από metereologos.gr
Σάββατο 26 Μαΐου 2018
 
 

«Βατερλό» Τσίπρα βλέπουν στη ΝΔ

Στη Συγγρού υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα σε αέναη λιτότητα και προετοιμάζονται για καθημερινή αντιπαράθεση
«Βατερλό» Τσίπρα βλέπουν στη ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με κατοίκους του χωριού Βρίσα στη Λέσβο κατά την επίσκεψή του μετά τον καταστροφικό σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η ΝΔ εκτιμά ότι η απόφαση του Eurogroup δικαιώνει απόλυτα τη στρατηγική της. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προέβλεπαν, αναγκάστηκε να αποδεχθεί μια συμφωνία γεμάτη γκρίζες ζώνες με δυσανάλογα υψηλό τίμημα, το οποίο θα επιβαρύνει τους πολίτες. Σημαντικότερα για τους επιτελείς της Πειραιώς είναι αυτά που δεν πήρε ο Πρωθυπουργός. Δηλαδή, παρατηρούν, δεν απέσπασε τίποτε ουσιαστικό για το χρέος - μάλιστα υπάρχουν διατυπώσεις στο ανακοινωθέν του Eurogroup οι οποίες είναι ακριβής αντιγραφή της απόφασης του Νοεμβρίου 2012 - και δεν εντάχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Τελείωσε το αφήγημα της κυβέρνησης

Αρα δεν υπάρχει έξοδος στις αγορές πριν από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου το καλοκαίρι του 2018. «Μακάρι να βγούμε στις αγορές, αλλά δεν υπάρχουν τα πραγματικά δεδομένα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Ολα αυτά σημαίνουν, προσθέτουν, ότι «πάει περίπατο» το αφήγημα της κυβέρνησης περί συμφωνίας που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξη.

Μαζί με το αφήγημα εξατμίζεται και ο πολιτικός χρόνος στον οποίο επένδυε η κυβέρνηση ώστε να κερδίσει κάτι από τη συμφωνία. Ο συνδυασμός μιας κυβέρνησης αναξιόπιστης χωρίς ωφέλιμο χρόνο και χωρίς πειστικό αφήγημα κυοφορεί πολιτικές εξελίξεις. «Ποιος είναι ο απολογισμός για τον πολίτη από την παρατεταμένη διαπραγμάτευση; Θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2023 και εξαιρετικά επώδυνα μέτρα. Η κυβέρνηση φόρτωσε τους Ελληνες με άλλα 5,1 δισ. ευρώ μέτρα, περικοπής συντάξεων, μείωσης αφορολογήτου ορίου, κατάργησης κοινωνικών επιδομάτων για τα φτωχότερα νοικοκυριά, εξοντωτικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό μέτρων στα 14,5 δισ. ευρώ» επισημαίνουν στην Πειραιώς.

Για αυτούς τους λόγους ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, ώστε να αναδείξει τις ανακολουθίες της κυβέρνησης και «να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια». Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, αφού γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα η ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης.

Είναι φανερό ότι στο εξής η πολιτική ζωή μπαίνει σε συνθήκες μεγάλης πίεσης, καθώς το μήνυμα που μεταδίδεται από την Πειραιώς είναι ότι όχι μόνο δεν θα δώσουν τη συναίνεσή τους για τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση και δεν θα μοιραστούν το κόστος της, αλλά αντιθέτως θα διευρύνουν το μέτωπο της αντιπαράθεσης σε κάθε πεδίο της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο Κυριάκος παίρνει το μπλοκάκι του

Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους ντελιβεράδες δεν ήταν μόνο για το επικοινωνιακό στιγμιότυπο της εβδομάδας. Αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής του να συναντάται κάθε εβδομάδα με ομάδες πολιτών και με φορείς ή να επισκέπτεται περιοχές της Ελλάδας που έχουν σοβαρά προβλήματα ή έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Την προηγούμενη εβδομάδα πήγε στη Μυτιλήνη και στο Αμύνταιο «και να ξέρετε, δεν είναι εύκολες ούτε ευχάριστες αυτές οι περιοδείες» παρατηρούν συνεργάτες του.

Εκεί, όσοι δεν γνωρίζουν τις συνήθειές του, ανακάλυψαν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει... μπλοκάκι. Σε αυτό κατέγραψε τα προβλήματα των πολιτών και όσα πρέπει να γίνουν για την αποκατάστασή τους. «Και θα επανέλθει, να είστε σίγουροι» διαβεβαιώνει έμπιστος συνεργάτης του, ο οποίος εκμυστηρεύεται και τη φράση που συνοδεύει τις εγγραφές του κ. Μητσοτάκη: «Ο,τι γράφεται εδώ δεν ξεχνιέται!».

