Θετικός ως προς τις βελτιώσεις που πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης, εμφανίστηκε στην Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σχετικά με την διάταξη για το ισλαμικό τέμενος και τις πηγές χρηματοδότησής του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολιάζοντας την στάση των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, οι οποίοι καταψηφίζουν την επίμαχη διάταξη, είπε ότι μόνο ως φάρσα μπορεί να εκλάβει την στάση των ΑΝΕΛ «που καταψηφίζουν ενώ το νομοσχέδιο το συνυπογράφει ο υφυπουργός τους».

Όσον αφορά το περιεχόμενο της διάταξης είπε ότι όπως είναι διατυπωμένη επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα από την αλλοδαπή να χρηματοδοτήσουν την λειτουργία του τεμένους με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ζήτησε «να διασφαλίσουμε την πηγή χρηματοδότησης», ενώ κάλεσε τον κ. Γαβρόγλου να αποσύρει την διάταξη και να την επαναφέρει αφού διασφαλίσει ότι «ο κρατικός έλεγχος θα επεκτείνεται και στις πηγές χρηματοδότησης».

Ο υπουργός Παιδείας αντέδρασε άμεσα θετικά, λέγοντας ότι μέχρι την λήξη της συνεδρίασης «θα το δούμε». Στην περίπτωση αυτή η ΝΔ εκτιμάται ότι θα υπερψηφίσει την διάταξη για την οποία επιφυλάχθηκε στην αρμόδια επιτροπή.

Τροπολογία 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ με τροπολογία τους 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, ζητούν από τον υπουργό Παιδείας να αλλάξει το άρθρο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες με το πολυνομοσχέδιο για τα μέτρα και αντίμετρα.

Πρόκειται για το άρθρο για το οποίο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου ψήφισε «παρών» και αφορά τις διαδικασίες απόλυσης ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Οι «28» προτείνουν η κρίση για την τέλεση ή μη πειθαρχικών παραπτωμάτων εκ μέρους των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης και η επιβολή των προβλεπόμενων πειθαρχικών ποινών να ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις πειθαρχικών οργάνων, και σε καμία περίπτωση στην αρμοδιότητα της τριμελούς Επιτροπής της παρ. 9 του άρθρου 30 του ν. 682/1977 (Α΄ 244), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.9 του άρθρου 56 του ν.4472/2017 (Α΄74), δηλαδή του νόμου με τα μέτρα – αντίμετρα.

Ο κ. Γαβρόγλου εμμέσως δεν άφησε περιθώρια να κάνει την τροπολογία αποδεκτή καθώς το θέμα που εγείρουν οι βουλευτές σχετικά με τα πειθαρχικά παραπτώματα καλύπτεται από το υφιστάμενο πλαίσιο.

Τα υπόλοιπα κόμματα

Το ΚΚΕ, δια του εισηγητή του Γιάννη Δελλή, έκανε σαφές ότι θα υπερψηφίσει το άρθρο 5 για το τέμενος στην Αθήνα, γιατί «απλά πρέπει να λειτουργήσει», όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Κατσίκης επανέλαβε την αρνητική θέση του κόμματός του για υπερψήφιση, ενώ επιτέθηκε σε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη καταλογίζοντάς τους υποκρισία.

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Κατσίκης αντέτεινε πως το κόμμα του «έχει το προνόμιο να ψηφίζει κατά συνείδηση και αυτή είναι η διαφορά του με τα άλλα κόμματα».

Απαντώντας στις επικρίσεις της εισηγήτριας της ΝΔ Νίκης Κεραμέως που χαρακτήρισε «παράδοξο οι ΑΝΕΛ να καταψηφίζουν και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις να το υπογράφει» ο κ. Κατσίκης σημείωσε: «Ο κύριος Ζουράρης είναι συνεπής στην προηγούμενη άποψη και θέση του για το μουσουλμανικό τέμενος. Υπερψήφισε την κατασκευή και λειτουργία του το 2016. Η θέση του παραμένει ίδια και τώρα γι αυτό σήμερα υπογράφει το νομοσχέδιο».

«Mε το άρθρο 5 δοκιμάστηκε το συγκολλητικό στοιχείο της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» επισήμανε, από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση του Ποταμιού: «Οι μάσκες έπεσαν. Κάποιοι χθες, την κρίσιμη ώρα έφυγαν από την πίσω πόρτα και την καυτή πατάτα σήκωσαν όσοι βάζουν το εθνικό χρέος πάνω από το κομματικό συμφέρον. Δεν υπάρχει δημοκράτης α λα καρτ».

Το Ποτάμι, πάντως, από χθες, ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει το άρθρο για τη λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους.

Σήμερα, Πέμπτη, ο εκπρόσωπός του Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι το κόμμα του με τη στάση του έως σήμερα έχει αποδείξει ότι στηρίζει οτιδήποτε έχει να κάνει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με κατηγορηματικό τρόπο και ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός διέψευσε ότι διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του και έκανε λόγο για γκεμπελικές πρακτικές αφήνοντας αιχμές για κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

«Η θέση μας είναι απολύτως ξεκάθαρη και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση. Ζητούσαμε, στηρίζαμε και ψηφίζουμε την κατασκευή του τεμένους και την ολοκλήρωσή του από την πρώτη στιγμή» τονίζει μεταξύ άλλων και ξεκαθαρίζει:

«Στην επιτροπή είπαμε ‘ναι’ στο τέμενος με επιφύλαξη για τις λεπτομέρειες, τους όρους, τις προϋποθέσεις, το ΔΣ, που η σχιζοφρενής αριστεροδεξιά κυβέρνηση μαγειρεύει όπως μόνο αυτή γνωρίζει. Και ενώ είναι καταφανής η σχιζοφρένεια και το καραγκιοζιλίκι υπουργού που υπογράφει την απόφαση για το τέμενος ενώ το κόμμα του και ο ίδιος ως πρόεδρός του δεν την ψηφίζει, ‘δημοσιογραφικοί και άλλοι κύκλοι’ ανακάλυψαν δήθεν διαφοροποίηση δική μου».

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου επιτέθηκε στους ΑΝΕΛ κατηγορώντας τους για μικροπολιτική τακτική και επιλεκτική συναισθηματική συνείδηση.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματός της, η κ. Μεγαλοοικονόμου επανέλαβε ότι το κόμμα της είναι υπέρ της λειτουργίας του τεμένους, ζητώντας ταυτόχρονα ορισμένες αποσαφηνίσεις.