από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Απριλίου 2018
 

Αλέξης Τσίπρας: Περιμένω από τους δανειστές να σεβαστούν τη χώρα μου

Άρθρο-παρέμβαση του Πρωθυπουργού πριν το Eurogroup στη γαλλική Le Monde και τη γερμανική Die Welt
Αλέξης Τσίπρας: Περιμένω από τους δανειστές να σεβαστούν τη χώρα μου
(File: 20170613_liakos_ypourgiko27.JPG )
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 

Είναι η ώρα για τις αναγκαίες αποφάσεις προς όφελος της ανάπτυξης και της εργασίας, σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του που δημοσιεύεται ταυτόχρονα, στη γαλλική Le Monde και τη γερμανική Die Welt.

Μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, ο πρωθυπουργός με το άρθρο-παρέμβασή του στέλνει μηνύματα προς τους εταίρους και τους δανειστές ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που ουσιαστικά θα δίνουν το σήμα για την είσοδο στην πορεία σε «μια νέα εποχή, μακριά από τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος, μια εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για όλους».

«Την ώρα που οι Βρετανοί και η ΕΕ θα ξεκινήσουν συζητήσεις για την ιστορική ρήξη, σε εμάς, τα μέλη της ευρωζώνης, έχει ανατεθεί το καθήκον να πάρουμε τώρα μία ιστορική απόφαση προς όφελος της ανάπτυξης και της εργασίας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι τις επόμενες μέρες θα λάβει χώρα μια ουσιαστική συνάντηση, «ιστορική για την Ευρώπη, για την δημοκρατική Ευρώπη, για μία Ευρώπη της ανάπτυξης» και συμπληρώνει:

«Είμαστε γεμάτοι από ελπίδα και προσδοκία για αυτή τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. Γιατί έχουμε κάνει όσα οφείλουμε και συνεχίζουμε στον ίδιο ευρωπαϊκό δρόμο. Στον δρόμο του σεβασμού των κανόνων του κοινού μας σπιτιού».

Ο πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα ότι «το ίδιο περιμένουμε από τους δανειστές μας. Να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν. Να σεβαστούν τη χώρα μου. Να σεβαστούν την Ελλάδα» και υπογραμμίζει: «Να μην επιτρέψουμε να μιλήσουν οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και η μνησικακία, που τόσο κακό έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν κακό στην Ευρώπη. Ας εμπιστευτούμε τον ορθό λόγο, ας εμπιστευτούμε τα γεγονότα. Για να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς. Το χρειάζονται και το χρειαζόμαστε!».

«Δικαιούμαστε σήμερα να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας, να βρούμε εργασία, να δημιουργήσουμε εργασία και να συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή οικονομική ζωή» υπογραμμίζει στο άρθρο του ο πρωθυπουργός και αναφέρεται εκτενώς στις προσπάθειες που έχουν κάνει οι Έλληνες και η κυβέρνηση των τελευταίων 2 ετών προς αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας, όπως αναφέρει, να μιλήσουν τα γεγονότα. Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα έκανε τα 2 τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης μας περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το σύνολο όλων των ευρωπαϊκών κρατών» και σημειώνει τις δύσκολες αποφάσεις που έχει λάβει η Ελλάδα «πάντα προς χάριν της κοινής ευρωπαϊκής πορείας».

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι το ελληνικό χρέος αποτελεί, όμως, μια διαρκή τροχοπέδη στην ανάπτυξη, για να τονίσει πως «η απάντηση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας είναι πριν από όλα η ανάπτυξη. Η δίκαιη, βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη». Για να γίνει αυτό, υποστηρίζει, «απαιτείται πρώτον η ρύθμιση του χρέους. Ώστε να ανασάνει η ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών».

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος επομένως πρέπει να συμφωνηθούν, όχι απλώς ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο, γιατί αποτελούν μια ορθολογική επιλογή για να στηριχθεί η ανάπτυξη και η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι συνεπής στις δανειακές της υποχρεώσεις. Όχι για να χαριστούν χρήματα στην Ελλάδα, αλλά για να μη χρειαστεί να χαριστούν».

