Πολύ προσεκτικοί σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο ζήτημα της ονομασίας εμφανίστηκαν οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησής τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ήταν ξεκάθαρο από όσα είπε ο κ. Κοτζιάς ότι η ελληνική θέση για επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας πριν από την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ συνιστά προϋπόθεση, αν και η Ελλάδα θα στηρίξει την ευρωατλαντική προοπτική της γείτονος. Οπως ο ίδιος έθεσε το ζήτημα, «δεν μπορεί η Ελλάδα να θέλει την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς περισσότερο από όσο την επιθυμούν τα ίδια». Πρόσθεσε όμως ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για έναν ορθό συμβιβασμό.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ντιμιτρόφ επανέλαβε ότι τα Σκόπια θέλουν να αναζωογονηθεί η ευρωατλαντική τους πορεία, αλλά αναγνώρισε τις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά. «Δεν είμαι αφελής» τόνισε. Εδειξε όμως αποφασισμένος και σίγουρος ότι μπορεί να τα καταφέρει. Παράλληλα, απέκρουσε την κατηγορία περί αλυτρωτισμού, λέγοντας ότι «η επανάληψή της ηχεί παράξενα στα Σκόπια» και τούτο διότι αλυτρωτισμός σημαίνει ότι επιθυμείς κάτι που δεν σου ανήκει – εννοώντας προφανώς ότι δεν υπάρχουν αλυτρωτικές διαθέσεις. Απέφυγε πάντως να δεσμευθεί για αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων («Μέγας Αλέξανδρος») ή για την άμεση αναστροφή του εξαρχαϊσμού στον οποίο είχε προχωρήσει η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να πιάσουν το νήμα των συνομιλιών από την αρχή, αφού πρώτα επιδιώξουν την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο έλληνας υπουργός αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ ο κατάλογος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ενδέχεται να διευρυνθεί πέραν των όσων υλοποιούνται μέχρι σήμερα.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε ικανοποίηση που η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) επανέρχεται στον δρόμο της σταθερότητας. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Αθήνα «παραμένει αταλάντευτα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της γειτονικής χώρας και εναντίον κάθε απόπειρας παρέμβασης στα εσωτερικά της». Από την πλευρά του, ο σκοπιανός ομόλογός του ζήτησε την υποστήριξη της Ελλάδος και ξεκαθάρισε ότι η περαιτέρω προσέγγιση με την ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την εσωτερική πολιτική σταθερότητα. Σε μία δε αποστροφή του είπε ότι αν η πΓΔΜ μπει στην ΕΕ τότε ουσιαστικά δεν θα υπάρχουν σύνορα μεταξύ των δύο κρατών.