«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» είπε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Eurοgroup.

Δόθηκε ένα σήμα εμπιστοσύνης στις αγορές, εκτίμησε ο Αλ.Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως καθοριστικό πρώτο βήμα για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Δεν χρειάζεται χαλάρωση, αλλά ένταση των προσπαθειών για μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup υπάρχει «σαφής δέσμευση για το οριστικό τέλος των μνημονίων με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Τώρα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και όχι να χαλαρώσουμε, ώστε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που, όμως, θα μεταφραστεί και στο επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, σε μια προοπτική δίκαιης ανάπτυξης και επούλωσης των μεγάλων πληγών της κρίσης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία που είχε η ανάπτυξη συμμαχιών για την προώθηση των ελληνικών αιτημάτων, κάνοντας παράλληλα αναφορά και στο Κυπριακό και των συνομιλιών που πρόκειται να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες.

«Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη φορά με πάρα πολλούς συμμάχους και υποστηρικτές στο διεθνές στερέωμα μετά από πολύ καιρό και αυτό παρά πολύ σημαντικό, διότι βρισκόμαστε σε μια γειτονιά με εντάσεις γύρω μας» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Καταφέραμε να κρατηθούμε στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ κι αυτό είναι πολύ σημαντικό και βλέπουμε ότι όχι μόνο παραδοσιακοί σύμμαχοι μας στηρίζουν τις προσπάθειες μας», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Έχουμε μπροστά μας την προσπάθεια να διεκδικήσουμε δίκαια αιτήματα δεκαετιών. Στη Γενεύη στο τέλος του μήνα έχουμε μια ακόμα κρίσιμη Διάσκεψη για το Κυπριακό και άρα νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό συμπέρασμα πέραν της χθεσινής θετικής εξέλιξης, ότι πατάμε ξανά στα πόδια μας κι έχουμε ισχυρές και σημαντικές συμμαχίες για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων που αφορούν τον ελληνικό λαό πρωτίστως αλλά και τον ελληνισμό ευρύτερα».

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι συμφωνεί με τον πρωθυπουργό πως «η απόφαση είναι αφετηρία της θετικής μεγάλης προσπάθειας για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την κρίση».

«Η Ελλάδα απέδειξε ότι θέλει να διαδραματίσει το δικό της ρόλο» τόνισε.

Στην πρώτη του παρέμβαση μετά την απόφαση του Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, μέσω του λογαριασμού στο Τwitter:

«Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης».

Τελείως διαφορετική είναι η εκτίμηση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία σημείωσε ότι η κυβέρνηση πέρασε, για μία ακόμα φορά, κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει.

«Σήμερα, ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση με τεράστια καθυστέρηση και βαρύ κόστος για τους πολίτες. Η χώρα μας παίρνει μια δόση ύψους 8,5 δισ ευρώ, πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και από την πρόβλεψη της συμφωνίας.

» Παρά το ότι ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πήρε καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν. Η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος μετά τα μέσα του 2018.

» Δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στους επόμενους μήνες. Δεν πήρε καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν τρεις εβδομάδες απέρριψε.

» Η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν. Και οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν.»

«Πολύ κακό για το τίποτα. Μετά τους ψευτοπαλληκαρισμούς, η συνήθης άνευ όρων παράδοση καθώς τρεις εβδομάδες μετά το Eurogroup στις 22/5, η κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά που για επικοινωνιακούς λόγους απέρριπτε» σχολίασε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά για την απόφαση του Eurogroup.

Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά, πρόκειται για άλλη μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση, άλλη μια ευκαιρία χαμένη. «Πέρασαν δυόμισι χρόνια με σκληρή λιτότητα και ύφεση χωρίς προοπτική. Η κυβέρνηση Τσίπρα κοστίζει ακριβά στον τόπο. Ο,τι κι αν λένε, η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη» καταλήγει.

«H δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 έκλεισε τώρα» σχολιάζει Το Ποτάμι για το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Συναντήσεις Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς και πρόεδρο Βουλής

Κύκλο επαφών θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής για το Eurogroup και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και μετά την επίσκεψη του τούρκου ομολόγου του, Μπ.Γιλντιρίμ τη Δευτέρα στην Αθήνα, θα έχει κύκλο επαφών με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση και τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Αντικείμενο των επαφών και της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η ενημέρωση για τις αποφάσεις του Eurogroup αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.