Το δεύτερο σκέλος της απάντησης, συνεχίζει ο κ. Τσίπρας, δεν είναι άλλο από την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος. «Ενός προγράμματος όχι με νέα δανεικά, αλλά με στοχευμένες δράσεις στήριξης και ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα» τονίζει, παροτρύνοντας: «Ας επενδύσουμε σε μία πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».

Ολόκληρο του άρθρο Τσίπρα

«Το ευρωπαϊκό ιδεώδες, όχι απλώς δεν πρέπει να σβήσει. Αντίθετα: Πρέπει να αρχίσει να εμπνέει ξανά. Να γίνει ισχυρότερο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ. Οι φωνές για μία νέα διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, αλλά κυρίως μία νέα ορμή για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη πολλαπλασιάζονται και πρέπει να κυριαρχήσουν ξανά.

»Γιατί είναι η φωνή των λαών της Ευρώπης που ακούγεται. Μαζί με αυτούς, πίσω από αυτούς βρίσκονται νέες φωνές, νέες ευρωπαϊκές συνειδήσεις που διαμορφώνονται και προσδοκούν μια νέα πορεία ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια νέα εποχή μακριά από τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος. Μια εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.

»Οι Ευρωπαίοι όπως και οι Έλληνες έχουν υποστεί ήδη πάρα πολλά από την οικονομική κρίση. Οι Έλληνες, παρότι η κρίση χτύπησε στη χώρα μας πιο σκληρά από οπουδήποτε αλλού δεν ζητάμε εξαιρέσεις, δεν ζητάμε εύνοια: έχουμε κάνει όμως σκληρές, ίσως σκληρότερες από κάθε άλλον, προσπάθειες για να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας στη διεθνή και ευρωπαϊκή σκηνή.

»Και δικαιούμαστε σήμερα να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας, να βρούμε εργασία, να δημιουργήσουμε εργασία και να συμμετέχουμε στην ευρωπαϊκή οικονομική ζωή.

»Ας αφήσουμε να μιλήσουν τα γεγονότα. Οι Έλληνες και η κυβέρνηση των τελευταίων 2 ετών έχουν εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση.

»Από το 2010 η χώρα μου υπέστη πάρα πολλά. Τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν εκτόξευσαν την ανεργία μέχρι και στο 30% του 2013, στέρησαν το 25% του εθνικού μας πλούτου, οδήγησαν μεγάλες μερίδες του πληθυσμού στο κοινωνικό περιθώριο, υπονόμευσαν την ανάκαμψη της χώρας. Αλλά δεν θέλουμε σήμερα να μιλήσουμε για το παρελθόν. Σήμερα έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ να μιλήσουμε για το μέλλον.

»Η ελληνική κυβέρνηση προς χάριν αυτού του μέλλοντος πήρε δύσκολες αποφάσεις το καλοκαίρι του 2015.

»Και από τότε υλοποίησε ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών προσαρμογών και δύσκολων μεταρρυθμίσεων που οδήγησε σε εξοικονομήσεις δαπανών και αύξηση εσόδων σε μια ήδη συρρικνωμένη οικονομία.

»Την ίδια στιγμή προχωρήσαμε σε άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας αλλά και σε μεταρρυθμίσεις για την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της διαφθοράς. Προχωρήσαμε σε ένα συμφωνημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ενώ την ίδια στιγμή τροποποιήσαμε τη νομοθεσία μας ώστε να γίνει πιο φιλική στις ιδιωτικές επενδύσεις.

»Η Ελλάδα έκανε τα 2 τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης μας περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το σύνολο όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά προχώρησε και ένα βήμα ακόμη: συμφώνησε και νομοθέτησε την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για τα έτη 2019 και 2020, ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις όλων των δανειστών της σε σχέση με τη δυνατότητα μας να επιτύχουμε διατηρήσιμους δημοσιονομικούς στόχους. 'Άλλη μια δύσκολη απόφαση για την Ελλάδα πάντα προς χάριν της κοινής ευρωπαϊκής πορείας.

