Κριτική κατά της ελληνικής κυβέρνησης άσκησε την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από το βήμα συνεδρίου, τονίζοντας ότι η Αθήνα «έχει κάνει βήματα προόδου, όμως η πολιτική ηγεσία της επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους».

«Μην κατηγορείτε εμένα για τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε ακόμη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις κατηγορίες που έχει δεχθεί περί υπερβολικά σκληρής αντιμετώπισης της Ελλάδας.

Ο κ. Σόιμπλε κατέστησε και πάλι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει άμεσα να σταθεί στα πόδια της, ενώ άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την υπόσχεση που δεν τήρησε για την φορολόγηση των εφοπλιστών, ενώ ανέφερε παρατήρηση του ΔΝΤ ότι η στελέχωση διοικητικών θέσεων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων έγινε με πρόσωπα κομματικού περιβάλλοντος.

Τι απαντά η Αθήνα

Η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης με πηγές του Μαξίμου να τονίζουν χαρακτηριστικά:

«Οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους».