Ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ασκήθηκε στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Στο ζευγάρι επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η δίωξη ασκείται μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας και αφορά τον τρόπο απόκτησης των ακινήτων του κ. Παπαντωνίου. Εάν, δηλαδή, η περιουσία του πρώην υπουργού είναι «καθαρή» ή εάν πίσω από την απόκτησή της υπάρχει οσμή μαύρου χρήματος από μίζες εξοπλιστικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ποινική δίωξη ασκήθηκε ύστερα απο τον εντοπισμό λογαριασμού του κ.Παπαντωνίου στη λίστα Μπόργιανς. Είναι ο ένας από τους 3 λογαριασμούς για τους οποίους αναμένονται στοιχεία από τις ελβετικές αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν οτι καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο εντοπισμός ενός νέου λογαριασμού (πέραν αυτού της συζυγου του στη λίστα Λαγκάρντ) του κ. Παπαντωνίου στη λίστα Μπόργιανς που αφορά την τράεζα UBS και ο οποιος φερεται το 2006 να ήταν στα 3 εκατομμυρια ευρω. Πρόκειται για έναν από τους 3 λογαριασμούς για τους οποίους αναμένονται στοιχεία από τις ελβετικές αρχές υστερα απο αιτημα δικαστικής συνδρομής που έχει υποβληθεί απο τις 22 Μαρτίου.

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται οτι τα δηλωθέντα εισοδήματα του κ.Παπαντωνίου και της κυριας Κουράκου παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και είναι εντελώς δυσανάλογα με τις καταθέσεις τους και το τίμημα για την αγορά 4 ακινήτων (κηφισιά, Κολωνακι, 2 γραφεία και βιλα στη Σύρο που πουλήθηκε).

Οι εισαγγελείς έκριναν ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι καταθέσεις – αγορές (αν όχι όλες, κάποιες από αυτές) να έγιναν με μαύρο χρήμα από μίζες σε εξοπλιστικά και όχι από μία ενδεχόμενη φοροδιαφυγή καθώς Παπαντωνίου – Κουράκου είναι αμειβόμενοι από το Δημόσιο, δεν ασκούν δηλαδή κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα από την οποία θα μπορούσαν να έχουν αδήλωτα εισοδήματα.