Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό θέμα και στο πλαίσιο αυτό οι σχετικές διαπραγμετεύσεις αποτελούν δοκιμασία και για την ΕΕ, ήταν ένα από τα θέματα που έθεσε με έμφαση ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, αναλύοντας τι συζητήθηκε στη Σύνοδο και επισημαίνοντας της παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την κοινή άμυνα, το μεταναστευτικό, αλλά και την οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στις διαδικασίες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Θέτοντας στους ευρωπαίους ομολόγους του και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο των τελευταίων ημερών, τόνισε την ανάγκη τήρησης από την πλευρά της Τουρκίας των κανόνων καλής γειτονίας στο Αιγαίο, ως προϋπόθεση για να δώσει η Ελλάδα νέα ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η Ευρώπη δοκιμάζεται στο Κυπριακό

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, τόνισε ότι πρόκειται για ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα. «Ίσως το πιο κρίσιμο διακύβευμα για την αναβάθμιση του περιφερειακού και διεθνούς ρόλου της ΕΕ αποτελεί σήμερα η προοπτική δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού και η εξασφάλιση του σεβασμού καλής γειτονίας στο Αιγαίο, όπου δυστυχώς το τελευταίο διάστημα – παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά γίνονται βήματα προσέγγισης του διαλόγου και της καλής γειτονίας- από την πλευρά των γειτόνων μας είχαμε μια ένταση της αεροναυτικής δραστηριότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο».

Σε αυτό το πλαίσιο, προσέθεσε πως «υπογραμμίσαμε πως μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις και να εργαστούμε για μια πραγματικά στρατηγική συνεργασία, στη βάση της ενταξιακής πορείας της γείτονος, στο βαθμό που και από την άλλη πλευρά θα δούμε τη διάθεση για βήματα καλής γειτονίας, αλληλοσεβασμού, και κυρίως σεβασμού των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου».

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε και τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να έχει η ΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, στις εν εξελίξει συνομιλίες, στην πορεία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. «Πιστεύω ότι η ΕΕ δοκιμάζεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, τις δυνατότητες της να στηρίξει το δίκαιο αίτημά μας για κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί».

Επισήμανε επίσης πως σε συντονισμό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επικείμενες συνομιλίες στην Ελβετία θα θέσουν τις βάσεις για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση, ότι θα αποτελέσουν ένα βήμα προς τα μπροστά και διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να σημειωθεί πρόοδος στο κεφάλαιο της ασφάλειας, στο οποίο εμπλέκεται.

Ο υπουργός δέχθηκε και αρκετές ερωτήσεις για το Κυπριακό, όπως το τι περιμένει από τη Γενεύη, αλλά και για την τουρκική προκλητικότητα και την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.

«Να συμμορφωθεί η Τουρκία με όσα προβλέπουν οι συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και να αφήσει κατά μέρος αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση για την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Πρόκειται για μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η Αγία Σοφία με τρόπο που δεν αρμόζει στην ιστορία και τον χαρακτήρα του μνημείου, τόνισε, προσθέτοντας παρατήρησε πως «η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε ανταπόκριση από την ΟΥΝΕΣΚΟ και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ».

Σχετικά δε με τις προσδοκίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη 2η Διάσκεψη της Ελβετίας, στις 28 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής και με αποφασιστικότητα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός».

«Η θεώρησή μας είναι ότι το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα», επανέλαβε κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η προοπτική λύσης περνάει μέσα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ατζέντα τους, ενώ η οποιαδήποτε εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις και στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά «πώς είναι δυνατό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποδέχονται μία χώρα-μέλος και έναν πρόεδρο που θα βρίσκεται υπό την απειλή της παρουσίας στρατευμάτων κατοχής και υπό την επήρεια της δυνητικής παρέμβασης μίας τρίτης χώρας».

Κύριο ζητούμενο η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πίσω από όλα τα ζητήματα που συζητιούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, βρίσκεται το ευρύτερο ερώτημα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και του ρόλου της Ευρώπης σε αυτή τη μεταβατική φάση που περνά η γειτονιά μας, αλλά και η διατλαντική σχέση.

«Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και περιφερειακές προκλήσεις, πάντα μέσω μιας ρεαλιστικής διπλωματικής προσέγγισης και στη βάση του διεθνούς δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου.

Σημείωσε δε ότι το μέλλον της ΕΕ είναι άμεσα συνδεδεμένο με την προώθηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την Μεσόγειο και την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, όπως το αν έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος.

Κοινό Ταμείο Άμυνας όχι σε βάρος άλλων τομέων

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, είπε ότι στη Σύνοδο Κορυφής έγινε σημαντικό βήμα και σημείωσε πως «συμφωνήσαμε πως δεν μπορούμε παρά να προχωρήσουμε συλλογικά, με περαιτέρω συντονισμό και ενίσχυση των κοινών μας δυνατοτήτων». Η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της πολιτική άμυνας για να ενισχύσει τον ρόλο της ως σημαντικού παγκόσμιου παίκτη, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε δε ο πρωθυπουργός στο γεγονός ότι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας αποφασίστηκε -όπως ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ- να γίνει με κονδύλια που δεν θα αφαιρεθούν από άλλους κρίσιμους τομείς, όπως αυτός της κοινωνικής συνοχής.

