από metereologos.gr
Σάββατο 26 Μαΐου 2018
 
 

Ο Φίλης σηκώνει το... λάβαρο του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας

Ο πρώην υπουργός Παιδείας έδωσε τη δική του «απάντηση» σε όσους δεν επιθυμούν η συζήτηση να φθάσει στα άκρα
Ο Φίλης σηκώνει το... λάβαρο του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας
Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης χαιρετά τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στην εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής με θέμα «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Εκκλησία της Ελλάδος - Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο»
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μία εβδομάδα μετά την εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Εκκλησία της Ελλάδος - Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο», ο «αιρετικός» Ν. Φίλης έδωσε τη δική του «απάντηση» σε όσους - και εντός κυβέρνησης - δεν επιθυμούν η συζήτηση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας να φθάσει στα άκρα. Ο πρώην υπουργός Παιδείας, η πολιτική τύχη του οποίου κρίθηκε στον «βωμό» των σχέσεων ισορροπίας μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής, επανέφερε με θέρμη το θέμα του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως γνήσιος εκφραστής των πάγιων πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων της Αριστεράς για διακριτούς ρόλους. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι οι απόψεις του κατά την περυσινή διαμάχη με την Εκκλησία με αφορμή τα βιβλία των Θρησκευτικών είχαν επικροτηθεί από τους συντρόφους του στην Κεντρική Επιτροπή, οι οποίοι και τον είχαν αναδείξει δεύτερο σε ψήφους - μετά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο - μέλος της. Σε μια κομματική εκδήλωση, η οποία προετοιμάστηκε και διαφημίστηκε ιδιαίτερα από το περιβάλλον του, ο κ. Φίλης αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας επιχειρώντας να θέσει το πλαίσιο του διαλόγου που πρέπει να διεξαχθεί εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η σπουδή του κ. Φίλη ωστόσο δεν περιορίζεται στην αυτονόητη άρνηση της Εκκλησίας αλλά και στις απόψεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το θέμα αυτό. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στην εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής - στην οποία παρέστη και ο ίδιος, όπως και ο διάδοχός του στο υπουργείο Παιδείας Κ. Γαβρόγλου - ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, συντονιστής της ομάδας εργασίας που επεξεργάστηκε τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διακριτότητα Κράτους - Εκκλησίας, διευκρίνισε ότι δεν αποτελούν πρόταση της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ομάδας επιστημόνων, σημειώνοντας μάλιστα ότι προβλέπουν τη διατήρηση αναφοράς στην Αγία Τριάδα στο προοίμιο του Συντάγματος, όπως και της αναφοράς σε επικρατούσα θρησκεία στο άρθρο 3. Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος φρόντισε να διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν πρόκειται να εισέλθουμε σε θέματα σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους χωρίς έναν ουσιαστικό διάλογο με την Εκκλησία, από τον οποίο πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Διακριτοί ρόλοι

«Η διαμόρφωση διακριτών ρόλων μεταξύ Κράτους - Εκκλησίας είναι προς το συμφέρoν και των δύο πλευρών, δηλαδή εν τέλει προς το συμφέρoν της κοινωνίας» είναι η θέση του κ. Φίλη, ο οποίος θεωρεί ότι πρόκειται για μια ώριμη κοινωνικά αλλαγή, καθώς «η διαιώνιση του καθεστώτος της πολιτευόμενης Εκκλησίας και του θρησκευόμενου κράτους καθηλώνει τη δημόσια ζωή σε συμπεριφορές που αμφισβητούν πλευρές της δημοκρατικής λειτουργίας και του πλουραλισμού». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό «το παλαιό πολιτικό σύστημα εκμεταλλεύεται την Εκκλησία ως ιδεολογικό και ψηφοθηρικό μηχανισμό, δηλαδή ως εξουσιαστικό μηχανισμό, και η Εκκλησία επιδιώκει να εξασφαλίσει τα από το κράτος αναγνωρισμένα προνόμιά της έναντι των άλλων θρησκειών, λειτουργώντας συχνά ως ιδεολογικός μηχανισμός του κράτους». Ενώ καταλογίζει στην Εκκλησία μια μεγάλη αντίφαση: ότι «επιδιώκει τη λαϊκή νομιμοποίηση όχι στη βάση του ιδρυτικού θρησκευτικού μηνύματός της αλλά, κυρίως, προβάλλοντας τη συμμετοχή της στη διαμόρφωση του ελληνισμού, δηλαδή συστήνεται με βάση τους όρους της εκκοσμίκευσης, την οποία η ίδια αποκρούει».

