«Εγώ δεν θα γίνω ντεκόρ του Τσίπρα!». Η Φώφη Γεννηματά είχε ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες της προτού πάει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι αντιμετώπιζε την πρόσκληση ενημέρωσης του Πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα του Eurogroup ως ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως εκτιμήθηκε στη συνέχεια, στη σύσκεψη που συγκάλεσε με το επιτελείο της «αφού πρώτα υπέγραψε ό,τι βρήκε μπροστά του επιχείρησε να στήσει ένα σκηνικό πανηγυρισμών έχοντας ως φόντο τους πολιτικούς αρχηγούς».
Η απόφαση για τη στάση που έπρεπε να τηρηθεί ελήφθη μέσα σε λίγα λεπτά και υλοποιήθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Ο Πρωθυπουργός, εμφανώς αιφνιδιασμένος, άκουσε την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να του λέει ότι με τη συμφωνία που υπέγραψε πέρασε θηλιά στον λαιμό της χώρας. Αμέσως το τηλεφωνικό κέντρο της Χαρ. Τρικούπη πήρε φωτιά. Η κομματική βάση του ΠαΣοΚ ήθελε να εκφράσει την ευαρέσκειά της για τη στάση της κυρίας Γεννηματά, σκορπώντας χαμόγελα στους επιτελείς της οι οποίοι είχαν καιρό να δουν τέτοια θερμή ανταπόκριση από τον κόσμο τους.
Παιχνίδια επικοινωνίας στο Μαξίμου
Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να περάσει «ως επιτυχία ένα διαρκές μνημόνιο» ήταν η αφορμή για να εξελιχθεί σε μάχη ο καθιερωμένος, ενώπιον των δημοσιογράφων, εθιμοτυπικός διάλογος των πολιτικών αρχηγών. Η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στη μάχη για την κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο Πρωθυπουργός, αξιοποιώντας την ιδιότητα του παρατηρητή στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και τις δηλώσεις υποστήριξης ορισμένων επικεφαλής σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο ηγέτης του προοδευτικού και κεντροαριστερού χώρου. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κυρία Γεννηματά αφού επιχείρησε ένα, χωρίς ανταπόκριση, άνοιγμα προς τη ΔΗΣΥ, της επεσήμανε: «Ξέρεις ότι η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία με έχει αγκαλιάσει». «Την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα την εκπροσωπώ εγώ» ήταν η απάντησή της.
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη στάση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών απέναντι στον κ. Τσίπρα. Αντιλαμβάνονται ότι μετά την υποχώρηση των δυνάμεών τους στην Ευρώπη έχουν την ανάγκη να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του PES ένας αριστερός πρωθυπουργός. Επιμένουν όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια «ιδιαίτερη περίπτωση», ένα κόμμα που δεν έχει σχέση με τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Βασικό τους επιχείρημα είναι η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, που οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τοποθετούν στον χώρο της Ακροδεξιάς.
Επιπλέον, έχουν επιδώσει στο PES έναν φάκελο με τα έργα και τις ημέρες του Πάνου Καμμένου στον οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η στάση του στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα και οι αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με ισοβίτη καταδικασμένο για μεταφορά ναρκωτικών.
Η στάση της προέδρου του ΠαΣοΚ έδωσε τέλος στα σενάρια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα σενάρια αυτά που «διακινούνται από το Μέγαρο Μαξίμου και ενισχύονται από εστίες εντός της Χαρ. Τρικούπη», όπως λένε πρόσωπα που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στον χώρο, έχουν ενοχλήσει την κυρία Γεννηματά. «Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα» αναφέρει σε συνομιλητές της. Σε αυτήν τη φάση, όπως δηλώνει στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος του ΠαΣοΚ, όχι μόνο δεν υπάρχει ζήτημα προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά η σχέση μας μπορεί να περιγραφεί με τη φράση «ο θάνατός σου η ζωή μου».
