«Η κυβέρνηση αυτή έχει απαξιωθεί πια πλήρως στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Μια κυβέρνηση η οποία εκλέχθηκε ισχυριζόμενη ότι θα σχίσει τα μνημόνια, τα ψηφίζει τώρα δύο-δύο. Δύο μνημόνια μας έχει φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Αυτά υπογράμμισε το Σάββατο από την Καρδίτσα, κατά την τελετή των εγκαινίων των νέων γραφείων της ΝΟΔΕ Καρδίτσας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στη Θεσσαλία.

«Το δε δεύτερο μνημόνιο», συνέχισε, «το οποίο ψηφίστηκε πριν έναν μήνα, δεσμεύει τη χώρα σε μία πολιτική λιτότητας τουλάχιστον μέχρι το 2022 και χωρίς να έχουμε καταφέρει να αποσπάσουμε κανένα χειροπιαστό όφελος για το ζήτημα του χρέους, το οποίο ο κ. Τσίπρας, διευκρίνισε, το έχει αναγάγει σε απόλυτη πολιτική προτεραιότητα. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα σε αυτές τις επισκέψεις μου», συνέχισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «είναι να επιδιώκω να συναντιέμαι με ανθρώπους οι οποίοι εκφράζουν την παραγωγική Ελλάδα, την Ελλάδα του μέλλοντος, την Ελλάδα της προοπτικής, την Ελλάδα της ελπίδας, κάνοντας λόγο πως ήρθε σε μια περιοχή, την Καρδίτσα, η οποία είναι στο επίκεντρο του πρωτογενούς τομέα και εξαρτημένη από αυτόν».

«Σκοπός μας πάντα σε αυτές τις συναντήσεις δεν είναι μόνο να μιλήσουμε αλλά και να ακούσουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Και σας διαβεβαιώνω πως μετά από κάθε συζήτηση που κάνω φεύγω σοφότερος και καλύτερα προετοιμασμένος για τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι να κερδίσουμε μόνο τις εκλογές. Το ζητούμενο είναι να είμαστε μια καλή κυβέρνηση, αφού κερδίσουμε τις εκλογές».

Έχουμε μια κοινωνία, συνέχισε, η οποία είναι καχύποπτη, η οποία είναι προβληματισμένη, η οποία δεν ακούει τους πολιτικούς όπως τους άκουγε στο παρελθόν, η οποία φυσάει το γιαούρτι διότι έχει καεί, στον χυλό των ψεμάτων των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, για να καταλήξει:

«Ο κόσμος θέλει να ακούσει αλήθειες, ισχυρές αλήθειες, και είναι έτοιμος να τις ακούσει. Θέλει όμως να ακούσει και σχέδιο και πρόγραμμα για το πώς θα βγάλουμε τη χώρα από εκεί που είναι σήμερα και να την οδηγήσουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Εμείς έχουμε αυτό το σχέδιο, και λέμε στους Έλληνες πολίτες πως υπάρχει ένας άλλος δρόμος διαφορετικός από αυτόν που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση. Αλλά αυτό πρέπει να το πούμε και να μας ακούσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες».

Στους αγρότες
Τη δυναμική της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποιεί στη Θεσσαλία το Σαββατοκύριακο. «Το μέλλον για τον πρωτογενή τομέα είναι ομάδες παραγωγής, καλά οργανωμένες με στόχευση σε ποιοτικά προϊόντα» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε το χωριό Καρποχώρι Καρδίτσας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αγρότες, ενώ παρέστη και στα εγκαίνια των γραφείων της ΝΟΔΕ Καρδίτσας. Αύριο, Κυριακή, μεταξύ άλλων, θα παρευρεθεί στο Περτούλι Τρικάλων, στο 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Μιλώντας στους αγρότες ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως πιστεύει πραγματικά στη δυναμική της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας πως «βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης, όπου ο πρωτογενής τομέας καλείται να κάνει ένα σημαντικό βήμα και να περάσει από τη λογική των μεγάλων επιδοτούμενων καλλιεργειών σε πιο δυναμικές, πιο ανταγωνιστικές καλλιέργειες, όπου η κινητήριος δύναμη πίσω από την ίδια τη διαδικασία της παραγωγής θα είναι να έχουμε το μυαλό μας πάντα στον τελικό καταναλωτή. Τι θέλει ο τελικός καταναλωτής; Θέλει να παράγουμε προϊόντα, τα οποία θα είναι ποιοτικά, ανταγωνιστικά και τελικά προσοδοφόρα για τους αγρότες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψή του νωρίτερα σε ένα χωράφι, το οποίο παράγει ιπποφαές και την ευκαιρία του που είχε να μιλήσει με τους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν φτιάξει μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα παραγωγών.

«Μέσα από αυτήν τη διαδικασία παράγουν και προωθούν ένα προϊόν εξαιρετικά καινοτόμο, ένα προϊόν το οποίο είναι και εξαιρετικά κερδοφόρο για εκείνους τους αγρότες, οι οποίοι θα επιλέξουν να το καλλιεργήσουν. Αυτό το μικρό παράδειγμα δείχνει το μέλλον. Ποιο είναι το μέλλον; Το μέλλον είναι ομάδες παραγωγής, καλά οργανωμένες, με στόχευση σε ποιοτικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να τυποποιηθούν και να κατευθυνθούν σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά – δεν θα γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη – προφανώς χρειάζεται και η στήριξη της Πολιτείας, μέσα από μια συγκροτημένη πολιτική, η οποία θα στηρίξει τον αγροτικό τομέα, τον πρωτογενή τομέα με έργα και όχι με λόγια», είπε μιλώντας στους αγρότες χαρακτηρίζοντας το κόστος παραγωγής ως καθοριστικό.

Σε αυτή τη λογική επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Όπως είπε, η ΝΔ πίεσε πολύ σε αυτήν την κατεύθυνση και ευτυχώς η κυβέρνηση, αυτήν τουλάχιστον την πρότασή της ΝΔ, μετά από πολύ μεγάλη πίεση και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, την υιοθέτησε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη πρέπει να μειωθεί η φορολογία γενικότερα, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάγκη μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός 2 ετών. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε ως σημαντική την οικονομία κλίμακος, δηλαδή, όπως είπε, την ένωση παραγωγικών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε μέσα από μια νέα λογική οργάνωσης παραγωγών, μακριά από τις παλιές, κακές συνήθειες των συνεταιρισμών, που τόσο μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν, να εξασφαλίζονται ακριβώς αυτές οι οικονομίες κλίμακος που χρειαζόμαστε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη κάλυψης του κόστους της ενέργειας των θερμοκηπίων μέσα από γεωθερμία, κάτι που -όπως είπε- θα δώσει στις παραγωγές ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