Ενδιαφέρουσες απόψεις ακούστηκαν στο συνέδριο με τίτλο «Τα Όρια της Ευρώπης: Ασφάλεια, Μετανάστευση, Ανθρώπινα Δικαιώματα» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Μαϊου στην Αθήνα και διοργανώθηκε από το ίδρυμα Hanns Seidel, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και την Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Sudosteuropa-Gesellschaft).

Η παρακολούθηση ήταν μεγάλη και αυτό έδειξε ότι το ζήτημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού εξακολουθεί να απασχολεί πολλούς παρά το γεγονός ότι εξαιτίας της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ο αριθμός όσων εισέρχονται στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, η συμφωνία εξακολουθεί να παρουσιάζει αρρυθμίες κυρίως σε ό,τι αφορά στις επιστροφές σύρων προσφύγων, αλλά επίσης λόγω του πολύ χαμηλού αριθμού επανεγκεταστάσεων από την Τουρκία προς ευρωπαϊκές χώρες καθώς και του πολύ αργού των μετεγκαταστάσεων όσων προσφύγων βρίσκονται στην Ελλάδα.

Κατέστη επίσης σαφές ότι υπάρχει μία τάση, ολοένα αυξανόμενη, προς τη θεώρηση της μεταναστευτικής/προσφυγικής κρίσης με όρους ασφάλειας (securitization), περίπτωση στην οποία η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποχωρεί.

Αυτή η θεώρηση προκύπτει από το γεγονός ότι στις ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν επικρατήσει εθνικιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές οι οποίες, σε συνδυασμό με την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προτείνει σαφείς λύσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού, ευνοούν την ανάπτυξη του λαϊκισμού.

Παράλληλα, η προσφυγική κρίση ανέδειξε τη διάσταση απόψεων και τον διχασμό ανάμεσα στα κράτη – μέλη, δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω τη λήψη κοινών και αποτελεσματικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο συνέδριο συμμετείχαν πολλοί διακεκριμένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Μόρντιου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κκ. Γιώργος Κουμουτσάκος (επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών) και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (επικεφαλής του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής), η επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου, ο εμπνευστής της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό Γκέραλντ Κνάους, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου κ.ά.