Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την επικείμενη διάσκεψη για την Κύπρο, που θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου στην Ελβετία, συναντήθηκε την Τετάρτη διαδοχικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού καθώς και τις προκλήσεις που καλείται η νέα διάσκεψη να αντιμετωπίσει.

Ο Ν.Αναστασιάδης τόνισε «τη σημασία προόδου στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προοπτικές για πρόοδο, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που η Τουρκία οφείλει να διαδραματίσει, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη πρόοδος στα κρίσιμα κεφάλαια ασφάλειας και εγγυήσεων».

Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευση και αποφασιστικότητά του να εργαστεί «αόκνως για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενημέρωσε τον Ν.Αναστασιάδη πως με επιστολή του κοινοποίησε στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη στο Κραν – Μοντανά από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, από τον επικεφαλής της Επιτροπής για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, Πίτερ Βαν Νούφελ και από τον διευθυντή της υπηρεσίας υποστήριξης μεταρρυθμίσεων, Μάρτιν Φερβέι.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, τόσο κατά τη διάρκεια του δείπνου τόσο και στο πλαίσιο ιδιαιτέρων συναντήσεων.