»Και όλα αυτά για να μην πέσει το βάρος πάνω, στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας, είτε είναι από την Ελλάδα, είτε από την Γερμανία. Και τα αποτελέσματα είναι εμφανή. O ΟΟΣΑ προβλέπει για το 2017 ανάπτυξη 1,1%. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμενόταν 0,5% το 2016 και το αποτέλεσμα ήταν 4,2% αφήνοντας άφωνη όλη την Ευρώπη. Το 2017 αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι τους στόχους και να ξεπεράσει ίσως το 2%.

»Το ελληνικό χρέος αποτελεί, όμως, μια διαρκή τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Σήμερα βρίσκεται περίπου στα 320 δισ. ευρώ. Και ως προς το ΑΕΠ: 180%. Γιατί; Διότι από το 2010 μέχρι σήμερα το ελληνικό ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 50 δις.

»Επομένως η απάντηση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας είναι πριν από όλα η ανάπτυξη. Η δίκαιη, βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

»Για να γίνει αυτό απαιτείται πρώτον η ρύθμιση του χρέους. Ώστε να ανασάνει η ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος επομένως πρέπει να συμφωνηθούν όχι απλώς ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο, γιατί αποτελούν μια ορθολογική επιλογή για να στηριχθεί η ανάπτυξη και η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι συνεπής στις δανειακές της υποχρεώσεις. Όχι για να χαριστούν χρήματα στην Ελλάδα αλλά για να μη χρειαστεί να χαριστούν.

»Και το δεύτερο σκέλος της απάντησης δεν είναι άλλο από την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος. Ενός προγράμματος όχι με νέα δανεικά αλλά με στοχευμένες δράσεις στήριξης και ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Σε όλη τη ζώνη του ευρώ υπάρχει σήμερα μία ισχυρή δυναμική μεταρρυθμίσεων. Τη στιγμή που η Ευρώπη αναλαμβάνει το ρόλο να γίνει ο πρωταθλητής της ενεργειακής μετάβασης, ας επενδύσουμε συλλογικά για να υποστηρίξουμε μία ανάπτυξη που λαμβάνει υπόψη τους λαούς και το κλίμα μας. Ας επενδύσουμε σε μία πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ας επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στην έρευνα που δημιουργούν βιομηχανίες και θέσεις εργασίας του αύριο.

»Για τους Γάλλους, τους Γερμανούς ή τους Ιταλούς, το ελληνικό χρέος είναι απλά ένα πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Για τους συμπολίτες μου αποτελεί μια καθημερινή αγωνία, ενώ προσπαθούν να αλλάξουν τη χώρα τους, να ξανασταθούν στα πόδια τους, να δημιουργήσουν επιχειρήσεις οι οποίες θα επαναφέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

»Την ώρα που οι Βρετανοί και η ΕΕ θα ξεκινήσουν συζητήσεις για την ιστορική ρήξη, σε εμάς, τα μέλη της ευρωζώνης, έχει ανατεθεί το καθήκον να πάρουμε τώρα μία ιστορική απόφαση προς όφελος της ανάπτυξης και της εργασίας.

»Μια ουσιαστική συνάντηση θα λάβει χώρα τις επόμενες μέρες. Ιστορική για την Ευρώπη, για την δημοκρατική Ευρώπη για μία Ευρώπη της ανάπτυξης. Είμαστε γεμάτοι από ελπίδα και προσδοκία για αυτή τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών. Γιατί έχουμε κάνει όσα οφείλουμε και συνεχίζουμε στο ίδιο ευρωπαϊκό δρόμο. Στο δρόμο του σεβασμού των κανόνων του κοινού μας σπιτιού. Και το ίδιο περιμένουμε από τους δανειστές μας. Να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν. Να σεβαστούν την χώρα μου. Να σεβαστούν την Ελλάδα.

»Να μην επιτρέψουμε να μιλήσουν οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και η μνησικακία που τόσο κακό έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν κακό στην Ευρώπη. Ας εμπιστευτούμε τον ορθό λόγο, ας εμπιστευτούμε τα γεγονότα. Για να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς. Το χρειάζονται και το χρειαζόμαστε!».


