Μετά την ψήφιση των επώδυνων μέτρων για τις μειώσεις στις συντάξεις και την αύξηση της φορολογίας τη διετία 2019-2020 από τη Βουλή, οι δανειστές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το «παιχνίδι» των τροπολογιών που έγινε στη Βουλή για να περάσουν τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών και των γιατρών του ΕΣΥ.
Η «έκθεση συμμόρφωσης»
Από την Παρασκευή και όλο το Σαββατοκύριακο εξέταζαν άρθρο προς άρθρο, παράγραφο – παράγραφο όλα τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου αλλά κυρίως τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια τα οποία από 20 συγχωνεύθηκαν σε 7 προκειμένου να μετρήσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και να συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης» (complience report) που θα υποβάλουν τη Δευτέρα το πρωί στο EuroWorking Group. Στη συνέχεια ο πρόεδρός του Τόμας Βίζερ θα το παραδώσει στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τα ειδικά μισθολόγια, μετά από πιέσεις υπουργών –Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, Υγείας Παύλου Πολάκη και Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου –στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο, έγιναν τροπολογίες που ανέβασαν το κόστος κατά 30-40 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό δεν είναι μεγάλο, δεδομένου ότι κατανέμεται σε βάθος τεσσάρων ετών, αλλά ποτέ κανείς δεν γνωρίζει πώς αντιδρούν οι δανειστές.
Βέβαια έτσι μόνο κατευνάστηκαν οι αντιδράσεις κυρίως των ενστόλων, δεδομένου ότι οι πανεπιστημιακοί και το προσωπικό του ΕΣΥ συγκαταλέγονται στους κερδισμένους καθώς οι αποδοχές τους (έστω και λίγο) θα βελτιωθούν από τα ειδικά επιδόματα διδασκαλίας και έρευνας, νοσοκομειακής απασχόλησης και εφημεριών αντίστοιχα.
Οι βασικές αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια που ήταν προαπαιτούμενο από το 2013 την εποχή Σαμαρά (με το δεύτερο μνημόνιο) έγιναν μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των σωματείων των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και αφορούν: την κατάργηση του πλαφόν των τεσσάρων Σαββατοκύριακων για έξτρα αμοιβές, τον συνυπολογισμό της στρατιωτικής θητείας και του χρόνου σπουδών στην εξέλιξη και τις αμοιβές τους και την κατάργηση πλαφόν στα νυχτερινά που αμείβονται για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά τις τροποποιήσεις, με το νέο Ειδικό Μισθολόγιο των ενστόλων δεν επέρχεται καμία μείωση στις ονομαστικές αποδοχές και η προσωπική διαφορά για όποιους προκύψει είναι θεσμοθετημένη, κατοχυρωμένη και δεν έχει χρονικό περιορισμό εφαρμογής. Ανάλογες διαβεβαιώσεις δόθηκαν και από τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο στους στρατιωτικούς, για τους οποίους από το νέο μισθολόγιο προκύπτουν αυξήσεις στους βασικούς (εισαγωγικούς) μισθούς καθώς ενσωματώνονται στον βασικό μισθό διάφορα επιδόματα, όπως διεκδικούσαν επί σειρά ετών οι συνδικαλιστικές τους ενώσεις.
Το κυριότερο όμως είναι ότι θεσμοθετήθηκε η καταβολή επιδομάτων ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, οικογενειακής παροχής και θέσης ευθύνης, όπως περιγράφονται στα ειδικά άρθρα και πίνακες που δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής» σε ειδικό ένθετο.
Να σημειώσουμε ότι οι ένστολοι πλέον κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες και ο καθένας ανάλογα με τον βαθμό και τα χρόνια υπηρεσίας κατατάσσεται σε συγκεκριμένο μισθολογικό κλιμάκιο. Αρα η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ο καθένας μόνος μπορεί να υπολογίσει τις αποδοχές του όπως διαμορφώνονται μετά τις αλλαγές στα μισθολόγια.
Μάλιστα ο κ. Καμμένος είπε ότι θα καλύψει το επιπλέον κόστος από έσοδα του υπουργείου Αμυνας και όχι του προϋπολογισμού.

Πρόσθετες αποζημιώσεις
Για αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς υπάρχει πρόβλεψη επιπρόσθετων αποζημιώσεων για εργασία πέραν του πενθημέρου και για υπερωριακή απασχόληση όλα τα Σαββατοκύριακα καθώς και για επιδόματα αναπηρίας και κινδύνου.
Επίσης διατηρείται το επίδομα τροφής στους δοκίμους. Βασικό στοιχείο στην εξέλιξή τους είναι ότι διατηρείται ο υπολογισμός του χρόνου στρατιωτικής θητείας και χρόνου φοίτησης στα ΑΕΙ για όσους το είχαν κατοχυρώσει μέχρι 31.12.2016 και επίσης ότι με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα καταργηθεί η αναστολή των μισθολογικών ωριμάσεων και προαγωγών (που ίσχυαν μέχρι 31.12.2018).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