Η δραστηριότητα του προέδρου της ΝΔ είναι προεκλογική αλλά όχι με τον παραδοσιακό τρόπο. Ο λόγος που έχει επιλέξει την απευθείας επαφή με τους πολίτες δεν είναι για να μοιράσει αφειδώς υποσχέσεις, αλλά για να τους εξηγήσει ο ίδιος το πρόγραμμά του και τις προϋποθέσεις για να ορθοποδήσει η χώρα. Είναι ένας ακόμη τρόπος για να χτίσει την ευρεία κοινωνική συναίνεση που επιζητεί, γνωρίζοντας ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές, μπορεί να έχει απέναντί του τον κ. Τσίπρα στους δρόμους, όχι στη Βουλή. Αυτό θέλει να το αποτρέψει.

Πρόγραμμα «αλλαγής» με επενδύσεις και θέσεις εργασίας

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι ικανοποιημένος αν κερδίσει μόνο την ψήφο διαμαρτυρίας των πολιτών. Στις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του, για τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τη βιομηχανία, ανέπτυξε κομμάτια του δικού του αναπτυξιακού προγράμματος. Αυτό αποτελεί το κέντρο βάρους της καμπάνιας της ΝΔ, γιατί συνδέεται άμεσα με τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις για το πώς θα γίνει ανταγωνιστική η οικονομία μας και πιο λειτουργικό το κράτος. Δεν ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα. Εχουμε πρόγραμμα πραγματικής αλλαγής» μεταδίδουν από την Πειραιώς. Στην κορυφή βρίσκεται πάντα το θέμα της Παιδείας - ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις επαφές του με τους παράγοντες της Εκπαίδευσης και την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τη Σύνοδο Προέδρων των ΤΕΙ.

Στη ΝΔ υπογραμμίζουν συνεχώς τη διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στο δικό τους κόμμα και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παραμένει προσηλωμένος στον κρατισμό και την υπερφορολόγηση, αντί να στραφεί στις επενδύσεις και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Δεν είναι μόνο θέμα αξιοπιστίας, είναι και ικανότητας να υλοποιήσεις όσα υπόσχεσαι, λένε στην Πειραιώς. «Στα εργασιακά ζητήματα τι πήρε η κυβέρνηση πέραν του απόλυτου εξευτελισμού της;» ερωτούν.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Μητσοτάκης δεν ασκεί κριτική μόνο στα επιμέρους σημεία της αλλά διαφωνεί έντονα και με τον πυρήνα της. Ιδίως με τη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη. «Είναι δυνατόν όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο να επιβαρύνονται, αντί να επιβραβεύονται, οι Ελληνες; Δεν αντιλαμβάνομαι αυτή τη λογική» φέρεται να είπε στους συνεργάτες του. Μάλιστα, προτίθεται να αναπτύξει τις αντιρρήσεις του την ερχόμενη Πέμπτη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής (22 -23 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες.

Με ένα αναλυτικό σημείωμα, η ΝΔ αποδόμησε σημείο προς σημείο τη συμφωνία στο Eurogroup. «Λέει η κυβέρνηση "αποφασίστηκε περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμασης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα". "Ξεχνάει" το Μαξίμου να πει ότι η ακριβής φράση είναι από "0 έως 15 χρόνια". Από μηδέν! Αυτό είναι τραγικό. Είναι δυνατόν ελληνική κυβέρνηση να αποδέχθηκε το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν καθόλου δύο από τα τρία διαθέσιμα εργαλεία για την ελάφρυνση του χρέους, δηλαδή η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής; (...) Λέει η κυβέρνηση ότι "υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους". Καμία τέτοια αναφορά δεν υπάρχει στο σχέδιο συμπερασμάτων του Eurogroup. (...) Θα πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση γιατί στερεί από την Ελλάδα πόρους περίπου 15 δισ. ευρώ, καθώς με βάση τον χρηματοδοτικό προγραμματισμό του τρίτου και του συμπληρωματικού Μνημονίου, θα έπρεπε να λάβει από τους δανειστές δόσεις ύψους 22,9 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου 2017».

