Το αίτημα των εκλογών επανέφερε με δυναμικό τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στην Βουλή καλώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να δώσει την λύση παραδίδοντας την εξουσία στον λαό και να κάνει εκλογές. «Όσα μέτρα λιτότητα και να πάρετε και όσα προαπαιτούμενα να φέρετε, η χώρα δεν σταματά να πληρώνει τα 2,5 χρόνια παραμονής σας στην εξουσία, αλλά στην πραγματικότητα δεν κυβερνάτε», είπε και κάλεσε τον πρωθυπουργό: «Αφού έχετε ηττηθεί από τα γεγονότα παραδώστε την εξουσία στον λαό. Αυτός είναι κυρίαρχος. Κάντε εκλογές και δώστε στον λαό την δυνατότητα να αποφασίσει». «Δώστε λύση για να σταματήσει η διάλυση-κάντε εκλογές. Για να προκύψει μια νέα κυβέρνηση που μπορεί να διεκδικήσει από τους εταίρους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος και ταυτόχρονα θα βάλει μπροστά την μηχανή της ανάπτυξης και θα ξαναβάλει την Ελλάδα στην σωστή θέση στηνγεωπολιτική σκακιέρα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος».

Κάλεσε δε τον κ. Τσίπρα «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταθμίσει τις ευθύνες που αναλογούν στο αξίωμά του».

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε δριμεία κριτική στην συμπολίτευση ότι «περιφρονεί συστηματικά την Βουλή των Ελλήνων», θυμίζοντας ότι είχε ενημερώσει προσφάτως τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση για τον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. «Σας τα είπαμε όταν έπρεπε. Τίποτα όμως δεν μπορεί να σταματήσει μια κυβέρνηση που δεν έχει την παραμικρή εντιμότητα και ευθιξία. Υπουργοί που έλεγαν άλλα, δεν ντρέπονται να βάλουν σήμερα την υπογραφή τους σε εκπρόθεσμες τροπολογίες που αναδιατυπώνουν προαπαιτούμεναμιας συμφωνίας που υποτίθεται ότι είχε κλείσει», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν της ζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα μετά την πρόσφατη ψήφιση του τέταρτου μνημονίου.

«Υποτίθεται ότι είχε κλείσει και το θέμα του χρέους και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση», σημείωσε διερωτώμενος: «Από ποιον προσπαθείτε να κρυφτείτε; Από την κοινωνία; Μας σας βλέπει».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πολιτική της κυβέρνηση αποκτά πλέον και το στοιχείο του γελοίου. «Είπατε στους βουλευτές σας ότι θα ψήφιζαν τα μέτρα ώστε να πάρετε την συμφωνία για το χρέος. Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, ανοιγοκλείνει. Τα προαπαιτούμενα γράφονται και διορθώνονται. Παίρνετε ότι σας δίνεται σε μια διαπραγμάτευση όπου απλώς παρίσταστε», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «η αποτυχία της κυβέρνησης περιγράφεται με τα λόγια του πρωθυπουργού που είχε ορίσει το κλείσιμο της αξιολόγησης, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και την ρύθμιση του χρέους». «Έχασε και τους τρεις αυτούς στόχους», τόνισε. Εκτίμησε δε ότι η ποσοτική χαλάρωση μοιάζει να απομακρύνεται. «Έπρεπε να έχουμε μπει από το πρώτο εξάμηνο του 2015 και θα είχε συμβεί αυτό αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική σας κυβέρνηση. Μακάρι να τα καταφέρουμε αλλά αυτό που θεωρούσαμε δεδομένο σήμερα είναι ζητούμενο», συμπλήρωσε. Και για το ζήτημα του χρέους είπε ότι «εδώ αποκαλύπτεται όλος ο οπορτουνισμός της κυβέρνησης».

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα που έφερε η κυβέρνηση ως τροπολογίες, τόνισε ότι «το Σύνταγμα απαιτεί οι συνταξιοδοτικές διατάξεις να είναι σε ειδικό νομοσχέδιο, αλλά να εισάγεται δημοσιονομικού χαρακτήρα διατάξεις σε κύρωση συνθήκης για τα ψάρια, ε, αυτό δεν έχει ξαναγίνει».