Εχει άγιο στην Καγκελαρία. «Ο Τσίπρας έχει προστάτη άγγελο τη Μέρκελ» λέει ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Εβαλντ Σούρερ. Αυτή ήταν που άσκησε «απαλή πίεση» στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να πει το δύσκολο «ναι» στην εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Αθήνα στο πρόσφατο Eurogroup. «Ο Σόιμπλε έβαζε φρένο σε αυτό, με στόχο να βασανίσει πρόσθετα την ελληνική κυβέρνηση» προσθέτει. Ωστόσο η καγκελάριος, απαυδισμένη από τα συνεχή τηλεφωνήματα του έλληνα πρωθυπουργού, ήθελε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε ένα ασύγκριτα σοβαρότερο θέμα, το Brexit. «Πρέπει να φύγει το πρόβλημα από το τραπέζι –γρήγορα και αθόρυβα» διαμήνυσε στον γερμανό υπουργό Oικονομικών, σύμφωνα με τον κ. Σούρερ, στέλεχος της Kαγκελαρίας. Κι αυτός αναγκάστηκε τελικά να ενδώσει.
Οι δυσκολίες με το ΔΝΤ
Ωστόσο στο δεύτερο βασικό θέμα του Eurogroup, τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τo ΔΝΤ, ως γνωστόν, αποφάσισε να μείνει κατά το ήμισυ εκτός. Η Ανγκελα Μέρκελ δεν μπόρεσε να κάνει και εδώ το «θαύμα» της, αφού η Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι υφισταμένη της όπως ο κ. Σόιμπλε. Ο κ. Τσίπρας κινδυνεύει έτσι να χάσει έναν βασικό σύμμαχο στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Το «ανεξέλεγκτο» του ΔΝΤ φάνηκε και από τη δήλωση του εκπροσώπου του για τον Τύπο Τζέρι Ράις την περασμένη Πέμπτη, ότι ο οργανισμός επανέρχεται στο αίτημά του για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1,5% από το 2023 για την Ελλάδα. Αυτό άναψε καινούργιες φωτιές στο Βερολίνο. Για την αντιπολίτευση, τη Linke (Αριστερά) και τους Πράσινους, αυτό ήταν η τελεσίδικη απόδειξη για τον σαθρό χαρακτήρα της συμφωνίας. Τα κόμματα της συμπολίτευσης, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες, αντίθετα, αντέδρασαν «πυροσβεστικά». «Το ΔΝΤ παραλλάσσει μεν κατά το δοκούν τις θέσεις του» λέει, για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νόρμπερτ Σπίνρατ. Αλλά τέτοιες παραλλαγές, προσθέτει, δεν θέτουν υπό αίρεση την εγκυρότητά τους.
Γι’ αυτό και οι βουλευτές του κόμματός του, προαναγγέλει, θα εγκρίνουν την ερχόμενη Τετάρτη τη συμφωνία του Eurogroup στην Επιτροπή Προϋπολογισμού. Η πρόταση του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στην Επιτροπή Προϋπολογισμού Γιοχάνες Κάαρς, η συμφωνία να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, επειδή οι προβλεπόμενες αλλαγές για το ΔΝΤ είναι, σε σχέση με τον προϋπάρχοντα νόμο, «ουσιώδεις», δεν συζητήθηκε καν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Ο λόγος; Οι βουλευτές ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με την απίστευτη δημοσκοπική κατρακύλα του κόμματος τους τελευταίους μήνες –οι περισσότεροι φοβούνται τώρα ότι με τις νέες εκλογές θα χάσουν την έδρα τους. «Θέλουν πρωτίστως να λύσουν το δικό τους πρόβλημα, όχι το ελληνικό» λέει ο κ. Σούρερ.
Ετσι η απόφαση να εγκριθεί η συμφωνία για το ΔΝΤ μόνο από την Επιτροπή Προϋπολογισμού ελήφθη από το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας. «Αυτή έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, δεν παίρνει δηλαδή υπόψη αν οι αλλαγές είναι ουσιώδεις ή επουσιώδεις» λέει ο κ. Σπίνρατ. Και αυτό, πρώτον, επειδή η συζήτησή της στην Ολομέλεια θα ωφελούσε προεκλογικά μόνο την αντιπολίτευση και, δεύτερον, επειδή το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν θα διέφερε ουσιαστικά από εκείνο στην Επιτροπή Προϋπολογισμού.
Ο κ. Σπίνρατ δεν αποκλείει βέβαια διαρροές στην ψηφοφορία από τις γραμμές της συμπολίτευσης. Αυτές θα προέλθουν όμως αποκλειστικά από τον κυβερνητικό εταίρο. «Υπάρχει ένας πυρήνας 50 Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών που τάσσονταν αναφανδόν εναντίον κάθε βοήθειας για την Ελλάδα» λέει. «Από αυτούς, οι τρεις-τέσσερις είναι στην Επιτροπή Προϋπολογισμού. Αυτοί θα γίνουν ίσως τα μαύρα πρόβατα».
Με την έγκριση αυτή θα μπει και τυπικά τέρμα στη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο στη Γερμανία, δεδομένου ότι η Βουλή κλείνει οριστικά στις 28 Ιουνίου εν όψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.
Σίγουρο είναι ότι η αντιπολίτευση θα καταφερθεί με μένος εναντίον της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα, γενικά, όσο και του κ. Σόιμπλε, ειδικότερα. Καβγάς αναμένεται όμως και μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, με τους Σοσιαλδημοκράτες να ωρύονται επίσης κατά της λιτότητας και τους Χριστιανοδημοκράτες να απαντούν ότι οι αντίπαλοί τους θέλουν να χαρίσουν στους Ελληνες τα λεφτά των γερμανών φορολογουμένων.
Ολα αυτά όμως, σύμφωνα με τον βουλευτή της Linke Ρόλαντ Κλάους, αποτελούν «σκιαμαχίες» που περισπούν την προσοχή από τη «λυπητερή» που θα λάβουν μετά τις εκλογές οι ίδιοι φορολογούμενοι: την ελάφρυνση, ενδεχομένως και την ονομαστική μείωση του χρέους.
Αναπόφευκτο «κούρεμα»
Παρόμοιες απόψεις εκφράζουν και βουλευτές της συμπολίτευσης, με διαφορετικό όμως τρόπο. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών στην Επιτροπή Προϋπολογισμού Νόρμπερτ Μπράκμαν, για παράδειγμα, τονίζει, ότι το «αναπόφευκτο «κούρεμα»» θα γίνει με βάση τις υπάρχουσες αποφάσεις του Eurogroup. Ο κ. Σπίνρατ, αντίθετα, προβλέπει πλήρη ανατροπή του «κεκτημένου» των δανειστών. «Θα ριχθεί στον κάλαθο των αχρήστων» λέει. «Το «κούρεμα» θα έρθει μαζί με την ανάπτυξη –ακόμα και αν ο νέος υπουργός Οικονομικών λέγεται πάλι Σόιμπλε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