόσια υγεία και τους ίδιους τους συμβασιούχους. Η απεργία εξυπηρετεί πια τα σχέδια της ΝΔ και όλων εκείνων που επιδιώκουν την παράδοση του χώρου της καθαριότητας στους ιδώτες εργολάβους. Δεν θα επιτρέψουμε τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας ούτε και την παράδοση μιας δημόσιας και ευαίσθητης υπηρεσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα» είπε. Υπογράμμισε δε ότι «δεν υπάρχει θέμα επιστράτευσης για τους συμβασιούχους».

Για NooR1

«Δεύτερο επεισόδιο της νέας αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ είναι φυσικά η στάση που τηρεί στο θέμα των ερευνών για την υπόθεση του NooR1» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος

«Επαναλαμβάνουν κατηγορίες από συγκεκριμένα ΜΜΕ που χρησιμοποιούν προδήλως παράνομες μεθόδους και παραπέμπουν σε παρακρατικές πρακτικές. Δημοσιεύουν παρανόμως αποκτηθείσες συνομιλίες, που σημειωτέον δεν αποδεικνύουν τίποτα, και ανακαλύπτουν δήθεν σκευωρίες….Πρόκειται φυσικά περί γελοίων ισχυρισμών που η ΝΔ υιοθετεί υποπίπτοντας σε μέγιστο πολιτικό και θεσμικό ατόπημα. Η ταύτιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τέτοιους ισχυρισμούς το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δηλητηριάσει την πολιτική αντιπαράθεση. Έτσι δυσχεραίνεται το έργο της διαλεύκανσης της μεγαλύτερης υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών στην Ευρώπη. Είναι βέβαιο ότι ελληνική δικαιοσύνη και οι ελληνικές αρχές απερίσπαστες θα προχωρήσουν για την πλήρη και οριστική διαλεύκανση της υπόθεσης» ανέφερε.

Για την εκδήλωση των αστυνομικών

«Αύριο προγραμματίζεται από συνδικαλιστική οργάνωση των αστυνομικών η διενέργεια εκδήλωσης στην πλ. Εξαρχείων με τη σαφή στήριξη της ΝΔ. Η επιλογή αυτή είναι προφανές ότι σκοπεύει να δημιουργήσει όρους έντασης μεταξύ της ελληνικής αστυνομίας και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Δουλειά της Ε.Α. δεν είναι να δημιουργεί βεντέτες με πολιτικούς χώρους αλλά να διασφαλίζει την τήρηση των νόμων και την ασφάλεια των πολιτών» είπε.

Και πρόσθεσε: «Τα επεισόδια σκιαγραφούν λοιπόν τη βασική κατεύθυνση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θυμίζει τις πο σκοτεινές περιόδους της δεξιάς: Πρώτον, πρόκληση κοινωνικής έντασης για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, δεύτερον, προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για δήθεν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και τρίτον επιχείρηση να δημιουργήσει αίσθηση ανασφάλειας και συγκρούσεων».

«Πρόκειται για στρατηγική έντασης με προβοκατόρικες ενέργειες και προπαγάνδα άνευ ορίων. Τελευταίο παράδειγμα οι δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη ότι η βία στην ελλάδα προέρχεται από την αριστερά.Δηλώσεις που ξεπλένουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής είναι ανιστόρητες και επικίνδυνες», σημείωσε.

Και κατέληξε: «Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει παρά τις δυσκολίες τη μεγάλη προσπάθεια για επαναφορά της εμπιστοσύνης και κανονικότητας στην ελληνική πολιτεία… Να βάλουμε τέλος στις πρακτικές της διαφθοράς και της παρανομίας και να εγγυηθούμε την νομιμότητα και την ασφάλεια όλων των πολιτών».

Ερωτηθείς για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι δεν θα γίνει βεβιασμένα.

Τι απαντά η ΝΔ

Με μία λιτή ανακοίνωση απάντησε η ΝΔ στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.
«Το μόνο που δεν είπε ο κ. Τζανακόπουλος για τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι ευθύνεται για τον καύσωνα!», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.