Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος επισκέφτηκε σήμερα το εργοστάσιο της ΕΒΓΑ, όπου μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων του εργοστασίου ενώ αμέσως μετά συναντήθηκε με το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η πείρα όλου του εργαζόμενου λαού «λέει ότι κάθε διαπραγμάτευση, που γίνεται, συνδυάζεται μόνο με νέα μέτρα, με μνημόνια τα οποία πλέον έχουν γίνει διαρκείας».

Αναφερόμενος στις χθεσινές ενημερωτικές συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας «επιβεβαίωσε ότι βρισκόμαστε ως χώρα- μέλος της ΕΕ σε μόνιμη επιτροπεία, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεταρρυθμίσεις, που εμείς ξέρουμε βέβαια ως εργατική τάξη, ως εργάτες ότι αυτό μεταφράζεται σε αντεργατικά μέτρα, σε νέο γονάτισμα του λαού, σε ματωμένα πλεονάσματα, που σημαίνει ότι ο λαός ματώνει για να δημιουργήσει αυτά τα πλεονάσματα και όχι βέβαια οι μεγαλοκαρχαρίες, το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια».

Στάθηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς την επίτευξη ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι «μπορεί να υπάρξει μια μικρή ανάπτυξη» και τονίζοντας ότι το κύριο ζήτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η εργατική τάξη είναι: «θα είναι ανάπτυξη για το κεφάλαιο, για αυτούς που είναι μονίμως κερδισμένοι, που έχουν την πραγματική ιδιοκτησία και εξουσία των πάντων; Ή θα είναι ανάπτυξη σε όφελος των εργαζόμενων, του λαού, των εργατικών λαϊκών στρωμάτων;».

Πρόσθεσε ότι η εργατική τάξη πρέπει να θέσει και σειρά άλλων καίριων ερωτημάτων, όπως το αν θα καταργηθούν και όλοι οι μνημονιακοί και αντιλαϊκοί νόμοι, μαζί με άλλα ερωτήματα που αφορούν τη φορολογία, τη ζωή του κάθε εργαζόμενου και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Τόνισε ότι η κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι δίδυμα αδέλφια και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται από το εργατικό κίνημα.

Εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή, επισημαίνοντας τον οξύτατο ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων αλλά και περιφερειακών δυνάμεων για τις ενεργειακές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, αλλά και για τις αγορές της περιοχής με αποτέλεσμα τις συγκρούσεις και τον πόλεμο.

Χαρακτήρισε ψέμα τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός περί μη συμμετοχής της χώρας σε όλα αυτά και περί πολυπολικής προσέγγισης του ζητήματος, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα συμμετέχει αυτή τη στιγμή σε αποστολές εκτός συνόρων, με στρατεύματα, αξιωματικούς και στρατιώτες, σε 13 χώρες, που είναι για τα συμφέροντα των Αμερικανονατοϊκών και όχι για τα συμφέροντα της Ελλάδας».

«Η ελληνική κυβέρνηση βάζει την υπογραφή της, άρα λοιπόν δεν είναι άμοιρη ευθυνών και έχει ανταγωνισμούς με την τούρκικη αστική τάξη», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έθεσε ζήτημα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, έθεσε ζήτημα συνεκμετάλλευσης ενεργειακών αποθεμάτων και στην ελληνική και στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ «ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καθαρά σε αυτά».