Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν στη Νέα Δημοκρατία τις εξελίξεις στο θέμα του χρέους και το «φιάσκο στο Eurogroup». «Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, μετά από τόσους μήνες συζητήσεων, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η χώρα, ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση μοιάζει πελαγωμένη και χωρίς σχέδιο» επισημαίνουν επιτελικά στελέχη του κόμματος.
Το αφήγημα περί επιστροφής στη σταθερότητα, στην ομαλότητα και στην ανάπτυξης ξεθωριάζει. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και σε στρατηγικό αδιέξοδο» σημειώνουν. Επιπλέον, τονίζουν ότι κατ’ αυτούς η λύση για το χρέος και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν εθνική προτεραιότητα. Και ότι δεν επιτρέπεται η μειωμένη αξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης να αποτελεί άλλοθι για τους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις.

Οι δημοσκοπήσεις
Παράλληλα, παρακολουθούν στενά τα δημοσκοπικά δεδομένα και, όπως λένε, τα πιο πρόσφατα που έχουν στη διάθεσή τους δείχνουν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα του τέταρτου μνημονίου κρίνονται αρνητικά σε ποσοστό πάνω από 85%, ότι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή έλαβε πολύ καλύτερη αξιολόγηση από αυτή του Αλέξη Τσίπρα (32% έναντι 17%) και ότι το 76% αξιολογεί αρνητικά τη συμφωνία. Επιπλέον το 74% (και το 58% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) εκτιμά ότι ακόμη και αν εφαρμοστούν τα αντίμετρα δεν θα ισοσκελίσουν τις απώλειες από τα μέτρα. «Το αφήγημα Τσίπρα περί success story δεν πείθει κανέναν» σχολιάζουν, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απέναντί του μια παγιωμένη κοινωνική πλειοψηφία».
Προκειμένου να δείξει την προσήλωσή του στο, κεντρικό για εκείνον, ζήτημα της ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΝΔ δημιούργησε Ομάδα Δράσης για την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση της εξωστρέφειας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Προηγουμένως όμως ο κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί να λύσει άλλα θέματα. Οπως το «μικρό πρόβλημα» που έχει η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, όπως παραδέχονται τοπικοί βουλευτές. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να μεγεθύνει αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα του και κυρίως τον ΠΑΟΚ. Ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα δεν δίστασε, επισκέφθηκε για δύο ημέρες τη Θεσσαλονίκη και μίλησε σε εκδήλωση για το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών και στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας. Δέχθηκε αποδοκιμασίες από φιλάθλους του ΠΑΟΚ αλλά και στήριξη από πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ο Ιβάν Σαββίδης. Στην πόλη υπάρχει old money, new money, εξωστρεφής επιχειρηματικότητα που δεν ακούγεται. Απλώς ο Σαββίδης κάνει πολύ θόρυβο» παρατηρεί έμπειρο στέλεχος της συμπρωτεύουσας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στη συνέλευση του ΣΒΒΕ έδειξε ότι δεν σκοπεύει να κλείσει το μέτωπο με τον ομογενή επιχειρηματία. Με αφορμή την πώληση του 20% των μετοχών του Mega από τον Φώτη Μπόμπολα στον κ. Σαββίδη, δήλωσε ότι «επιχειρείται σε κοινή θέα μια ωμή παρέμβαση τον χώρο των ΜΜΕ. Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες, με αφετηρία μια προκλητική φωτογραφική τροπολογία για χάρισμα προστίμου πολλών εκατομμυρίων, είναι πρωτοφανή και συνιστούν τεράστιο σκάνδαλο. Ο κ. Τσίπρας χτίζει μεθοδικά τη δική του διαπλοκή. Αυτός και οι νέοι συνοδοιπόροι του θα μας βρουν απέναντι».
Τα υπόλοιπα τα είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξή του στο iefimerida. «Οι τράπεζες πιέστηκαν να κάνουν τα στραβά μάτια. Αλλιώς τι; Οι τραπεζίτες ξέχασαν να δεσμεύσουν ένα κομμάτι των μετοχών του Mega από τον Πήγασο, που χρωστάει καμιά διακοσαριά εκατομμύρια; Είναι σαφής η παρέμβαση της κυβέρνησης. Δεν έχει όμως λήξει. Η Νέα Δημοκρατία θα τα ψάξει όλα από την αρχή. Αν τραπεζίτης έχει συμπράξει σε καταδολίευση της τράπεζας, να το ξέρει, θα πάει φυλακή».
Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί στη γραμμή τήρησης της νομιμότητας, ύπαρξης καθαρού πλαισίου και εξασφάλισης ίσων κανόνων για τον επιχειρηματικό κόσμο. «Εγώ δεν έχω αγαπημένους διαπλεκόμενους» φέρεται να επισημαίνει σε συνομιλητές του. Μάλιστα ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης συναντήθηκαν με εκπροσώπους οργανωμένων του ΠΑΟΚ προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ότι είναι άλλο πράγμα το ποδόσφαιρο και άλλο η πολιτική και η υποχρέωση υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος. Χαρακτήρισαν τον ΠΑΟΚ μεγάλη και ιστορική ομάδα αλλά πρόσθεσαν ότι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα οι νόμοι.
Οι «γεφυροποιοί»
Δεν είναι όμως όλοι οι βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη απόλυτα συντονισμένοι με τον πρόεδρό τους. Οι περισσότεροι θέλουν να χαμηλώσουν οι τόνοι απέναντι στον Ιβάν Σαββίδη, κάποιοι επιθυμούν να παίξουν γερυφοροποιητικό ρόλο, άλλοι έχουν δεχθεί πιέσεις ή και απειλές από οργανωμένους φιλάθλους και φοβούνται ότι η κατάσταση θα πολωθεί κατά την προεκλογική περίοδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