«Αυτή η ροπή προς την εκκοσμίκευση συναρτάται και με τη διαμόρφωση του εκκλησιαστικού λαϊκισμού, σύμφωνα με τον οποίο ο λαός της Εκκλησίας, δηλαδή οι πιστοί, ταυτίζονται με τον λαό του Συντάγματος, δηλαδή τους πολίτες. Πρόκειται για μια ιδιόμορφη "σωτηριολογία", με βάση την οποία εγείρονται αξιώσεις πολιτικής και ιδιόμορφης κομματικής παρουσίας» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Φίλης, επισημαίνοντας ότι «η ταύτιση του λαού των πιστών με τον λαό του Συντάγματος και του έθνους οδηγεί στην αντίληψη σύμφωνα με την οποία οι κοσμικές αξίες της δημοκρατίας υποτάσσονται στις θρησκευτικές - εκκλησιαστικές επιλογές». Κατά τον ίδιο «η πολιτική θεολογία της ελληνικής Εκκλησίας, που εγκαθιδρύθηκε επί Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και έκτοτε κυριαρχεί έστω με ηπιότερο ύφος, λειτουργεί ως χώρος αναπαραγωγής και κοινωνικής νομιμοποίησης συντηρητικών ή και αντιδραστικών κομματικών ιδεολογιών» είπε ο κ. Φίλης απευθυνόμενος στο ακροατήριο στο οποίο ήταν και οι Μητροπολίτες Κηφισιάς Κύριλλος και Ιλίου Αθηναγόρας.

Λαϊκιστικές συμπεριφορές

Στο στόχαστρο του κ. Φίλη βρέθηκε και το τμήμα εκείνο της Εκκλησίας το οποίο επικοινωνεί με την Ακροδεξιά: «Ο εθνικισμός, ο αυταρχισμός, ο λαϊκισμός και ο αποκλεισμός αποτελούν κεντρικό πλαίσιο αναφοράς του ακροδεξιού εκκλησιαστικού ή κομματικού λόγου. Γι' αυτό και η επίσημη Εκκλησία αποφεύγει να συγκρουστεί με αυτές τις συμπεριφορές και τα πρόσωπα, ακόμη και όταν ανοικτά είχαν μετατραπεί σε προπαγανδιστές της Χρυσής Αυγής» είπε ενώ αναφερθείς στη συμπεριφορά του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου τόνισε ότι «παρά τον αντιχριστιανικό και μισαλλόδοξο χαρακτήρα του κηρύγματός του, δεν συνιστούν ένα ξεκομμένο φαινόμενο, γι' αυτό και η διοίκηση της Εκκλησίας επιχειρεί να δικαιολογήσει αυτές τις συμπεριφορές, στο όνομα μάλιστα της δημοκρατίας!».
Πάντως προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για «φάντασμα του χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους» αφού, όπως είπε, κανείς δεν υποστήριξε ποτέ ότι ο χωρισμός Εκκλησίας - Πολιτείας σημαίνει χωρισμό της Εκκλησίας από τους ανθρώπους: «Γιατί ένας διοικητικού χαρακτήρα χωρισμός μετατρέπεται σε θέμα ιδιοπροσωπίας και ταυτότητας;» διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι «για λόγους κατανόησης και αποφυγής παρεξηγήσεων μπορούμε να δεχθούμε ότι το ζητούμενο δεν είναι ο ακαθόριστος χωρισμός, αλλά η πολύ συγκεκριμένη διαμόρφωση διακριτών ρόλων Κράτους - Εκκλησίας».

