«Την ημέρα που πέρασε το δέμα-βόμβα ακολούθησε έρευνα και διαπιστώθηκε ότι εκείνη την ώρα εγώ δεν ήμουν στο μηχάνημα για να ελέγχω αλλά περιφερόμουν για να δω εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη βάρδια. Τα δέματα πότε περνάνε ως σάκοι γεμάτοι με φακέλους και πότε σαν δέματα ξεχωριστά. Το σωστό είναι το κάθε δέμα να περνάει ξεχωριστά, είτε είναι φάκελος είτε είναι δέμα. Πολλές φορές όμως περνάνε και μαζί…».

Απόσπασμα από την κατάθεση ενός 38χρονου χειριστή συσκευών ακτινοσκοπικού ελέγχου που δεν πρόσεξε ένα από τα περίπου 40 δέματα-βόμβες που έχει στείλει η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και όμοιό του προκάλεσε τον τραυματισμό του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου από έκρηξη, προ τετραημέρου, εντός του αυτοκινήτου του στη συμβολή των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου.
Σωρεία λαθών
«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει τις άγνωστες καταθέσεις χειριστών μηχανημάτων και άλλων ερευνητών των δεμάτων-βομβών από τις οποίες προκύπτουν τα τεράστια κενά του συστήματος ελέγχου που εκμεταλλεύονται οι βομβιστές.

Ετσι λόγω αυτής της πρωτοφανούς αδυναμίας οι ένοπλοι έχουν βρει την ευκαιρία να μοιράζουν βόμβες σε κυβερνητικά κτίρια σε όλη την Ευρώπη –με τρομοδέματα στον γερμανό και στον ιταλό πρωθυπουργό, στο γραφείο του κ. Σόιμπλε, στο ΔΝΤ, σε οίκους αξιολόγησης κ.λπ. -, σε πρεσβείες στην Αθήνα, αλλά και σε έλληνες πολιτικούς, δικαστικούς, αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ.

Με αποκορύφωμα τον τραυματισμό του κ. Παπαδήμου από μια σωρεία λαθών. Και αυτό όχι μόνο στον μη εντοπισμό του δέματος-βόμβα αλλά και στο γεγονός ότι ο ίδιος άνοιξε την αλληλογραφία του, και μάλιστα μέσα στο αυτοκίνητό του –τα μέτρα ασφαλείας απαγορεύουν κάτι τέτοιο -, με αποτέλεσμα να υποστεί τραύματα. Κι έτσι να προκληθεί παγκόσμιος θόρυβος από αυτή την αιματηρή επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού.
Μάλιστα όλα αυτά τα λάθη «ρουτίνας», αβλεψίας και βιασύνης σημειώνονται σε μια περίοδο όπου υπάρχει σχεδόν διαρκής αποστολή δεμάτων-βομβών και υποτιθέμενος «συναγερμός» των υπευθύνων ασφαλείας. Μάλιστα υπήρχε ειδική εντολή από τη Διεύθυνση Επισήμων της ΕΛ.ΑΣ. για επαγρύπνηση των φρουρών πολιτικών προσώπων, δικαστών κ.λπ. και για διαρκή έλεγχο της αλληλογραφίας.
Μαρτυρίες
Οι καταθέσεις που αποκαλύπτονται προέρχονται από έρευνες για προηγούμενες αποστολές δεμάτων-βομβών –μέσω του αεροδρομίου και ταχυδρομικών εταιρειών –από τους «Πυρήνες».
Σε μία από τις καταθέσεις του εκπρόσωπος εταιρείας αποστολής δεμάτων που χρησιμοποιήθηκε (στα τέλη του 2010) για την αποστολή δεμάτων-βομβών στην κυρία Μέρκελ και στο γραφείο του ιταλού πρωθυπουργού σημειώνει: «Η συγκεκριμένη αποστολή δεν εντοπίστηκε. Σαφέστατα υπάρχει ένα ποσοστό λάθους στο έργο των χειριστών των μηχανημάτων. Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια πώς πέρασε τελικά ο εν λόγω εκρηκτικός μηχανισμός».

Για το δέμα-βόμβα που έφτασε στο Βερολίνο σημειώνεται από 44χρονο στέλεχος άλλης μεταφορικής εταιρείας: «Οι χειριστές των X-ray μηχανημάτων εκπαιδεύονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές η ασφάλεια του έργου τους είναι κατά 75% αξιόπιστη. Εφόσον στην όλη διαδικασία υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας, θα γίνονται και λάθη».

