Η εκδήλωση στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά ήταν η τελευταία, πριν το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το θέμα, «η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», και η παρουσία στο πάνελ της Άννας Διαμαντοπούλου (Ώρα Αποφάσεων), Νίκου Ανδρουλάκη ( ΠαΣοΚ), Μίλτου Κύρκου (Ποτάμι) κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου. Δεν πέρασε απαρατήρητη και από τη Χαρ. Τρικούπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής κομμάτων και κινήσεων ΔΗΣΥ, η Φώφη Γεννηματά, δεν έκρυψε την απορία της για τους υψηλούς τόνους κριτικής προς το ΠαΣοΚ που χρησιμοποίησε η πρώην υπουργός. Ίσως γιατί στην ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη αισιοδοξούσαν ότι το θεσμικό και χρονικό πλαίσιο της εκλογής του επικεφαλής νέου φορέα και του ιδρυτικού του συνεδρίου, θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση συζήτησης κυρίως με το «Ποτάμι» και την «Ώρα Αποφάσεων» για αυτό που υποτίθεται όλοι επιδιώκουν: την προγραμματική και οργανωτική ενότητα των δυνάμεων του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας.

«Ευνοϊκό κλίμα» αλλά και «ανοιχτά μέτωπα.»

Το συνέδριο που ανοίγει τις εργασίες του την Παρασκευή το απόγευμα γίνεται, όπως εκτιμούν στη Χ. Τρικούπη, σε ένα σχετικά ευνοϊκό πολιτικό κλίμα. Η κυβέρνηση «πνίγεται στα σκουπίδια» και υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις. Η Συμπαράταξη δείχνει μια τάση επιστροφής στα προ της κρίσης στο ΠαΣοΚ, επίπεδα. Στο συνέδριο θα δώσουν το παρών ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και προσωπικότητες από όλο το φάσμα του χώρου της Κεντροαριστεράς, μεταδίδοντας μια εικόνα ενότητας Η αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα και η απόρριψη της πρότασης για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυσαν την εικόνα Φώφης Γεννηματά στη βάση του ΠαΣοΚ.

Ωστόσο, υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα.

Αφορούν το μήνυμα που θα περάσει στην κοινή γνώμη το συνέδριο. ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών και ΕΔΕΜ ανησυχούν μήπως μεταδοθεί μια εικόνα «reunionτου ΠαΣοΚ» Αφορούν και την συμπεριφορά των θερμόαιμων υποστηριχτών των διάφορων τάσεων στο ΠαΣοΚ. Υπάρχει ανησυχία για αποθεώσεις και αποδοκιμασίες. Ένα άλλο ενδεχόμενο που συζητιέται είναι αυτό της ενδεχόμενης παρουσίας του Πρωθυπουργού. Παρά την πρόσκληση της κυρίας Γεννηματά, το κλίμα στη βάση δεν είναι καλό για τον Αλέξη Τσίπρα κάτι που δημιουργεί, επίσης, κινδύνους παρατράγουδων.

Κάλπη για τη μορφή του νέου φορέα

Εκτός των οργανωτικών, στο τραπέζι εξακολουθούν να βρίσκονται διάφορες προτάσεις που αφορούν την μορφή του νέου φορέα που αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης. Θα είναι πολυτασικός, ή πολυκκοματικός; Θα έχουμε, όπως λέγεται, έναν φορέα «που θα αποτελείται από έξι αρχηγούς» στην περίπτωση που τα κόμματα διατηρήσουν την αυτονομία τους όπως θέλει η ηγεσία του ΠαΣοΚ, το ΚΙΔΗΣΟ και η ΕΔΕΜ, η θα δημιουργηθεί ένας νέος ενιαίος φορέας όπως θέλουν οι ΔΗΜΑΡ, οι Κινήσεις Πολιτών και το τμήμα της βάσης του ΠαΣοΚ που εκφράζεται από τις θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη; Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι αναρμόδιο να αποφασίσει. Στελέχη από όλες τις συνιστώσες της ΔΗΣΥ, βρίσκουν ενδιαφέρουσα την πρόταση να αποφασίσουν για την μορφή του νέου φορέα, όχι τα κόμματα αλλά το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μετέφερε στην Φώφη Γεννηματά μια πρόταση της ΔΗΜΑΡ με την οποία συμφωνούν και οι Κινήσεις Πολιτών. Στην διαδικασία εκλογής του επικεφαλής του νέου φορέα, για την οποία ζητείται «σφιχτό χρονοδιάγραμμα» να στηθεί και μια δεύτερη κάλπη στην οποία μεταξύ άλλων θα ζητείται από τη βάση του νέου φορέα να αποφασίσει για την μορφή που θα έχει. Στη Χαρ. Τρικούπη, δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα αλλά δεν την απορρίπτουν. Επιμένουν όμως ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τα κόμματα, στην περίπτωση του ΠαΣοΚ, στο συνέδριο ή σε κομματικό δημοψήφισμα. Αλλά από εδώ αρχίζει το μετά το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κεφάλαιο, ενδεχομένως το πιο απρόβλεπτο. Η πορεία προς το Συνέδριο του ΠαΣοΚ. Εκεί, σύμφωνα με έμπειρο κομματικό στέλεχος, θα δοθεί η μητέρα όλων των μαχών.

Ταtopτου Συνεδρίου

Στην έναρξη του συνεδρίου θα μιλήσουν η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Τούντας και ο Απόστολος Πόντας. Θα ακολουθήσει η ομιλία του Κώστα Σημίτη και οι χαιρετισμοί εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ξένων αντιπροσωπειών.

Το Σάββατο, το ενδιαφέρον στρέφεται στην πρωινή παρέμβαση του Κώστα Σκανδαλίδη που συντόνισε την εκπόνηση του σχεδίου Ελλάδα που αποτελεί την αιχμή της αναπτυξιακής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει ένα δίωρο με μεγάλο ενδιαφέρον. Τότε είναι προγραμματισμένο να μιλήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αμέσως μετά έχουν προγραμματιστεί οι ομιλίες των Σπ. Λυκούδη, Τ. Γιαννίτση, Ν. Χριστοδουλάκη και κατά πάσα πιθανότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Την Κυριακή το ενδιαφέρον θα στραφεί στην παρουσίαση του συμβόλου του νέου φορέα.

Στην ολομέλεια του Συνεδρίου θα συζητηθούν το Πρόγραμμα Ελλάδα, η Πολιτική εισήγηση και η εισήγηση για την Οργανωτική λειτουργία της Συμπαράταξης. Παράλληλα θα λειτουργήσουν τα «εργαστήρια» πολιτικής με θέματα που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, το πολιτικό σύστημα τη νέα γενιά, τα ανθρώπινα δικαιώματα.