«Αν η Ιστορία των τελευταίων εβδομήντα χρόνων μας προσφέρει μια πυξίδα, αυτή δείχνει ότι η χώρα μας δεν θα ανταπεξέλθει απλώς στις δυσκολίες μιας ακόμη σκοτεινής περιόδου, αλλά θα ξανανθίσει. Θα τα καταφέρουμε και πάλι» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε το Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τα 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ.

Ο κ. Μητσοτάξης, αφού περιέγραψε τις συνθήκες υπό τις οποίες εξαγγέλθηκε το Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά και τα αποτελέσματά του στην ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική ανασυγκρότηση, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η Ιστορία δίνει «έτοιμες» τις λύσεις. Αποτελεί όμως πρώτη ύλη για σοβαρό προβληματισμό. Το Σχέδιο Μάρσαλ σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του καιρού του και το πέτυχε με τρόπο θαυμαστό. Η δική μας είναι μια άλλη εποχή, με διαφορετικές προκλήσεις. Θα πρέπει επομένως να δώσουμε εμείς τις δικές μας απαντήσεις.

Το Σχέδιο Μάρσαλ αφήνει όμως ως εγχείρημα μια σημαντική πολιτική και ιστορική παρακαταθήκη. Τις αρχές στις οποίες βασίστηκαν οι εμπνευστές του. Την ακριβή κατανόηση του κόσμου. Το καθαρό μυαλό. Την τόλμη. Το θάρρος να σκεφτούμε έξω από το κουτί, από το συνηθισμένο πλαίσιο. Τη συνεργασία και αλληλεγγύη των μελών της Δύσης. Την πίστη ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, με εμπιστοσύνη στην ελεύθερη βούληση, στη Δημοκρατία, στη δημιουργικότητα.

Αυτή η πνευματική και ιδεολογική βάση στην οποία στηρίχθηκε το Σχέδιο Μάρσαλ, είναι πάντοτε εδώ. Και με αυτές τις θεμελιώδεις αρχές ως οδηγό μας, θα πετύχουμε και σήμερα. Θα προστατεύσουμε τον κόσμο μας, τον κόσμο της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της δημιουργικότητας. Θα αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες απειλές, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να προχωρήσουμε μπροστά. Η ιστορία του Σχεδίου Μάρσαλ θυμίζει από πού ξεκίνησε η Δύση και πόσο αλληλένδετες παραμένουν οι χώρες της στον σημερινό κόσμο. Εβδομήντα χρόνια μπορεί να φαίνονται πολλά στην πολιτική, αλλά είναι λίγα στην κοινή μας ιστορία.

Το Σχέδιο Μάρσαλ δείχνει επίσης πόση σημασία έχει η δυναμική παρουσία της Αμερικής στο παγκόσμιο στερέωμα, και, βέβαια στην περιοχή μας. Πόσο η Αμερική μπορεί να δώσει κατεύθυνση και, βέβαια, να προσφέρει ηγεσία.

Το Σχέδιο Μάρσαλ φανερώνει ότι η απεμπλοκή από το οικονομικό αδιέξοδο θέλει ενεργή παρέμβαση, σχέδιο και επένδυση στο μέλλον. Μια επένδυση που, τελικά, θα ανταποδοθεί από την ανάπτυξη που θα φέρει. Η παρέμβαση δεν μπορεί να εξαντλείται σε τυφλή λιτότητα. Όπως δεν μπορεί να είναι τιμωρητική ή να εμπεριέχει το στοιχείο της Επιτροπείας. Αντιθέτως, πρέπει να έχει στοιχεία αλληλεγγύης, αλλά και συνυπευθυνότητας.

Για εμάς τους Έλληνες, το Σχέδιο Μάρσαλ λειτουργεί ως επιβεβαίωση της ικανότητάς μας να ξεφύγουμε ακόμη και από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Μας θυμίζει πως είμαστε ένας λαός με πίστη στην ελευθερία και τη Δημοκρατία. Ένας λαός προσηλωμένος στις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης και του δυτικού κόσμου, του οποίου αποτελούμε δυνατό, περήφανο και ισότιμο μέλος. Πρόκειται για εθνικό κεκτημένο, για θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητάς μας που δεν χάνεται. Όπως δεν χάνεται και η εθνική μας προοπτική, η δυνατότητά μας να κερδίσουμε το μέλλον.

Αν η Ιστορία των τελευταίων εβδομήντα χρόνων μας προσφέρει μια πυξίδα, αυτή δείχνει ότι η χώρα μας δεν θα ανταπεξέλθει απλώς στις δυσκολίες μιας ακόμη σκοτεινής περιόδου, αλλά θα ξανανθίσει. Θα τα καταφέρουμε και πάλι. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, αλλά και στους εαυτούς μας.»