Εκκλησιαστική περιουσίακαι μισθοδοσία του κλήρου


Στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων Κράτους - Εκκλησίας εμπίπτουν σύμφωνα με τον κ. Φίλη το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας (πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα), τα θέματα μισθοδοσίας του κλήρου (από τον κρατικό προϋπολογισμό καταβάλλονται ετησίως 190 εκατ. ευρώ) ενώ όσον αφορά την επίκληση στο Προοίμιο του Συντάγματος «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος», ο ίδιος ήταν σαφής: «Το Σύνταγμα θεμελιώνεται "εις το όνομα του λαού", αν κρίνουμε από τη ρητή διάταξη του άρθρου 1 του Συντάγματος. Δεν χρειάζεται καμία άλλη νομιμοποίηση, πόσω μάλλον υπερβατικού χαρακτήρα». Ζήτησε δε τη ριζική αναθεώρηση του άρθρου 3 αφού, όπως ανέφερε, «η διατύπωση ότι "επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού" προφανώς και ξεφεύγει από τις προβλέψεις ενός σύγχρονου και δημοκρατικού Συντάγματος». Ενώ σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να είναι ομολογιακό, αλλά πρέπει να παρουσιάζει το θρησκευτικό φαινόμενο, τις γνώσεις για όλες τις θρησκείες, με έμφαση βέβαια στον ορθόδοξο χριστιανικό πολιτισμό». Εμφανίστηκε μάλιστα δικαιωμένος καθώς τα νέα προγράμματα σπουδών «τα αγκαλιάζει η πλειοψηφία των θεολόγων ενώ η επιτροπή της Εκκλησίας τελικά δέχτηκε ο διάλογος να μη γίνει από μηδενική βάση, όπως στην αρχή εζητείτο και υπήρξε η αφορμή της έντασης αλλά με βάση τα νέα προγράμματα, και αυτό αποτελεί για εμένα δικαίωση» είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ο φίλης και ο σύριζα λιγουρεύονται τα χρήματά τους να τα φάνε και αυτά! | 19/06/2017 20:13
  Καταρχήν φίλη μάθε ότι μόλις πριν κάτι δεκαετίες, το 1952 συμφωνήθηκε η μισθοδοσία των Ιερών από το κράτος (κάτι που ως ιδέα είχε ξεκινήσει από το 1833) ως ελάχιστη υποχρέωση ανταπόδοσης του Κράτους έναντι της αυτοθυσίας του κλήρου αλλά και των μεγάλων - τεράστιων παραχωρήσεων γης δηλαδή όλο το 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας στο κράτος στις οποίες έχει δώσει και προσφέρει η Εκκλησία επανειλημμένα αλλά κυριότερα κατά την δεκαετία 1922-32, τόσο ελάχιστη ανταπόδοση όντως ώστε εκατοντάδες χρόνια να περάσουν δεν εξοφλείται αυτό που έδωσε η Εκκλησία. Υποχρέωση της Πολιτείας η μισθοδοσία των κληρικών λέει το υπουργείο Παιδείας και ο Γ.Γ Θρησκευμάτων σε αντάλλαγμα παραχώρησης της εκκλ. περιουσίας
  o.k.man powerup
  απάντηση42
   
   
  Άσε φίλη όλοι σε καταλάβαμε τι λαμόγιο είσαι! | 19/06/2017 20:07
  Ο Φίλης συκοφαντεί και λέει ψευδώς ότι δήθεν υποθάλπει η Εκκλησία την ....ακροδεξιά! Τόσο καιρό και τόσα χρόνια που η Εκκλησία είχε στενές σχέσεις και με την Αριστερά και με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ..."ακροδεξιοί";;! Παραληρεί ο σκοταδιστής Φίλης τελείως! Επίσης η Εκκλησία δεν έκανε και το συνέδριο "Εκκλησία και Αριστερά";;! Εάν ήταν "ακροδεξιοί" όπως συκοφαντείς, τότε δεν θα έκανε τέτοιου είδους συνέδρια και να είχε και στενές σχέσεις και με αριστερούς ανέκαθεν βρε αμόρφωτε! Επίσης καμία κάλυψη των δήθεν "ακροδεξιών" ρασοφόρων! Επίσης θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και γιά δήθεν κάλυψη ρασοφόρων που είναι αριστεροί και υποστηρίζουν την αριστερά. Τι να τους πάρουν το κεφάλι επειδή το θέλει ο Φίλης;!
  Πρωταγόρας
  απάντηση51
   
