«Εκλογές και άλλη κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να συμμετάσχει αλλά να μην μπορεί να προκαλέσει ούτε να εμποδίσει εξελίξεις», ζήτησε ο Ευ. Βενιζέλος στην Βουλή, τονίζοντας ότι «χρειάζεται εναλλακτικό σχέδιο» για την χώρα, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπηρετήσει.

Αναφερθείς στα μέτρα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Βουλή ψηφίζει δυο νέα μνημόνια: το μνημόνιο 3+ με μέτρα μέχρι το 2018 και το μνημόνιο 4 με μέτρα μέχρι το 2021. «Δεν περιλαμβάνονται μέτρα για το χρέος που εύχομαι να δοθούν. Η Βουλή ψηφίζει ένα διαρκές μνημόνιο συνδεδεμένο με την σταδιακή παραχώρηση παραμετρικών αλλαγών για το χρέος», σημείωσε. Και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρευστοποιηθεί αξιακά και πολιτικά». «Προσλαμβάνει το σχήμα του δοχείου στο οποίο εισέρχεται. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν στέρεες. Τώρα μιλάμε για ρευστότητα», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ αμφισβήτησε τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης για το χρέος: «Ποια διαπραγμάτευση. Περιμένετε τα μαντάτα από τον Τραμπ, τον Μακρόν, το G7, την Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Γιατί είναι ενθουσιασμένος ο κ. Τσίπρας;», διερωτήθηκε. Ο κ. Βενιζέλος αμφισβήτησε την ύπαρξη αντιμέτρων: «Πώς μπορεί να διαπραγματευθεί μια κυβέρνηση που λέει στους δανειστές ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κερδίσει πολιτικό χρόνο, να τα φορτώσει στους επόμενους και βάλτε όσα υφεσιακά μέτρα θέλετε αρκεί να υπάρχει ο μύθος των δήθεν αντιμέτρων;», ανέφερε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «τα δίνει όλα εκ προοιμίου παρακαλώντας να την αφήσουν να κάνεις πολιτικά τεχνάσματα».

«Αντίμετρα δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν και νομικά διότι αντιβαίνουν το Σύνταγμα. Υπάρχει όμως ο κόφτης που μπορεί να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή. Τι κάνει η κυβέρνηση; Σου λέει θα στραγγαλίσω την οικονομία και θα αναδιανείμω την μιζέρια. 4,9 δισ. μέτρα, 4,7 δισ. αντίμετρα. Δώστε 2,6 δισ. αντίμετρα χωρίς καθόλου μέτρα», είπε ο κ. Βενιζέλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου από την κρίση παρά μόνο αγωνιώδης στρατηγική παραμονής στην εξουσία». Και «όταν θα φτάσει η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης τότε θα υπάρξει η ρήξη, η σύγκρουση η αντισυστημικότητα», προέβλεψε, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει αντισυνταγματικό δημοψήφισμα εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Υπάρχει σενάριο success story που να μπορεί να το διεκπεραιώσει η κυβέρνηση; Όχι», τόνισε, «μην παιδεύεστε, θα σερνόμαστε μέχρι τις εκλογές και μετά θα πάμε πάλι σε σύγκρουση με τους δανειστές», εκτίμησε, υπογραμμίζοντας ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να υιοθετήσει με μια τέτοια κυβέρνηση το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα που έχει ανάγκη η χώρα».