Ο στόχος για την επανάκτηση της κυριαρχίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς προϋποθέτει την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν χάσουν τις εκλογές διατηρώντας ένα υψηλό ποσοστό, το πρόβλημα θα παραμείνει στο γήπεδό μας τονίζουν στη Χαρ. Τρικούπη. Σε κάθε περίπτωση αποκρούουν το ενδεχόμενο να αποτελέσουν συμπλήρωμα ενός αντιδεξιού μετώπου στον οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν φιλοδοξούμε να παίξουμε τον ρόλο του μπαλαντέρ ή της συμπληρωματικής τσόντας στην πολιτική ζωή» τόνισε προ ημερών σε εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ ο υπεύθυνος του πολιτικού σχεδιασμού του ΠαΣοΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Σημίτης – Βενιζέλος στο συνέδριο
Οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη ρίχνουν τώρα το βάρος τους στο μήνυμα που θα εκπέμψει το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η εξασφάλιση της παρουσίας του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου θεωρείται ένα πρώτο καλό σημάδι. Γνωρίζουν βέβαια ότι τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να δώσουν ένα στίγμα διαφορετικό από αυτό της ηγεσίας της ΔΗΣΥ. Ωστόσο θεωρούν την παρουσία τους καταλυτική για το μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης που θέλουν να μεταδοθεί από το συνέδριο.
Από την πλευρά τους, οι διαφωνούντες με τη διαφαινόμενη μετεξέλιξη της ΔΗΣΥ σε ένα πολυκομματικό σχήμα που απέχει από τις εξαγγελίες για έναν νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς προετοιμάζουν την δική του παρέμβαση. Τις θέσεις τους για την ανάγκη ύπαρξης ενός πραγματικά νέου σχήματος που θα υπερβαίνει τη συγκόλληση των υπαρχόντων κομμάτων αναμένεται να παρουσιάσουν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Εύα Καϊλή, και Στέφανος Ξεκαλάκης.
Υπέρ ενός ενιαίου και όχι πολυκομματικού φορέα της Κεντροαριστεράς αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και οι Κινήσεις Πολιτών. Σε κάθε περίπτωση οι διαφωνούντες αναμένεται να ζητήσουν ένα πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα για το ιδρυτικό συνέδριο ενώ προσανατολίζονται στο να ζητήσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για την εκλογή του επικεφαλής από τη βάση. Ζήτημα φαίνεται να τίθεται και με τους συνέδρους. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητηθεί να αναρτηθούν δημόσια τα ονόματα των συνέδρων καθώς και η ιδιότητα των θεσμικών εκπροσώπων.
Δεν πάνε Αννα – Φλωρίδης
Στο συνέδριο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα δώσουν το «παρών» η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης. Στα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας Ωρα Αποφάσεων εστάλησαν ατομικές προσκλήσεις προκειμένου να παραστούν και να εκθέσουν τις απόψεις τους, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Ο Γιάννης Ραγκούσης δεν έχει κάνει γνωστό ακόμα τι προτίθεται να πράξει. Κακή εντύπωση και συζητήσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η Χαρ. Τρικούπη δεν έστειλε πρόσκληση στον Γιάννη Δατσέρη, στο τέταρτο ιδρυτικό μέλος της Ωρας Αποφάσεων, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του σχεδίου για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς που είχε προτείνει η κυρία Γεννηματά στις αρχές του 2016.
Η Ωρα Αποφάσεων διατηρεί ανοιχτό τον δίαυλο της επικοινωνίας με το Ποτάμι –που το επόμενο διάστημα αναμένεται να «σηκώσει» το θέμα της Παιδείας αλλά και των δραστηριοτήτων του κ. Καμμένου –και με την πλευρά Ανδρουλάκη. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον, τη Δευτέρα, η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί στον Πειραιά με θέμα την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, με ομιλητές τούς Αννα Διαμαντοπούλου, Νίκο Ανδρουλάκη, Μίλτο Κύρκο και Θόδωρο Μαργαρίτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