Οι καταθέσεις όμως που αποκαλύπτουν τα τρομακτικά «κενά» του συστήματος ελέγχου συνεχίζονται…
Κατάθεση-σοκ
Ενας 66χρονος χειριστής ακτινοσκοπικού μηχανήματος ανέφερε: «Στη βάρδιά μου πέρασαν τα δέματα για Ιταλία και Γερμανία. Πρέπει να ήλεγξα το δέμα για την κυρία Μέρκελ που πέρασε και δεύτερο έλεγχο. Αποκλείεται να πέρασαν φάκελοι με σοβαρή ποσότητα εκρηκτικού μηχανισμού. Μάλλον σε αυτή την περίπτωση ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τόσο μικρός, άρα και ακίνδυνος, και φαινόταν σαν εμπρηστικός μηχανισμός».

Ωστόσο παρότι το δέμα φαινόταν να είχε… εμπρηστικό μηχανισμό ούτε και τότε ελέγχθηκε και φορτώθηκε με χαρακτηριστική άνεση στο αεροπλάνο για να σταλεί σε κορυφαίους ξένους πολιτικούς!

Αξιοσημείωτη είναι και η κατάθεση, από τους ίδιους φακέλους της Αντιτρομοκρατικής και των δικαστικών αρχών, ενός 53χρονου που ανέφερε: «Το ακτινοσκοπικό μηχάνημα σε οθόνη απεικονίζει το εσωτερικό των δεμάτων που περνάνε από τον ιμάντα. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα, εάν δεχθούν πολλά δέματα μαζί και την ίδια στιγμή, φέρνουν σαν απεικόνιση όλα τα δέματα που είναι μαζί και όχι ένα-ένα δέμα. Στην περίπτωση που περνάνε πολλά δέματα μαζί ο χειριστής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός γιατί γίνεται πολύ δυσχερές το έργο του».

Ακίνδυνη βόμβα…
Τέλος, αποκαλυπτική για τις «τρύπες» του συστήματος ελέγχου είναι η αναφορά ενός 48χρονου χειριστή μηχανήματος Χ-ray, ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, από όπου διήλθε δέμα-βόμβα. Οπως κατέθεσε, «παρείχα υπηρεσία χειριστή ακτινοσκοπικού μηχανήματος. Από ό,τι άκουσα, ο μηχανισμός που βρέθηκε στο δέμα ήταν εμπρηστικός κι αυτό είναι ακίνδυνο (!). Οταν ο μηχανισμός είναι εμπρηστικός ή όταν περνούν πολλά δέματα μαζί, μπορεί να μην εντοπιστεί εύκολα ο μηχανισμός. Εργαζόμουν χωρίς διάλειμμα και ίσως να μην πρόσεξα την πορτοκαλί απόχρωση της οθόνης»!

Σύμφωνα ωστόσο με καταγραφές από κάμερες, εκείνη την ώρα δεν κοιτούσε το μηχάνημα ελέγχου!

Σημειώνεται πως σειρά λαθών υπήρξε και στην περίπτωση του κ. Παπαδήμου παρότι υπήρχε σαφής προειδοποίηση από επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. ότι είναι στόχος των ενόπλων. Ετσι ο αστυνομικός χειριστής των παλιών συστημάτων X-ray της Βουλής (είχε ζητηθεί η αντικατάστασή τους) δεν πρόσεξε τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο δέμα που είχε σταλεί στην κατοικία του πρώην πρωθυπουργού στο Ψυχικό. Ωστόσο εξετάζονται και άλλα ενδεχόμενα από την ΕΛ.ΑΣ.
Επιπλέον τεράστιο λάθος θεωρείται ότι το δέμα αυτό τοποθετήθηκε εντός του αυτοκινήτου που μετέφερε τον κ. Παπαδήμο και όχι στο συνοδευτικό όχημα. Σημαντικό σφάλμα θεωρείται ακόμη ότι –κατά παράβαση των κανόνων ασφαλείας –το δέμα άνοιξε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός και όχι άνθρωπος της προσωπικής φρουράς του. Τέλος, εντυπωσιάζει ότι ουδείς ήλεγξε αλλά ούτε καν θυμάται τον φερόμενο αποστολέα του δέματος ώστε να επιβεβαιώσει τη γνησιότητά του και να αποφευχθεί ο τραυματισμός του πρώην πρωθυπουργού.
Η ΕΛ.ΑΣ. ψάχνει τη νέα τακτική των «Πυρήνων»

Την τελευταία τακτική μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και άλλων «ανταρτών πόλης» που προχωρούν σε μαζικές ή μεμονωμένες αποστολές τρομοδεμάτων αλλά και σε άλλου είδους βομβιστικές επιθέσεις χωρίς –τις περισσότερες φορές –να προχωρούν σε ανάληψη ευθύνης, επιχειρεί να ανιχνεύσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.


Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι εφόσον υπάρχουν κενά ασφαλείας η αποστολή δεμάτων-βομβών θα συνεχιστεί, αφού οι ένοπλοι θα ενθαρρυνθούν από την κατ’ αυτούς «επιτυχία» με τον σοβαρό τραυματισμό του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου. Κι αυτό από έναν παγιδευμένο φάκελο με μικρή ποσότητα πυρίτιδας που δύσκολα ανιχνεύεται αλλά του οποίου η έκρηξη σε ένα αυτοκίνητο είχε οδυνηρές συνέπειες.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν πληροφορίες ότι οι κατασκευαστές των δεμάτων-βομβών προέρχονται από νέες στρατολογήσεις στον αναρχικό χώρο και ακολουθούν εντολές κρατουμένων μελών των «Πυρήνων».
Ωστόσο φέρεται ορισμένα στοιχεία να έχουν συγκεντρωθεί από τον προηγούμενο κύκλο αποστολής 10 δεμάτων-βομβών σε ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες οκτώ εντοπίστηκαν άθικτες στο Κέντρο Διανομής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι αλλά η μία καταστράφηκε στην προσπάθεια εξουδετέρωσής της από τα ΤΕΕΜ.

Την ίδια ώρα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προβληματίζονται από τις προσπάθειες ορισμένων αναρχικών –πολλοί παρακολουθούν ΙΕΚ φυλακών για Τέχνη, Σκίτσο, Εικονογράφηση και Γραφιστική –να παραμείνουν στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού ή να μεταγραφούν στη συνέχεια σε εκπαιδευτικό ίδρυμα εκτός φυλακών.
Με νομικούς ωστόσο να αναφέρουν ότι αυτό είναι «αναφαίρετο δικαίωμα» όλων των κρατουμένων.
Επιπλέον αντιεξουσιαστές φέρεται να επιδιώκουν την παράταση των ευεργετικών διατάξεων του επονομαζόμενου «νόμου Παρασκευόπουλου» για να εξέρχονται των φυλακών ενώ επιζητούν να μην προαπαιτείται σχετική πρόταση της εισαγγελέως των φυλακών.
Τα τσεκούρια των αναρχικών εξόργισαν τον κ. Τόσκα

Αναστάτωση στη λεωφόρο Κατεχάκη και έντονες αντιδράσεις από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο Τόσκα με αποδέκτες ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί η επίδειξη δύναμης αναρχικών που κρατούσαν –στη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών –τσεκούρια, «στειλιάρια» και άλλον οπλισμό μπροστά σε διμοιρίες των ΜΑΤ. Και αυτό χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τους αστυνομικούς και καμία σύλληψη.


Σύμφωνα με πληροφορίες η εικόνα αυτή χαρακτηρίστηκε «εξοργιστική» από τον κ. Τόσκα και ζητήθηκε να σταματήσει η «ανοχή» της ΕΛ.ΑΣ. στις επιθέσεις των αντιεξουσιαστών που χτυπούν και φεύγουν ανενόχλητοι.

Οπως προκύπτει από πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, ήδη έχει ζητηθεί από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) όπως και από άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. να λειτουργούν σαν ομάδες συλλήψεων αντιεξουσιαστών όταν χτυπούν τα ΜΑΤ στη διάρκεια διαδηλώσεων ή πραγματοποιούν νυχτερινές καταδρομικές επιθέσεις στα Εξάρχεια.
Μάλιστα αυτή η νέα επιχειρησιακή τακτική αναμένεται να εφαρμοστεί τα προσεχή 24ωρα με πιθανές προσπάθειες συλλήψεων αναρχικών σε περιπτώσεις επιθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τόσκας ίσως να επιδιώξει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συζητήσουν ανάμεσα στα άλλα και το θέμα των Εξαρχείων και της διαρκούς ανεξέλεγκτης διεύρυνσης της δράσης των αναρχικών.
Σημειώνεται πάντως ότι η σύνθεση και η δράση των επονομαζόμενων «ομάδων συλλήψεων» της ΕΛ.ΑΣ. που θα πλαισιώνουν τις διμοιρίες των ΜΑΤ αποτελεί θέμα διαρκούς ενδιαφέροντος και «τριβής» της ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία 15ετία. Τουλάχιστον σε άλλες 20 περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί άγριες επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων είτε στη διάρκεια επεισοδίων είτε το βράδυ πέριξ των Εξαρχείων έχει ζητηθεί η δράση των «ευέλικτων ομάδων συλλήψεων». Πάντως συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., όπως ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής κ. Βασίλης Ντούμας, συνδέουν την ανεξέλεγκτη δράση των αναρχικών με την προ διετίας κατάργηση της ομάδας μοτοσικλετιστών «Δέλτα» της ΕΛ.ΑΣ. που είχε τέτοιου είδους καθήκοντα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