από metereologos.gr
Πέμπτη 24 Μαΐου 2018
 

Τσίπρας στο υπουργικό: Αν μας ξαναδώσουν τη λύση του Μαΐου πάμε σε Σύνοδο Κορυφής

«Καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις - Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους»
Τσίπρας στο υπουργικό: Αν μας ξαναδώσουν τη λύση του Μαΐου πάμε σε Σύνοδο Κορυφής
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Έχουμε μπροστά μας ίσως την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση, από την έναρξη της κρίσης. Όχι κρίσιμη με την έννοια της αποφυγής της χρεοκοπίας ή της καταστροφής όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Άλλα κρίσιμη για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση», ανέφερε στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το κλειδί βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ.
Πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης».

«Αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του EG του Μαΐου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο EG και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Έχουμε μπροστά μας ίσως το πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση, από την έναρξη της κρίσης.
Όχι κρίσιμη με την έννοια της αποφυγής της χρεοκοπίας ή της καταστροφής όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Άλλα κρίσιμη για την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση.

Επιτέλους μετά από 7 χρόνια. Σε αυτήν την μάχη λοιπόν πηγαίνουμε συγκροτημένα με σχέδιο, με συμμαχίες, γνωρίζοντας τι θέλουμε να κερδίσουμε, τι να αποφύγουμε και πρέπει αυτός ο σχεδιασμός καθώς και οι εναλλακτικές να είναι συλλογικά συμπεφωνημένα από το Υπουργικό Συμβούλιο

Επιτρέψτε μου επομένως 4 παρατηρήσεις:

Η πρώτη παρατήρηση
Κάναμε καλά που ανοίξαμε το θέμα του χρέους; Μήπως αυτοεγκλωβιστήκαμε;
Κάναμε άριστα, στο βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμενοι.
Τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς, τις θυσίες εμείς δεν τις αποδεχθήκαμε για να κρατηθούμε στην εξουσία, αλλά προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ΄ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση.

Η δεύτερη παρατήρηση
Μήπως το timing τώρα δεν είναι καλό; Μήπως μετά τις γερμανικές εκλογές θα ήταν καλύτερο;
Το timing είναι το καλύτερο που έχουμε βρεθεί τα 7 χρόνια μνημονίων και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον δύσκολα θα ξαναβρούμε καλύτερο.

Γιατί:
1) έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις. Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους
2) Έχουμε επίσης ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών
3) Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας
4) Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος αλλά και επειδή με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί

Η Τρίτη παρατήρηση
Ξέρουμε τι διεκδικούμε ή ότι μας δώσουν;
Ότι τους έδιναν έπαιρναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που επί 7 χρόνια έλεγαν το χρέος, το οποίο παρέλαβαν στο 120% του ΑΕΠ και το διόγκωσαν στο 180%, βιώσιμο επειδή τους είπαν «forget it».
Εμείς διεκδικούμε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους.
Η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί εξίσωση 3 παραμέτρων
Πρώτον τα αναγκαία μέτρα για το χρέος:
α) Η περίοδος χάριτος για τα επιτόκια
β)Η επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων
γ) Επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ
Δεύτερον, οι ρυθμοί ανάπτυξης
Τρίτον, τα πρωτογενή πλεονάσματα
Εμείς διεκδικούμε τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη.
Διεκδικούμε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών.
Ποιο είναι το κλειδί για τη λύση;
Το κλειδί βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ.
Πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.

Η τέταρτη Παρατήρηση
Αν δεν υπάρξει λύση τότε Σύνοδος Κορυφής
Αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του EG του Μαϊου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο EG και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους .
Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες.
Διότι δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων
Υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που στις κρίσιμες στιγμές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


Οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η διαφαινόμενη συμφωνία στο Εurogroup της Πέμπτης, θα βρεθεί στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τη Δευτέρα βρέθηκε στην Αθήνα ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Λεμέρ δήλωσε αισιόδοξος ότι «δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία».

«Τις επόμενες δύο ημέρες θα ανοίξουμε τον δρόμο για να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup» δήλωσε ο ίδιος και συνεχάρη τον ελληνικό λαό «για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε».

Πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, αλλά είναι απαραίτητες. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε και εμείς και ο κ. Λεμέρ για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες».

Νέα Δημοκρατία: Ο ελληνικός λαός δυσκολεύεται να πιστέψει πλέον τον κ. Τσίπρα

Για «οβιδιακές μεταμορφώσεις» και «λεονταρισμούς» κατηγορεί τον πρωθυπουργό η Νέα Δημοκρατία τονίζοντας πως «ο ελληνικός λαός δυσκολεύεται πλέον να πιστέψει οτιδήποτε λέει ο κ. Τσίπρας».