Μεταναστευτικό: Από την Κομισιόν η λίστα των ασφαλών χωρών

Διεκδικήσαμε και πετύχαμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συζήτηση στη Σύνοδο, για το μεταναστευτικό, η λίστα των ασφαλών τρίτων χωρών, στις οποίες μπορούν να επαναπροωθηθούν πρόσφυγες, να αντιμετωπιστεί ως συλλογική υπόθεση και όχι ως μέλημα των χωρών-μελών υποδοχής. Έτσι η κατάρτιση της λίστας αποφασίστηκε να γίνει από την Κομισιόν, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε πως κατά τη σύνοδο επαναβεβαιώθηκε «η ακλόνητη στήριξή μας στη συνθήκη των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας τη σημασία που έχει η λήψη διεθνών μέτρων έγκαιρα για την προστασία του κλίματος».


Οι παρεμβάσεις Τσίπρα για βιομηχανία, ανταγωνιστικότητα, προστατευτισμό

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν υπήρξε «θέμα Ελλάδα» ο πρωθυπουργός, συμφωνώντας με τον Εμ.Μακρόν, καθώς, όπως εξήγησε, αυτό θα σήμαινε ότι θα βρισκόμασταν μπροστά σε νέα κρίση, κάτι που απεφεύχθει μετά τη θετική εξέλιξη στο Eurogroup. Πλέον «έχουμε όχι το τέλος του δρόμου, αλλά το άνοιγμα του δρόμου για την έξοδο από την κρίση» τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο σχετικά με την οικονομία επικεντρώθηκαν στη στήριξη της βιομηχανίας (κάτι που του είχε ζητήσει και ο ΣΕΒ), τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στις προτάσεις περί ελέγχου στρατηγικών επενδύσεων από την ΕΕ, φέρνοντας όμως τους Ευρωπαίους προ των ευθυνών τους. Η συζήτηση αυτή μπορεί να γίνει μόνο ως μέρος της συνολικής αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την οικονομία, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Όπως χαρακτηριστικά είπε εντοπίζεται μια αντίφαση όταν από τη μία ζητούμε έλεγχο των στρατηγικών επενδύσεων από την Κομισιόν, ενώ από την άλλη, ζητήματα όπως η αμοιβαιοποίηση του ρίσκου και των βαρών, η υιοθέτηση κοινής φορολογικής πολιτικής, το κλείσιμο της ψαλίδας των επιτοκίων μεταξύ Βορρά και νοτου αρνούμαστε να τα διευθετήσουμε.

Θετική η ανυπαρξία θέματος για την Ελλάδα

Το γεγονός ότι είχαμε θετική εξέλιξη στο Εurogroup και δεν χρειάστηκε να έρθει το θέμα στη Σύνοδο κορυφής είναι θετική εξέλιξη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, κάτι που νωρίτερα είχε επισημάνει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμ.Μακρόν.

Ο σκοπός μας, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επιτυγχάνεται, θέλουμε όμως ένταση της προσπάθειας. Υπογράμμισε ότι μίλησε γι’ αυτό με τον γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ όπως συμπλήρωσε είχε μια μικρή συζήτηση και με την καγκελάριο.

«Έχουμε όχι το τέλος του δρόμου, αλλά το άνοιγμα του δρόμου για την έξοδο από την κρίση. Πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός και αυτό το επιβεβαιώνουν αυτές τις μέρες και οι αγορές. Σήμερα είχαμε τη χαμηλότερη τιμή σε δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου από την έναρξη της κρίσης το 2010» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του Eurogroup.

Σε αυτή άλλωστε την απόφαση απέδωσε και το θετικό γεγονός ότι στη Σύνοδο δεν υπήρξε «θέμα Ελλάδα».

«Είναι θετικό το ότι δεν ήταν θέμα, διότι αν ήταν, θα ήταν θέμα κρίσης. Και δεν ήταν θέμα, διότι είχαμε ξεκαθαρίσει, πως αν δεν υπήρχε θετική κατάληξη στο Eurogroup, θα ήταν θέμα και θα είχαμε κρίση. Φάνηκε ότι την τελευταία στιγμή, όλοι θέλησαν να το αποφύγουν και αυτό είναι θετικό. Το γεγονός ότι είχαμε μια θετική εξέλιξη στο Eurogroup και δεν χρειάστηκε η παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής ή μια έκτακτη σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης είναι μια θετική εξέλιξη».

Παράλληλα είπε, ότι είναι καλύτερα η ΕΕ να μην αποφεύγει τις κρίσεις την τελευταία στιγμή, αλλά πριν δημιουργηθούν και τόνισε πως συνομίλησε για το ζήτημα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Μέρκελ.