   
  Αναπόδεικτες συκοφαντίες...! | 19/06/2017 19:58
  O ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ ΦΙΛΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝ"ΙΣΤΟΡΙΑΣ";! ΜΑΛΛΟΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΕΥΔΟΥΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΥΠΟΥ ΓΚΕΜΠΕΛ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΥΔΕΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΤΟΥ ! Όταν ο Φίλης μιλάει γιά δήθεν "εκσυγχρονισμό" των ψεύτικων και όπως έχουν αποδειχτεί έως τώρα σαθρών νεοταξικών μαθημάτων, τι μας θυμίζει;;!! Τον "εκσυγχρονισμό" της Ελλάδας που μας έταζε ο πρώην πρωθυπουργός Σημίτης! Και όλοι είδατε που απόλυτα καταστροφικά μας καταντήσανε, σε σημείο μάλιστα που ακόμα και το ίδιο το κόμμα του το ΠΑΣΟΚ διέγραψε αργότερα τον ίδιο τον εγκληματικό πολιτικό Σημίτη !!!
  Kapadritis
  απάντηση51
   
   
  Άνευ ουσίας | 19/06/2017 19:40
  Άλλη μία συζήτηση άνευ ουσίας, όπως η αλλαγή ονομάτων πλατειών, δρόμων κλπ. Σε αυτά οι Έλληνες πολιτικοί πάνε καλά.
  Αλέξανδρος Β.
  απάντηση70
   
   
  "μηδένα προ του τέλους μακάριζε " κ.Φίλη ! | 19/06/2017 17:07
  κανένας δεν τα κατάφερε να εκδιώξει απο την συνείδηση του ανθρώπου την πίστη του στο Θεό με νομικά τερτίπια , γιατι φρόντισε για αυτό ο Δημιουργός του ! Την εκκλησία την θέλετε για "καθαρίστρια και πλύστρα " των άνομων αντιχριστιανικών σας σχεδίων και ομολογώ οτι την σημερινή ιεραρχία της εκκλησίας την" καταφέρατε " εν μέρει ,αλλά ξεχνάτε οτι η κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός "και πύλαι άδου ου καταισχύσουσιν αυτής" , ούτε άνθρωποι ούτε δαίμονες μπορούν να ξεγελάσουν τον πνευματικό νόμο ! Οι κρίσεις σαν κι αυτή που περνάμε , γίνονται για να ξεχωρίσουν οι πιστοί από τους απίστους. ! ολες οι μεθοδεύσεις κατά της Εκκλησίας του Χριστού είναι καταδικασμένες να αποτύχουν !
  φοκ
  απάντηση62
   
   
   
  Εύγε | 19/06/2017 12:44
  Συμφωνώ απόλυτα με το κ.Φίλη! Εύγε
  Πηνελόπη
  απάντηση1325
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Λαθος χρονος | 19/06/2017 11:33
  Εχει δικιο ο Φιλης, αλλα ολα τα πραγματα εχουν την ωρα τους. Περαν του οτι η Ελληνική κοινωνια δεν ειναι ετοιμη για κατι τετοιο ακομα γιατι δεν εχει "εκπαιδευτει" αρκετα πανω στο θεμα, ειναι ενα ζήτημα που θα φέρει αλλον ενα διχασμο στους Ελληνες. Αρκετους δεν εχουμε για να προσθεσουμε τωρα ακομα ένα. Αυτες οι αλλαγες γινονται μετα απο καταλληλη προετοιμασια και σε εποχες ήρεμες, οχι οταν βραζει η κοινωνια. Αυτα πρεπει να τα ξερει ο κυριος Φιλης οσο κολλημενος και να ειναι με το θεμα. Αλλα νομιζω οτι ψαχνει και αυτος ενα θεμα, να κρατηθει στη δημοσιοτητα να εκφρασει "αριστερο" λόγο και να βγαλει ψηφαλακια απο το δικο του ακροατηριο. Κριμα!
  Mmm
  απάντηση1218
   
   
   
  Ανθέλληνες, Άθεοι, Εξουσιολάγνοι, | 19/06/2017 10:26
  Ανιστόρητοι, αποδεδειγμένα ανίκανοι, εμμονικοί, που πουλάνε τους πάντες και τα πάντα για το χρήμα, χωρίς αίσθημα οικογένειας, ή πραγματικής αγάπης, πέραν του εξυπνακιαδικιασμού τους και του "δοξάστε" με, να περιμένεις κάτι άλλο πέραν της καταστροφής σε ό,τι καταπιάνονται, είναι αδιανόητο !
  athinais
  απάντηση2114
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-