από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 
 

Ασκήσεις πόλωσης και στο βάθος κάλπες

Επιχείρηση συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά την «ανάσα» από την ψήφιση των μέτρων
Ασκήσεις πόλωσης και στο βάθος κάλπες
Η ευθυμία δεν έλειψε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευ. Τσακαλώτο κατά τη συζήτηση στη Βουλή, παρά το βαρύ πακέτο μέτρων που έφεραν
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε... αρένα για δύο μετατρέπουν πλέον το πολιτικό σκηνικό ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από τη βαθιά βουτιά στα μνημόνια και με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογικές αναμετρήσεις της επόμενης περιόδου. Ασχέτως του τι ψήφισαν και τι θα σημάνουν όλα αυτά για τους πολίτες, στην κυβέρνηση και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πλέον ότι έχουν εξασφαλίσει μια πολιτική ανάσα κάποιων μηνών, κατά την διάρκεια των οποίων στην ουσία θα γίνεται προεκλογική «γυμναστική».

Προσωπικό ζήτημα

Οπως φάνηκε από τη συζήτηση στη Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός ακολουθεί πλέον μια τακτική ακραίας πόλωσης, βάζοντας απέναντί του αποκλειστικά και μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ηταν άλλωστε χαρακτηριστικό ότι σχεδόν ολόκληρη η ομιλία του κ. Τσίπρα απευθυνόταν προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολλές φορές με σχόλια επιτιμητικά, άλλοτε με ειρωνεία και κάποιες στιγμές με εκρήξεις υπεροψίας, όπως όταν είπε: «Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν - και θέλω να το ξεκαθαρίσω ότι δεν συμφωνώ - ότι δεν τα καταφέρνετε, γιατί "δεν το έχετε". Οχι, δεν είναι αυτό. Και εγώ ξέρετε δεν σας υποτιμώ καθόλου ως αντίπαλο. Ισα-ίσα θεωρώ ότι είστε ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης κατά προφανή τρόπο έχει επίσης επιλέξει τον Πρωθυπουργό ως μοναδικό αντίπαλο, περιλαμβάνοντας περιστασιακά στις επιθέσεις του και τον Πάνο Καμμένο, όπως είναι αναμενόμενο.
Και η δική του ομιλία είχε πολλές προσωπικές αναφορές στον κ. Τσίπρα ενώ ανταπέδωσε τις «φιλοφρονήσεις» με πολλές επισημάνσεις των αντιφάσεων και ανακολουθιών του κ. Τσίπρα, ή σχόλια όπως: «Και μην ερμηνεύετε, κ. Τσίπρα, με αλαζονεία το γεγονός ότι οι πολίτες δεν εξεγείρονται, ως στάση αποδοχής των επιλογών σας. Βγείτε μια βόλτα έξω από το Μαξίμου, να δούμε αν μπορείτε να κυκλοφορήσετε πέρα από τις κλούβες».

Οι ενδείξεις αυτές από τη συζήτηση του νέου μνημονίου στη Βουλή επιβεβαιώνονται από κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σημειώνουν ότι η πόλωση θα κλιμακωθεί έως τις εκλογές. Ετσι εκτιμούν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 20% θα είναι εξασφαλισμένο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική περίοδο που ξεκινά με την ψήφιση του μνημονίου και τις όποιες εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους και της αξιολόγησης είναι προφανής και χαρακτηρίζεται από μία βασική επιδίωξη: την εκλογική αφαίμαξη της Κεντροαριστεράς, στον βαθμό που μπορέσει να προσελκύσει έστω κάποιους ψηφοφόρους κυρίως από τον χώρο του ΠαΣοΚ, ενεργοποιώντας τα διάφορα «αντιδεξιά» σύνδρομα.

Πυρά από Φίλη

Παρά ταύτα, οι φημολογούμενες απόπειρες πολιτικής προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ στις νέες συνθήκες ή ακόμη και στροφής του προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς - αν και όποτε εκδηλωθούν, θα συναντήσουν σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές του Ν. Φίλη στη Βουλή την Πέμπτη: «Μας λένε ορισμένοι, θέτοντας στο στόχαστρο τα λεγόμενα "βαρίδια" του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρέπει να επιβληθεί μια πλήρης αντιστοίχιση μεταξύ των εφαρμοζόμενων πολιτικών της κυβέρνησης και της ιδεολογικής και πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ η κατ' εξοχήν παράταξη των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων, χωρίς κοινωνικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη η πολιτική δύναμη που, αντί να μάχεται τη διαπλοκή σε όλες τις μορφές της, θα επιχειρήσει να διαμορφώσει τη δική του νέα διαπλοκή στην επιχειρηματική ζωή και τα media. Ευχαριστούμε. Δεν μας αφορούν αυτά τα σενάρια. Δεν θα πάρουμε! Οσοι από το κατεστημένο σχεδιάζουν αυτή την εκτρωματική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ θα απογοητευθούν».