Σε δήλωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο τονίζει πως «το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Τσίπρας - Καμμένος και οι βουλευτές τους ψήφισαν ένα τέταρτο Μνημόνιο, επιβάλλοντας σκληρά μέτρα λιτότητας, μείωση του αφορολόγητου και περικοπές συντάξεων».


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρυξέλλες: «Kοινή βούληση όλων» για εκταμίευση της δόσης 
Τσίπρας: Το σημείο εξόδου από τα μνημόνια είναι ορατό 
 
 
σχόλια (23)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ..Ellines | 15/06/2017 11:29
  ..Ellinides. Tin arhaia epohi o kyndinos ito mono( eks anatolas). simera einai eks anatolas, dysmas kai ek ton eso. (PARTE TA STO KRANIO EPITELOUS)
  ...
  απάντηση00
   
   
  Ρε Τσίμπλα, τις μεταρρυθμίσεις τις έκανες;; | 14/06/2017 21:44
  Ναι ρε αυτές που μας έλεγες ότι θα τις υπογράψεις α΄λλά δεν θα τις εφαρμόσεις!! Ευτυχώς που το είπες μόνο στο κοιμισμένο σου λαο, κι έτσι οι κακοί ξένοι δεν το άκουσαν, δεν το εισέπραξαν, μιας και το είπες ελληνικά αντί για τα αγγλικούλια σου!
  Ο Μέγας Νταουλιέρης θα πάρει τα νταούλια του
  απάντηση60
   
   
  ....ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.... | 14/06/2017 12:47
  ΚΑΦΕΝΕΣ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΤΣΟΥΡΜΟ ΜΕΣΑ...
  ΟΣΑ ΠΑΝΕ....ΚΑΙ ΟΣΑ ΕΡΘΟΥΝ....
  απάντηση170
   
   
  αυταπάτες | 14/06/2017 11:34
  με αυτες ο λαός τους επέλεξε....με αυτες κυβερνουν...
  κυριακή μαντζακίδου
  απάντηση190
   
   
  ποιο ΗΘΙΚΟ πλεονέκτημα έχετε κ.Τσίπρα ? | 14/06/2017 08:48
  Για ποιο ΗΘΙΚΟ πλεονέκτημα μιλάτε οτι έχετε κ.Τσίπρα ? Οι Ευρωπαίοι πήραν λανθασμένο δρόμο, μακριά από τον Χριστό ,παρανόησαν, αρπάζουν αυτό που δεν τους ανήκει και πάλι δεν τους είναι αρκετό ! Εσείς πουλήσατε το λαό σας και την χώρα σας και καταπατήσατε το σύνταγμα , μετατρέποντας το ΟΧΙ του λαού σε ΝΑΙ ! Αυτο-ξεφτιλίζεστε χωρίς τέλος και δυστυχώς δεν το καταλαβαίνετε ! Υποθηκεύσατε τον πλούτο της χώρας και καταστρέψατε την Ελλάδα ! Τα μνημόνια τα υπογράψατε , το χρέος της χώρας των 400 δις είναι μη διαχειρίσιμο για τον έλεγχο της πολιτικής
  fok
  απάντηση122
   
   
  ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ! | 14/06/2017 04:35
  Σιγά ο λαος κοιμάται!
  Οι ληστές του λαου
  απάντηση130
   
   
  NTOYKOY | 13/06/2017 22:18
  MILANE OI NTENEKEDES NTOYKOY NTOYKOY NTOYKOY, PANTOS MIAZOYN SAN NTAOYLIA GIA TOYS EYROPAIOYS, GIA NA XOREPSOYN TH PENTOZALH TOY TSIPRA
  andreas
  απάντηση120
   
   
  ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ???? | 13/06/2017 20:26
  Συνδοο κορυφης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ισως, για αλλη συνοδο δεν το νομιζω, εχουν πιο σοβαρες δουλειες να ασχοληθουν οι "εταιροι" απο του να γινουν συνεταιροι....
  pg
  απάντηση100
   
   
  Τι μας χρωστάνε ; | 13/06/2017 18:57
  Μήπως μπορεί να μας πει ένας πολιτικός ποσα μας χρωστάνε οι ευρωπαίοι που πάμε κάθε τόσο και ζητάμε; Έτσι για να ξέρω ποσο υπερήφανος πρέπει να Νοιώθω σαν Έλληνας
  ΧΛ
  απάντηση101
   
   
  Θα μαζέψει ότι ξεροκόμματο του πετάξουν | 13/06/2017 18:36
  και μετά θα μας το φέρει σαν (ένα ακόμη) τεράστιο θρίαμβο. Τόχουμε ξαναδεί το έργο. Κουραστικό και βαρετό σαν τον ίδιο...
  μάκης
  απάντηση120
   