Η κυβέρνηση, σημειώνουν στη ΝΔ, όχι μόνο δέσμευσε τη χώρα σε αέναη λιτότητα, αλλά κοροϊδεύει τον κόσμο με την ίδρυση εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ μέχρι τώρα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να βάλει μπρος την παραγωγική μηχανή της οικονομίας. «Τι να έχουν στο μυαλό τους; Μια νέα τράπεζα Αττικής;» ρωτούν ειρωνικά.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μακρόν προς Τσίπρα: Δεν τελειώσαμε, αλλά άνοιξε ο δρόμος 
 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  αφού δεν ήταν επιτυχία της νδ... | 20/06/2017 09:00
  τότε δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα βατερλώ για τον σύριζα...
  αχαχούχα
  απάντηση50
   
   
  Βρε εσεις ανακλητοι και αμετανοητοι.. | 20/06/2017 07:52
  Μα τι στο καλο,ποιος νοημων ελληνας δεν το εχει καταλαβει αυτο;;
  Γι αυτο σας Συριζοπληρωνουμε;;;
  απάντηση05
   
   
  Μία, (1), ακόμη ημέρα πλησιέστερα στο τέλος... | 20/06/2017 03:39
  Οι αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες: 4 Νοεμβρίου 2018, 19 Μαίου 2019 και 15 Σεπτεμβρίου 2019. Στην 1η περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο στις 20 Αυγούστου 2018 και δεν θα έχουν εφαρμοσθεί οι περικοπές στις συντάξεις, (οι οποίες προβλέπονται να εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019) , στη 2η περίπτωση θα διεξαχθούν ταυτόχρονα ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, (για να μη λειτουργήσουν ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές οι ευρωεκλογές), ενώ η 3η περίπτωση είναι το ακρότατο χρονικό όριο διεξαγωγής εκλογών, (με την πλήρη συμπλήρωση της τετραετίας)... Aπό την 25η Ιανουαρίου 2015, (οπότε και ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση ο σύριζα...), έχουν ήδη παρέλθει 878 ημέρες. Θεωρώντας πιθανότερη την 1η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 501 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 2η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 697 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 3η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 815 ημέρες, μέχρις ότου να εκδιωχθεί με τις κλωτσιές από τον ελληνικό λαό!!!
  Νίκος
  απάντηση05
   
   
  😂 | 19/06/2017 09:23
  Mr Koulis is coming to town! Stay in beds to avoid the meeting the man who will fight "oikogenioktatia"😂😂😋
  INK
  απάντηση1312
   
   
  επιπρόσθετα θα προσέθετα... | 19/06/2017 08:08
  πως ήτο ο Σύριζα υπεύθυνος δια την προδοσίαν του Εφιάλτου εις τας Θερμοπύλας. Ήτο ο Σύριζα υπεύθυνος δια την ήτταν του Ρωμανού εις το Μάτζικερτ. Μάλιστα δε, ήτο ο Σύριζα εκείνος που εμεθόδευσεν την πτώσιν της Κωνσταντινουπόλεως εις τους Τούρκους το 1453. Πότε επιτέλους θα απολογηθεί ο Σύριζα δια την καταστροφήν ήντινα μας επέφερε εις την Μικράν Ασίαν το 1922; Και πότε ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει τας ευθύνας του δια την χρεωκοπίαν της ΝΔ ως κόμματος καθώς και την διάλυσιν του ΠΑΣΟΚ;
  ερωτώ πότε;
  απάντηση1214
   
   
  Αντίστροφη μέτρηση για τον σύριζα... | 19/06/2017 06:44
  Οι αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες: 4 Νοεμβρίου 2018, 19 Μαίου 2019 και 15 Σεπτεμβρίου 2019. Στην 1η περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο στις 20 Αυγούστου 2018 και δεν θα έχουν εφαρμοσθεί οι περικοπές στις συντάξεις, (οι οποίες προβλέπονται να εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019) , στη 2η περίπτωση θα διεξαχθούν ταυτόχρονα ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, (για να μη λειτουργήσουν ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές οι ευρωεκλογές), ενώ η 3η περίπτωση είναι το ακρότατο χρονικό όριο διεξαγωγής εκλογών, (με την πλήρη συμπλήρωση της τετραετίας)... Aπό την 25η Ιανουαρίου 2015, (οπότε και ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση ο σύριζα...), έχουν ήδη παρέλθει 877 ημέρες. Θεωρώντας πιθανότερη την 1η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 502 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 2η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 698 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 3η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 816 ημέρες, μέχρις ότου να εκδιωχθεί με τις κλωτσιές από τον ελληνικό λαό!!!
  Νίκος
  απάντηση914
   
-