Με αιχμηρό τρόπο και αποδέκτες εκτός αλλά και εντός ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης διατύπωσε τον προβληματισμό του για πλευρές της συμφωνίας αλλά και για το ζήτημα του χρέους. «Η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τα μέτρα που καλούμαστε να ψηφίσουμε σηματοδοτούν την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο. Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια successstory. Ξέρω ότι επικοινωνιακά δεν ακούγεται καλά να παραδέχεσαι ότι οι μνημονιακοί καταναγκασμοί παραμένουν. Δεν πειράζει. Η αλήθεια δεν μπορεί να υποτάσσεται στις ανάγκες της επικοινωνίας», είπε. Και τόνισε ότι «με την ψήφιση των μέτρων φτάνουμε στα όρια έναντι των πεποιθήσεων της Αριστεράς αλλά και των αντοχών της κοινωνίας». «Για την δική μας Αριστερά η ηθική της πεποίθησης συναρτάται με την ηθική της ευθύνης. Υπάρχει όμως ένα σημείο που αν υπερβείς τις πεποιθήσεις σου υπονομεύει τη δυνατότητα να ασκείς την ευθύνη σου», προειδοποίησε.

Κριτική

«Προβληματίζομαι. Ασκείς άραγε την ευθύνη σου όταν καταργείς την αργία της Κυριακής, όταν χάνεις το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, όταν κατάσχονται αδιακρίτως τραπεζικοί λογαριασμοί, όταν παραχωρούνται κοψοχρονιά σε funds στεγαστικά δάνεια, όταν ονομάζεις θετικό αντίμετρο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή και σε αυτές με πολύ μεγάλη κερδοφορία;», διερωτήθηκε. Και προέτρεψε το κόμμα του: «Πρέπει να προσέξουμε να μη σπάσει ο δεσμός και η ισορροπία μεταξύ δημοσίου και λαϊκού συμφέροντος γιατί διαφορετικά θα ακυρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικός χώρος».

«Για αυτό», όπως είπε, «παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ενόχληση μια φιλολογία που αναπτύσσεται από κέντρα και παράκεντρα εκτός ΣΥΡΙΖΑ που έχει σκοπό να πιέσει ώστε να εγκατασταθεί αυτή η μνημονιακή μηχανική εντός των γραμμών του κόμματος, στο όνομα της δήθεν απαραίτητης ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο όμως θα ισοδυναμούσε με πρόωρη γήρανση».

«Δεν θα πάρουμε»

«Μας λένε ορισμένοι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ η κατ’ εξοχήν παράταξη των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων χωρίς κοινωνικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη η πολιτική δύναμη που αντί να μάχεται τη διαπλοκή σε όλες τις μορφές της, θα επιχειρήσει να διαμορφώσει τη δική του νέα διαπλοκή στην επιχειρηματική ζωή και τα media. Ευχαριστούμε. Δεν μας αφορούν αυτά τα σενάρια. Δεν θα πάρουμε. Όσοι από το κατεστημένο σχεδιάζουν αυτή την εκτρωματική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ θα απογοητευθούν», προειδοποίησε.
Και ζήτησε «να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης του υπερβολικού πλεονάσματος του 2017». «Και βέβαια υπάρχει η εκκρεμότητα του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα του 2016 πέραν των 617 εκ. ευρώ που δόθηκαν στους συνταξιούχους», συμπλήρωσε, ενώ αναφερθείς στο θέμα του χρέους είπε ότι «χωρίς θετική εξέλιξη στο ζήτημα του χρέους που μπορεί να προκαλέσει την αποχώρηση του ΔΝΤ ισχύει η πολιτική δέσμευση ότι τα μέτρα που τώρα θα ψηφίσουμε δεν θα εφαρμοστούν». «Τουλάχιστον όχι από αυτή την κυβέρνηση. Αν μπορεί ας κάνει αντίστοιχη δήλωση και η αντιπολίτευση. Ας τολμήσει να πει το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης», είπε.


Διευκρινίσεις για το χρέος

Πάντως κάλεσε την κυβέρνηση «να διευκρινίσει τι επιδιώκει η κυβέρνηση στο ζήτημα του χρέους»». Οι στόχοι για το κούρεμα του χρέους, τη ρήτρα ανάπτυξης και την περίοδο χάριτος υπάρχουν πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης; Αυτό πρέπει να απαντηθεί», είπε, ενώ υπογράμμισε ότι «η ψήφος μας είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Αριστεράς, της Αριστεράς όχι ως το μη χείρον, αλλά ως της ιστορικής δύναμης που με συγκροτημένο σχέδιο μπορεί να εκπροσωπήσει την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη Ελλάδα». «Δεν εγκαταλείπουμε. Δεν παραιτούμαστε. Συνεχίζουμε», κατέληξε.