Το αμφιθέατρο του Μεγάρου Θ. Καρατζάς της Εθνικής Τράπεζας ήταν ασφυκτικά γεμάτο αρκετή ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Από τον κόσμο που συνέχισε να προσέρχεται κατά δεκάδες άλλοι στάθηκαν υπομονετικά όρθιοι στην αίθουσα και άλλοι αναζήτησαν μια θέση στα θεωρία ή στο φουαγιέ όπου στήθηκε μια γιγαντοοθόνη. Μια μέρα μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, η παρουσίαση του βιβλίου του Ευ. Βενιζέλου για τους μύθους και της αλήθειες του ελληνικού χρέος, με ομιλητές τον ίδιο και τους Γιώργο Προβόπουλο και Γκίκα Χαρδούβελη και συντονιστή τον Παντελή Καψή εξέπεμψε πλήθος πολιτικών μηνυμάτων.

Πολιτικά μηνύματα

Το πρώτο είχε να κάνει με την υπερκομματική σύνθεση του ακροατηρίου. Στις πρώτες σειρές βρέθηκαν ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Από το χώρο της ΝΔ, οι Δημήτρης Σταμάτης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Γιάννης Βρούτσης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Το παρών έδωσαν και όλες οι φυλές της Κεντροαριστεράς. Από το ΠαΣοΚ, οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Παρασκευάς Αυγερινός, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μιλένα Αποστολάκη, Παύλος Χρηστίδης. Από το Ποτάμι, οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Δημήτρης Τσιόδρας. Από την «Ώρα Αποφάσεων» οι Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης.
Το δεύτερο είχε να κάνει με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης για το χρέος που αρχικά λοιδόρησε η σημερινή κυβέρνηση και στη συνέχεια την ακολούθησε. «Προσωπικά χαιρετίζω την δραματικά καθυστερημένη προσχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη λογική της παρέμβασης του 2012 και στη στρατηγική μας, μόνο που αυτό γίνεται πολύ αργά, με μεγάλο κόστος, ατελώς, με συνεχή λάθη. Αλλά πάλι καλά, σε σχέση με τον κίνδυνο απόλυτης καταστροφής με τον οποίο φλέρταρε κατ’ επανάληψη η χώρα» ανέφερε χειροκροτούμενος ο κ. Βενιζέλος.

«Πληρώνουμε τα λάθη και τους τυχοδιωκτισμούς»

Τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη μη λήψη απόφασης για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup για να ασκήσει στη άσκησε σφοδρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης. «Χθες δεν έκλεισε καν η αξιολόγηση. Ας είμαστε αισιόδοξοι, θα κλείσει στην επόμενη συνεδρίαση εφόσον συμπληρωθούν οι καταγεγραμμένες δράσεις. Δεν αποφασίστηκε καν η εκταμίευση της δόσης που είναι κρίσιμη για τις λήξεις του Ιουλίου, ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ, επεσήμανε ότι ως χώρα «έχουμε δεσμευτεί σε υπέρμετρα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το 2022, σε ένα πάρα πολύ υψηλό δυσβάσταχτο πρωτογενές πλεόνασμα, πριν βρούμε το νέο σχήμα για το χρέος, μέσω του οποίου θα έπρεπε να έχουμε λιγότερα βάρη και πρωτογενές πλεόνασμα για να βασταχθεί η πραγματική οικονομία, για να έχουμε ανάπτυξη, για να δώσουμε έμφαση στο ΑΕΠ, στον παρονομαστή του κλάσματος.»
Πληρώνουμε τα λάθη, στις ιδεοληψίες και τους τυχοδιωκτισμούς της κυβέρνησης επεσήμανε, τονίζοντας ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση, ούτε σεβάστηκε, ούτε κατάλαβε τι έχει γίνει το 2012 και τώρα ζητά το μικρό συμπλήρωμα του 2012, που το είχαμε και το χάσαμε, και μακάρι, το εύχομαι, να το ξαναβρούμε».

Πιστεύω, είπε ότι «το δημόσιο χρέος, από βάρος του παρελθόντος έχει τη δυνατότητα να καταστεί το κλειδί του μέλλοντος για τη χώρα. Είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οδηγηθήκαμε στην κρίση χρέους -ελλείμματος -ανταγωνιστικότητας, αλλά είναι και η δίοδος μέσα από την οποία η χώρα μπορεί να εξέλθει από το Μνημόνιο. Γι’ αυτό, τόνισε, «έχει καθοριστική σημασία να καταρριφθούν οι πολιτικοί και κοινωνικοί μύθοι που συνδέονται με τις θεωρίες της συνωμοσίας, με την απλούστευση, με τη δημαγωγία, δηλαδή με τον πυρήνα τον γνωσιολογικό του εθνικολαϊκισμού.»

Τι πρέπει να γίνει με το χρέος

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα 4 πράγματα που πρέπει να γίνουν έστω και τώρα εν όψει της νέας συνεδρίασης του Eurogroup στις 15ης Ιουνίου . Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι μία μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να γίνει προσδιορισμός της καμπύλης των τόκων και να παρέμβουμε στην κρίσιμη περίοδο. Το τρίτο είναι, όπως σας είπα, η ορθή προβολή των χρηματοδοτικών αναγκών για τόκους και χρεολύσια. Και το τέταρτο είναι η παρέμβαση στο σύνολο των επισήμων δανείων. «Χρειάζεται συνολική στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση και επανόδου στην κανονικότητα και την ισοτιμία μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Ελπίζω όμως να έχει γίνει κατανοητό ότι θεμέλιο της στρατηγικής εξόδου της χώρας από την κρίση είναι μία ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης του δημοσίου χρέους,» τόνισε

Τι είπαν Προβόπουλος-Χαρδούβελης

Στην τοποθέτηση του ο πρώην διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, τόνισε ότι αντί η χώρα να εκμεταλλευθεί την είσοδο της στην ΟΝΕ και την πρόσβαση στο φτηνό χρήμα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του χρέους κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση επιμένοντας στην διατήρηση ενός πελατειακού κράτους που συνέχιζε τους διορισμούς και επέμενε να σπαταλά χρήματα που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα φορολογικά έσοδα. Χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλη την διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, και καυτηρίασε την στάση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών ( μας δάνεισαν με φτηνό επιτόκιο και τους λέγαμε τοκογλύφους.) Τόνισε ότι το χρέος χωρίς ελάφρυνση δεν είναι βιώσιμο και προέβλεψε ότι η λύση θα σημάνει την είσοδο της χώρας σε ένα είδος αναμορφωτηρίου, αφού θα συνοδευτεί με επιπλέον δεσμεύσεις. Σκληρή κριτικής στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το χρέος άσκησε και ο Γκίκας Χαρδούβελης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών που παρουσίασε διεξοδικά το περιεχόμενο του βιβλίου του κ. Βενιζέλου αναφερόμενος στο PSI, τόνισε ότι θα μείνει στην πγακόσμια ιστορία ως « η νεοελληνική κληρονομιά» καθώς πρόκειται για την μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στα παγκόσμια χρονικά.