Την αλληλεγγύη του στον βρετανικό λαό εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων. Στην ανακοίνωσή του, επίσης, εκφράζειθερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ζητά την απομόνωση των δυνάμεων που τρέφονται από το μίσος και τον φόβο.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τη φρίκη και τη βαρβαρότητα της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, με θύματα παιδιά και εφήβους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον βρετανικό λαό και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες ώρες για τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, η περιφρούρηση της Δημοκρατίας και η απομόνωση των δυνάμεων που τρέφονται από το μίσος και τον φόβο, είναι καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκλονισμένος δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, απαντώντας σε σχεττική ερώτηση δημοσιογράφου, η οποία διατυπώθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

«Σήμερα το πρωί έκανα μία δήλωση και κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή», είπε ο κ. Κοτζιάς, προσθέτοντας: «Η ενός λεπτού σιγή δεν είναι μόνο γιατί έχουμε να κάνουμε με θύματα τρομοκρατικής επίθεσης, αλλά γιατί έχουμε να κάνουμε με νέα παιδιά. Και εγώ αναλογίζομαι, επειδή είμαι και ο ίδιος γονιός, ότι δεν υπάρχει πιο τρομακτικό θέμα για έναν γονιό από το να χάνει το παιδί του. Γιατί η απώλεια της νέας γενιάς είναι παράλογη, είναι έξω από τη λογική σειρά των πραγμάτων και αφύσικη, είναι έξω από τη σειρά της φύσης. Εμείς πρέπει να φεύγουμε πρώτοι και μετά τα παιδιά μας… ».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι τρομοκράτες δεν μετράνε τις ζωές, δεν μετράνε τις ζωές των νέων ανθρώπων. Με αυτή την έννοια, το Μάντσεστερ μας συγκλόνισε. Συγκλόνισε και εμένα προσωπικά».

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «ασκείται για να αφαιρέσει ζωές, όπου κάποιοι τάχα θεοσεβούμενοι παριστάνουν το χέρι του Θεού. Είναι ό,τι πιο τρομακτικό και φρικτό υπάρχει στη ζωή των ανθρώπων. Πιστεύω ότι κανένας άνθρωπος δεν δικαιούται να αφαιρέσει τη ζωή άλλου ανθρώπου. Ουδείς άνθρωπος μπορεί να αποφασίζει για τις ζωές άλλων ανθρώπων. Με αυτήν την έννοια, πάντα το υπουργείο μας συμπαραστέκεται και κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει την αλληλεγγύη του στις χώρες, στους λαούς και στις οικογένειες των θυμάτων».

Τη λύπη του για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ εξέφρασε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι ο Βασίλης Κικίλιας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τόνισε πως το κόμμα εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το τρομοκρατικό χτύπημα αλλά και τη βαθιά του λύπη για τα θύματα της επίθεσης. Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε παράλληλα την αγωνία του για το πού οδεύουμε και ως Ευρώπη τονίζοντας πως «δυστυχώς είναι ένας άλλος κόσμος πλέον κι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες, στις οποίες πρέπει να δώσουμε απαντήσεις».

Όπως είπε, τόσο στο ευρωπαϊκό πεδίο όσο και στο εσωτερικό και στα θέματα ασφάλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος επισημαίνοντας πως «ο νόμος και η τάξη, δηλαδή η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, η αίσθηση ότι μπορώ να πάω το παιδί μου, στην παιδική χαρά, στο βρεφονηπιακό σταθμό, και να κυκλοφορήσω ελεύθερος, στο κέντρο της πόλης, θα πρέπει να είναι δεδομένο όχι, ζητούμενο σε μια Δημοκρατία. Είναι δέσμευσή μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε συγκλονισμένοι και καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανυποψίαστων εφήβων και παιδιών στο Μάντσεστερ. Πρόκειται για ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα αδιανόητης νοσηρότητας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες των θυμάτων και την ολόψυχη συμπαράστασή μας στον βρετανικό λαό», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, έκανε την ακόλουθη δήλωση στα social media αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ: «Η σκέψη μας είναι στα παιδιά που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Αμοιβαίος σεβασμός και ελευθερία η απάντηση των λαών της Ευρώπης απέναντι στο μίσος και τον φόβο».

«Σήμερα το Μάντσεστερ. Χθες το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, η Νίκαια, το Λονδίνο, η Στοκχόλμη… Ο πόλεμος που έχουν κηρύξει οι σκοταδιστές κατά της Ευρώπης συνεχίζεται με θύματα, νέα παιδιά που διασκεδάζουν. Η επιδίωξή τους να επικρατήσει ο φόβος. Να αλλάξει ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μέσα από τα τυφλά χτυπήματα και το αίμα. Οι αξίες, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, της ατομικής ελευθερίας, που είναι ο στόχος αυτών των επιθέσεων δεν θα μπουν στο συρτάρι για χάρη των τρομοκρατών. Σήμερα είμαστε όλοι Βρετανοί, όπως χθες ήμασταν Γάλλοι, Βέλγοι, Σουηδοί…» αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι.

Σε ανάρτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης σημείωσε νωρίτερα: «Είκοσι δύο έφηβοι καταδικάστηκαν σε θάνατο από έναν παράφρονα, ενώ χαίρονταν μια συναυλία. Ο φανατισμός αφήνει πίσω του μόνο θύματα».

«Αυτοί που προσπαθούν να επιβάλουν το φόβο και να τορπιλίσουν τις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες, χτύπησαν αυτή τη φορά στο Μάντσεστερ, λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, με θύματα πάλι νέα παιδιά. Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα διεθνές χάσμα στη βάση της θρησκείας, συνεχίζει να κοστίζει ζωές – τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε χώρες όπως η Συρία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΗΜΑ.

Και προσθέτει: «Οφείλουμε να παραμείνουμε πιστοί στις δικές μας αξίες του ανθρωπισμού, με κυρίαρχη αυτή της ανθρώπινης ζωής, όπως και της Ελευθερίας. Να μην υποκύψουμε στον ρατσιστικό λόγο, στη βάση της θρησκείας ή του τόπου καταγωγής, όπως επιχειρούν να μας επιβάλλουν δειλοί εξτρεμιστές σκοτώνοντας Ευρωπαίους συμπολίτες μας – σκορπώντας το θάνατο σε Δύση και Ανατολή».

Η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει κατηγορηματικά την αποτρόπαιη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ με θύματα τόσους νέους ανθρώπους. Για άλλη μια φορά η βαρβαρότητα και η παράνοια χτύπησαν στη καρδιά της Ευρώπης. Συλλυπούμαστε τις οικογένειες των αθώων θυμάτων και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Όπως κατ’ επανάληψη η Ένωση Κεντρώων έχει επισημάνει, μόνο η στενή συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών κρατών μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό ανάχωμα στη μακρά μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Με αφορμή τη χθεσινοβραδινή βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ, που είχε, μάλιστα, στόχο ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τμήμα της κοινωνίας, τους νέους, ο γγ της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, διαβίβασε σήμερα το πρωί προς την πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ (Kate Smith), τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές του για την ταχεία ανάρρωση των δεκάδων τραυματιών.