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας: Το σημείο εξόδου από τα μνημόνια είναι ορατό 
 
 
σχόλια (28)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Σαν έξαφνα ώρα μεσάνυχτα | 15/06/2017 15:40
  Ξύπνησα νύχτα και μες στη σκέψη μου άναψαν φώτα ήρθες εσύ έτσι απροσκάλεστη στου νου την πόρτα Μες στην καρδιά μου σε καλοδέχτηκα ελαφρυμένη μεγάλη επίσημη που τόσα χρόνια ήσουν χαμένη Ας ήτανε αληθινό το όνειρο τ' απατηλό Το όνειρο τ' απατηλό ας ήτανε αληθινό Κοντά μου ήρθες δειλά απ’ του Σόιμπλε τα μέρη και τα δις τα χρέη σου με τα δικά μου γίνανε ταίρι Ξύπνησα νύχτα κι από κοντά μου ήσουν φευγάτη κι ήμουνα μόνος με τον Ευκλείδη στ' άδειο κρεβάτι
  Ετερόθυμος
  απάντηση71
   
   
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΤΡΕΛΛΟ ΚΑΙ ΘΩΛΟ ΒΛΑΜΜΑ. | 15/06/2017 12:33
  ....ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΕ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΤΟΥ....ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΟΥΦΤΕΣ....
  ΑΔΥΝΑΜΗ ΚΡΑΣΗ,ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
  απάντηση71
   
   
  ΗΡΘΕ.... | 15/06/2017 11:29
  ....Ο ΓΚΡΕΜΟΣ ΤΟ ΧΑΟΣ....ΠΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ...
  ΑΡΡΩΣΤΟ ΜΥΑΛΟ...
  απάντηση101
   
   
  Τη χώρα ΣΟΥ ; | 15/06/2017 11:19
  Ποιά χώρα σου, ρε Λινατσοβράκη Ζήτουλα ; Θαρείς πως είσαι άνακτας, ταλαίπωρε, ενώ δεν είσαι παρά ο ανυπόληπτος τοποτηρητής των κορακιών στην Ελλάδα. Ξεδιάντροπε ... Αριστερέ, που μας καταξεφτίλησες.
  Hajduk
  απάντηση140
   
   
  ΦΩΤΟ....ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ | 15/06/2017 10:50
  ΤΣΙΠΡΑΣ.......ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΩ, ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΗ.....
  ΤΡΑΒΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΧΤΕΙΣ....ΧΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ.
  απάντηση120
   
   
  ΦΩΤΟ. | 15/06/2017 10:01
  ....ΤΟ ΘΟΛΩΜΕΝΟ ΜΟΥ ΜΥΑΛΟ....
  ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΣ.
  απάντηση140
   
   
  Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου.... | 15/06/2017 09:50
  "Δεν μπορεί να πάνε χειρότερα τα πράγματα", έλεγαν πολλοί (πολύ) μαλάκες τον Ιανουάριο του 2015 και έτρεξαν μαζικά να ψηφίσουν τους άεργους κομμουνιστές και τους ψεκασμένους του λαμογιού, περιμένοντας σεισάχθεια, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, διορισμούς, δάνεια από τράπεζες και άλλες φαντασιώσεις. Το αποτέλεσμα πλέον είναι ορατό στους πάντες. Λεφτόδενδρα δεν υπάρχουν, παρά μόνο στο μυαλό κάποιων που τους κόβει ανάλογα. Αντίθετα οι καρποί του δένδρου (κατά το εξαιρετικό ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ του Μάλικ) πρέπει να είναι ο σεβασμός, οι οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, η δίψα για μάθηση και δουλειά, η τήρηση των νόμων, η αξιοκρατία και άλλα συναφή, τα οποία είναι άγνωστη γη (NO MAN LAND) για πολλούς. Ευχαριστώ
  Αχιλλέας
  απάντηση190
   
   
  Ο επόμενος | 15/06/2017 08:55
  Πόσο σεβάστηκες εσύ τη χώρα σου και τους πολίτες της;;;;;; Εξωστρακισμός.
  eΠολιτης
  απάντηση140
   