Δεν είναι όμως το «κατεστημένο» που οραματίζεται κάτι τέτοιο αλλά το ίδιο το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου και άλλων ηγετικών κλιμακίων της κυβέρνησης. Είναι άλλωστε διακηρυγμένη από παλιά η φιλοδοξία του κ. Τσίπρα να δημιουργήσει τη νέα «Δημοκρατική Παράταξη».

Μεθοδεύσεις για «άλωση» της τοπικής αυτοδιοίκησης


Η τακτική της πόλωσης θα συνδυαστεί με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί μια αλλαγή του πολιτικού περιβάλλοντος. Στόχος θα είναι να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επιρροή και πρόσβαση στην εξουσία, όποια και αν είναι η εξέλιξη τους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογημένη πρωτοβουλία είναι σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, με αιχμή την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τον επόμενο μήνα και η ψήφιση, εκτός απροόπτου, στις αρχές του φθινοπώρου. Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, η οποία θα ισχύσει στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019, η κυβέρνηση διατείνεται ότι σκοπεύει να διευκολύνει τις συναινέσεις και συνεργασίες στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Κατά τα όσα εκτιμούν παράγοντες της αντιπολίτευσης πρόκειται απλώς για μια προφανή απόπειρα ενίσχυσης του κομματικού κράτους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εσωτερικών, στον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα αναδεικνύονται πλέον οι οριστικές συνθέσεις των συμβουλίων με βάση τα ποσοστά ενώ στον δεύτερο μόνο οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Με βάση τα όσα ίσχυαν έως τώρα, ο νικητής του δεύτερου γύρου εξασφάλιζε και την πλειοψηφία στα συμβούλια. Η βιασύνη των αρμοδίων να προωθήσουν τη σχετική διάταξη προς ψήφιση στη Βουλή φανερώνει κατά την αντιπολίτευση και την αγωνία της κυβέρνησης ως προς τη διαμόρφωση του πολιτικού περιβάλλοντος, είτε οι εθνικές εκλογές γίνουν πριν είτε μετά τις αυτοδιοικητικές.
Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και με δεδομένη την υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις πολιτικές του αδυναμίες στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι βασικές επιδιώξεις είναι, αφενός, να αποτρέψει η κυβέρνηση στον βαθμό που κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να ελεγχθούν δήμοι και περιφέρειες από αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις και, αφετέρου, να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ προσβάσεις στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε κάθε περίπτωση. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο ανασχεδιασμός του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν περιλαμβάνει αλλαγές στη χωροταξία και συνεπώς οι καλλικρατικοί δήμοι θα παραμείνουν στα σημερινά τους όρια.

Εκείνο που θα επιδιώξει το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνδυασμό με την απλή αναλογική, θα είναι και η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Ετσι, θα επιδιωχθεί να έχουν οι μικρότερες διοικητικές μονάδες δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων που είναι διαθέσιμα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ΕΣΠΑ ή το Πράσινο Ταμείο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μισούν την κοινωνία που τους είχε στο 3%. | 22/05/2017 12:16
  Να ξεσχίζουν την ήδη καθημαγμένη Κοινωνία με κόψιμο 12ης-11ης-10ης σύνταξης από την οποία σιτίζονται παιδιά και εγγόνια και οι φασίστες αρμόδιοι περί του ξεσχίσματος Πρωθυπουργός Αντιπρόεδρος
  freeman
  απάντηση50
   
   
  kyriakos | 22/05/2017 11:56
  Είπαμε ότι ο αδίστακτος στόκος θα φύγει αφού έχει ναρκοθετησει την ικανότητα της χώρας να επιβιώσει. Θα πάει διακοπές για να οργανώσει το καινουργιο κλουβί με τις τρελές αφού το καραφλο ροζακι και μαγκιωρα νηπιαγωγός που παριστάνει τον υπουργό οικονομικών δεν θα είναι διαθέσιμες για να δώσουν παράσταση στο Σύνταγμα. Το σίγουρο είναι ότι θα βρει αλλόκοτες μαϊμούδες για να διασκεδάσει τα σοφιστικέ παράσιτα και τα εθισμένα σε δανεικά και κλεμμένα ζόμπι που θα μαζευτούν πάλι στο Σύνταγμα για να δώσουν τον ανένδοτο αγώνα των χαλασμένων τις κοινωνικής σαβουρας. Το νέο εκλογικό σύστημα (νάρκη του τσογλανου) θα δώσει φτερά στην ελληνεπωνυμη πλεμπα για να αποτελειώσει τη χώρα.
  kyriakos
  απάντηση70
   
-