Τα δικά τους μηνύματα στέλνουν οι πολιτικοί αρχηγοί με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Σήμερα, τιμούμε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας, ένα επώδυνο κεφάλαιο της συλλογικής μας μνήμης» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνεχίζει: «Η συστηματική προσπάθεια εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου, μέσω μαζικών εκτελέσεων, βίαιων εκτοπισμών και ανείπωτων αγριοτήτων, που στοίχισε τη ζωή 353.000 Ποντίων αδερφών μας.

» Ιστορικές στιγμές στις οποίες αναδείχθηκε το μεγαλείο του Ελληνισμού, απέναντι στο έγκλημα που τροφοδοτήθηκε από το σωβινισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.

» Χρέος όλων είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη.»

«Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Τιμούμε τον ποντιακό ελληνισμό και την ιστορία του. Τιμούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, που όπως και οι Αρμένιοι, υπήρξαν τα ανυπεράσπιστα θύματα μιας προσχεδιασμένης γενοκτονίας από το κεμαλικό καθεστώς: σφαγιάστηκαν, εκδιώχθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες» αναφέρει σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού θα παραμείνει στην παγκόσμια συνείδηση και μνήμη ως ένα από τα πλέον απεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 353.000 ήταν οι Έλληνες του Πόντου που εξολοθρεύτηκαν κατά την περίοδο 1916-1923, όταν την παραμονή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Έλληνες του Πόντου αριθμούσαν γύρω στις 700.000» επισημαίνει η κ. Παπαδοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «οι Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου, παρά τους διωγμούς και τις κακουχίες, κατάφεραν να επιβιώσουν ως συλλογική οντότητα και να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους και την ελληνική τους ταυτότητα και να μεταλαμπαδεύσουν σε όλους μας τον δυναμισμό τους και το πάθος τους για δημιουργικότητα και προσφορά».

«Το χρέος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της γενοκτονίας απέναντι στη λήθη, αλλά και απέναντι σε κάθε απόπειρα διαστρέβλωσης ή ψευδοεπιστημονικής προσέγγισης και ωραιοποίησης της ιστορικής αλήθειας. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν ξεχνιούνται και δεν διαγράφονται» καταλήγει στην δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Η Ένωση Κεντρώων αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της ποντιακής γενοκτονίας. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πλήρωσαν με τη ζωή τους το ότι ήταν Έλληνες και χριστιανοί. Η οθωμανική και νεο-τουρκική κτηνωδία, προάγγελος του ναζισμού και του φασισμού, έμεινε ατιμώρητη.

»Καθήκον όχι μόνο σύσσωμου του ελληνικού πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κυβέρνησης, όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων απανταχού της γης, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας, παραμένει ο συνεχής αγώνας μέχρι τελικής δικαίωσης για επίσημη αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας από όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς και από την ίδια την Τουρκία. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στους νεκρούς της γενοκτονίας και τις μακελεμένες οικογένειές τους που ακόμα, έναν αιώνα μετά, πονάνε αλλά και η καλύτερη εγγύηση αποτροπής ώστε γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις να μην συμβούν ποτέ ξανά» καταλήγει.