   
  Το μάτι τρελού ή μου φαίνεται! | 15/06/2017 00:43
  Όχι τίποτα αλλά κοντεύει να χάσει και τη μίζα 12% στο ποσουδάκι της δόσης!!! Ε είναι να μην τρελαίνεσαι;!!
  12% για τη χώρα ΤΟΥ!
  απάντηση100
   
   
  To τρελλό βλέμμα ή μου φαίνεται;;; | 14/06/2017 21:40
  Σάλταρε ο Μεγας Νταουλιέρης; Ξέχασε τα χάπια του; Λες να κατεβάσει τους γνωστούς άγνωστους να καίνε τράπεζες με υπαλλήλους; λες να μας παει σε νεο δημοψήφισμα ανάλογο; Λες να μας παίξει τα νταούλια και τους ζουρνάδες;;;
  Τρέλλο και θολό βλέμμα!
  απάντηση140
   
   
  Πέσαμε σε υστερίες!!! | 14/06/2017 21:34
  Ρε Τσίμπλα! Ρε Τσίμπλα! Σιγά ρε φίλε! Εσύ πότε σεβάστηκες το "λαο σου" - πότε σεβάστηκες τις υποσχέσεις σου! Πότε σεβάστηκες τα όσα υπέγραψες; Παραιτήσου! YΓ - Βλέπει την κλωτσιά που έρχεται και τονπιάσανε οι υστερίες!
  Παραιτήσου υστερικέ!
  απάντηση110
   
   
  Πάψετε πια να λέτε τι έχετε κάνει... | 14/06/2017 18:34
  …. και αναρωτηθείτε τι δεν έχετε κάνει, και μάλιστα χωρίς δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό, και τότε να είστε σίγουρος ότι θα μας σεβαστούν οι ξένοι. Το γεγονός ότι δεν ακουμπάτε την δημόσια διοίκηση για να την κάνετε διάφανη και παραγωγική νομίζεται πως περνά απαρατήρητο από τους ξένους? Το γεγονός ότι κυριαρχεί αδιαφάνεια στις διαδικασίες επιλογής στο δημόσιο, αρχής γενομένης από τα πανεπιστήμια, που, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, οι περισσότερες θέσεις που προκηρύσσονται είτε είναι εκ των προτέρων ‘’δοσμένες’’ είτε ο υποψήφιος θα πρέπει να προσκυνήσει για γα είναι εξελίξιμος, πιστεύεται ότι προάγουν τον ατομικό και εθνικό σεβασμό ή ότι περνά απαρατήρητο από τους ξένους? Ύστερα από αυτό, το γεγονός ότι εξαναγκάζεται η μορφωμένη νεολαία να εγκαταλείπει τη χώρα τιμά μόνο τους ίδιους, με τιμές και σεβασμό προερχόμενα από αλλοδαπούς εργοδότες, και όχι την χώρα που τους έδιωξε.
  Μάριος Σελινός
  απάντηση110
   
   
  Η χώρα είναι αξιοσέβαστη | 14/06/2017 17:33
  δεν ταυτίζεται με σένα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση150
   
   
  PARALOGO TO GELASTO PEDI | 14/06/2017 16:55
  TO SEVASMO TON KERDIZIS DEN STON XARIZOUNE ILITHIE .
  KKK
  απάντηση516
   
   
  Καλά, γλύφε το Δημόσιο εσύ | 14/06/2017 16:54
  Γιατί; Έκανες καμιά μεταρρύθμιση; Έκλεισες οργανισμούς φαντάσματα; Απελευθέρωσες επαγγέλματα; Καμιά αξιολόγηση στο Δημόσιο; Μπα... συνεχίζεις να τους γλύφεις γιατί είναι οι μόνοι ψηφοφόροι που σου απέμειναν. Άσε λοιπόν.
  anti
  απάντηση496
   