   
   
  Άρχισαν πάλι ... | 13/06/2017 18:30
  Και μετά την Σύνοδο Κορυφής Τι , κ. Τσίπρα ;
  Έκτωρ
  απάντηση140
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Δείξε μου ποιόν ψήφισες... | 13/06/2017 18:22
  Πρόκειται περί παθολογικής βλακείας, βαρύτατης μορφής. Όσα χρόνια και αν παραμείνει στην εξουσία, όσες παραστάσεις και αν προσλάβει, όσα μαθήματα και αν του γίνουν, σε όσες περιπέτειες και κινδύνους αν βυθίσει τη χώρα, δεν πρόκειται να βελτιωθεί ούτε κατ' ελάχιστον. Βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να αντιληφθεί πώς λειτουργεί η Ε.Ε., η Ευρωζώνη, η παγκόσμια οικονομία κλπ. Μοιραίος και μικρόνους.
  Μελέτης
  απάντηση170
   
   
  ΠΡΟΣ ΤΣΙΠΡΑ. | 13/06/2017 17:50
  ....ΒΡΑΒΟ.....ΤΩΡΑ , ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ....ΠΙΑΣΕ ΤΗΝ ΧΕΣΤΡΑ , ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ....ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΔΟΥΛΕΥΤΡΑ,ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ ΝΑ ΑΣΤΡΑΦΤΟΥΝ....
  ΓΕΝΗΜΕΝΗ ΔΟΥΛΑ.
  απάντηση80
   
   
  PLAN B ( Bankruptcy) 2 ? | 13/06/2017 17:41
  Αν είσασταν εσείς στη θέση των δανειστών τι κίνητρο θα είχατε να βοηθήσετε τον Τσίπρα ? κανένα απολύτως, οι Γερμανοί και ο Σόι-μπλε που αποφασίζει λένε στις περιπτώσεις αυτές "Selber schuld ( το φταίξιμο δικό σου) ! Επομένως δια της "εις άτοπον απαγωγής" κακά μαντάτα ,Bad News ! και επειδή ο Θεός γνωρίζει τα μέλλοντα ας τον ακούσουμε μέσω των γνωστών μας προφητειών : Πολιτειακή εκτροπή και πτώχευση ,επίσημη αυτή τη φορά ,και μετά πείνα ...και " ο σώζων εαυτόν σωθήτω" !
  fok
  απάντηση31
   
   
  BERESIA BERESIA | 13/06/2017 17:34
  Theloume daneia gie na klepsoume Kai meis opos oi alloi. Mporei bebea na leei to komma Auto tin alithia Kai na thelei na bohthisei tin Ellada alla poios pistebei ton ELLLLINARA POLITIKO.KANENENAS. Oi Irlandoi kalloi pos ta kataferan na bgoun APO tin krisi. PO Ellinas panta thane mizeros Kai kleftis,kai na mas xarisoun to xreos,s ena xrono Damaste sto berese
  ELLIN
  απάντηση30
   
   
  O mustikos dupnos | 13/06/2017 17:02
  Twn axristwn upokeimenwn tis elladas.... me tin eulogia twn panilithiwn, twn psekasmenwn, twn alitwn, twn lamogiwn kai twn aggramatwn ptuxiouxwn...
  KKK
  απάντηση40
   
   
  PLAN B ( Bankruptcy) ? | 13/06/2017 15:31
  Tα μνημόνια τα υπογράψαμε , επομένως ο στόχος των δανειστών με την υποθήκη του πλούτου της χώρας επετεύχθη ! Το χρέος της χώρας των 400 δις είναι μη διαχειρίσιμο , επομένως κι αυτός ο στόχος των δανειστών για τον έλεγχο της πολιτικής
  fok
  απάντηση926
   
   
  γυαλίζουν τα νταούλια τους! | 13/06/2017 14:25
  Για να κατατροπώσουν την ΕΕ, τη Μάνταμ Μέρκελ, τον Μίστερ Σόιμπλε, κι όποιον ΄αλλο τους λάχει! Είναι να μη βγάλουν και τους ζουρνάδες! Εκεί να δεις! Είναι να μην φορέσουν και φουστανέλα! Εκεί να δεις! Είναι να μην αρχίσουν τα Καλαματιανά!! Εκεί να δεις!! Λαε της Ελλάδας, καμαρώστε τους! Για σας μάχονται!!!
  Ο Μέγας Νταουλιέρης ο αρπακόλλας!
  απάντηση868
   
   
  ΑΞΙΟΘΡΥΝΗΤΟΙ... | 13/06/2017 13:20
  ...ΤΟ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΡΤΙΑ...ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ...ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ...
  ΙΚΑΝΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ.
  απάντηση818
   
-