   
  Εαν δεν πιστευεις να πραξεις κατι τοτε παραιτησοτ να το κανει αλλος που το πιστευει. Γιατι οχι;;;; | 14/06/2017 16:04
  κ. Τσιπρα. Αν το γραπτο ειναι δικο σουκαι σαν προυπαρχουσα γνωση γιατι δεχτηκες την μνημονιακη απαιτηση υπογραφης σου.Αρα βλεπω ανεντιμοτητα. Εαν οχι, αυτο μαλλον θελω να πιστεψω τοτε μεσω δολου ανηλθες στην εξουσια. Αλλα και ολοι οι αλλοι της παρουσης κυβερνησης. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ;;; οξυμωρο. Αυτοσεβασμος ποτε;;; Εαν εβλεπες τον εαυτο σου για ονειρευτης σε βλεπω ως ονειροπαρμενο και φοβαμαι τα χειροτερα.
  Αντωνυμος
  απάντηση272
   
   
  Αφού, Τσίπρα, δεν σέβεσαι την Ελλάδα και τον δύσμοιρο, αφελέστατο λαό της πρώτος εσύ, γιατί να την σεβασθούν οι ξένοι; Οι οποίοι, όμως και παρ' όλ' αυτά, πολύ περισσότερο | 14/06/2017 13:39
  την σέβονται (και την βοηθούν) από όσο την σεβάσθηκες ή βοήθησες οποτεδήποτε εσύ. Εσύ, που την καταστρέφεις συστηματικά, πρώτα και κύρια με την ενθάρρυνσι πάσης είδους ανομίας, παραβατικότητος, ακόμη και εγκληματικότητος όσο ήσουν στην αντιπολίτευσι (και φυσικά ακόμη πιο πολύ τώρα), με την αχρείαστη χρέωσί της με πολλά δις χρέους και αντιλαϊκών μέτρων λόγω της αθλίας διακυβερνήσεώς σου, με την αχρείαστη υπερφορολόγησι, που συστηματικά επιλέγεις ως τον κύριο τρόπο δημοσιονομικής προσαρμογής, με το ότι έκλεισες τις τράπεζες και επέβαλες capital controls, με την συστηματική δίωξι πάσης αριστείας στην εκπαίδευσι, μα και με την υπόθαλψι της βίας στ' ΑΕΙ, με το άνοιγμα των συνόρων, κ.α. πολλά.
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση509
   
   
  Γιατί να σας ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ? | 14/06/2017 13:25
  Γιατί να σας ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ? για ποιο ΗΘΙΚΟ πλεονέκτημα μιλάτε οτι έχετε κ.Τσίπρα ? Εσείς δεν πουλήσατε το λαό σας και την χώρα σας και καταπατήσατε το σύνταγμα , μετατρέποντας το ΟΧΙ του λαού σε ΝΑΙ ? Εσείς δεν υποθηκεύσατε τον πλούτο της χώρας και καταστρέψατε την Ελλάδα? Εσείς δεν υπογράψατε τα μνημόνια και ανεβάσατε το χρέος της χώρας σε μη διαχειρίσιμο ποσό στα 400 δις ? Αυτο-ξεφτιλίζεστε ακόμη μια φορά εκλιπαρώντας για βοήθεια και έλεος και δυστυχώς δεν το καταλαβαίνετε ! Οι Γερμανοί και ο Σόι-μπλε σ αυτές τις περιπτώσεις λένε "Selber schuld - το φταίξιμο δικό σου – και δεν δείχνουν κανένα οίκτο ! και τώρα δυστυχώς " ο σώζων εαυτόν σωθήτω" !
  fok
  απάντηση596
   
   
  DEN EINAI H XORA SOY | 14/06/2017 12:16
  EINAI H XORA MAS THN OPOIA KATI TYPOI SAN KAI SENA KATHIMERINA THN EKTHETOYN SE OLH TH YFHLIO. ME SAS EXOYME GINEI REZILI OLOI OI YPOLOIPOI 10 EKAT. ELLHNES/IDES STO EKSOTERIKO. EXEIS TO THRASOS NA ZHTAS SEBASMO APO AYTOYS POY ESY EBRIZES. HLITHIE.
  ASTA DIALA
  απάντηση624
   
-